Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
22 Απρ 2015

Παίρνουν πίσω και τον –έκτακτο- φόρο «τριγωνικών» -δήθεν- συναλλαγών

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Σαν τους σκληρούς σερίφηδες, της παλιάς Άγριας Δύσης, πρώτα πυροβολούν και μετά ρωτούν το όνομα του υπόπτου. Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα νομοθετεί και εξαγγέλλει, περήφανα, πως καταπολεμά τη φοροδιαφυγή και κατόπιν συνειδητοποιεί και αξιολογεί τις συνέπειες των ρυθμίσεών της.

Μνημείο νομικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ασυναρτησίας, ήταν η πρόθεση της –πρώτη φορά Αριστερά- κυβέρνησης, να επιβάλει προκαταβολικό φόρο 26%, σε όλες τις συναλλαγές επιχειρήσεων με χώρες που «έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς».

Την ρύθμιση είχε υπερήφανα εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αυτής της δύσμοιρης χώρας, μετά από μία ακόμη επίσημη συνάντησή του στο εξωτερικό, ως «απόδειξη» της πρόθεσης της Κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Σήμερα, με ένα μήνα καθυστέρηση, αφού επιτέλους συνειδητοποίησαν τις επιπτώσεις αυτών που ανεύθυνοι υπουργοί εξαγγέλλουν, η διαβόητη νομοθετική παρέμβαση αποδομείται.

Ο νόμος που η πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής ψήφισε, προέβλεπε ότι ΟΛΕΣ οι ελληνικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν στα βιβλία τους, ποσά δαπανών τα οποία καταβλήθηκαν σε επιχείρηση που εδρεύει σε χώρα «με προνομιακό φορολογικό καθεστώς», θα υποχρεώνονται να πληρώσουν παρακράτηση φόρου 26% επί των δαπανών αυτών.

Μόνον εφόσον η ελληνική επιχείρηση μπορούσε να αποδείξει, σε διάστημα 3 μηνών, ότι πρόκειται περί πραγματικής συναλλαγής, σε συνήθεις τρέχουσες τιμές αγοράς, θα δικαιούται να πάρει πίσω τον καταβληθέντα φόρο. Με τους χρόνους επιστροφής χρημάτων του Ελληνικού Δημοσίου.  Επί της ουσίας, η κάθε δαπάνη δεν θα αναγνωρίζεται μέχρι οι επιχειρήσεις καταφέρουν να αποδείξουν ότι οι συναλλαγές είναι πραγματικές και όχι «εικονικές».

Με απλά λόγια, αφού το Κράτος δεν μπορούσε να συλλάβει τις «εικονικές τριγωνικές» επιχειρηματικές συναλλαγές, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, θα πρέπει όλοι να πληρώσουν προκαταβολικά φόρο 26% και κατόπιν να αποδείξουν ότι «δεν είναι ελέφαντες».

Έπρεπε λοιπόν να έρθει στην Αθήνα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό αλλά και τον –διακεκριμένο νομικό- Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για να συνειδητοποιήσει η –πρώτη φορά Αριστερά- Κυβέρνηση της χώρας ότι η ρύθμιση αυτή προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και είναι σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας.

  •  Σε πρώτη φάση, θα υπάρξει απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα εξαιρεί την Κύπρο από τον κατάλογο των χωρών που επιβάλλεται αυτή η εξωφρενική προκαταβολική φορολογία 26% «εφόσον εκ των εγγράφων προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής».

Σειρά τώρα έχει πάρει η Βουλγαρία. Ο Υπουργός Οικονομικών της γειτονικής  χώρας Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, αναγκάσθηκε να στείλει επιστολή τον προς τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί,  ενημερώνοντας ότι εκεί στην Ελλάδα πρώτα φορολογούν με  26% επιχειρηματικές συναλλαγές στη χώρα του, και κατόπιν προσπαθούν να αποδείξουν το παράνομο της συναλλαγής.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η Ελλάδα θα συμμορφωθεί και θα εφαρμόζει τους νόμους που ισχύουν σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εντυπώσεις ωστόσο. για την προσπάθεια της –πρώτη φορά Αριστερά- Κυβέρνησης να καταπολεμήσει τις «τριγωνικές συναλλαγές», έχουν μείνει βαθιά εντυπωμένες στη μνήμη αυτού του ταλαίπωρου λαού….

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ