Τι δηλώνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης

Δύο παράλληλες «Ημέρες Καριέρας» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), δίνοντας έμφαση αυτή τη φορά στη γαλάζια και ψηφιακή οικονομία αντίστοιχα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δηλώνει ότι οι «Ημέρες Καριέρας», εκτός από έναν θεσμό που κατάφερε να αγκαλιαστεί θερμά από τους πολίτες, αλλά και να ισχυροποιήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων με τη ΔΥΠΑ, αποτελούν πλέον και ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθειά μας για την αποτελεσματικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

«Αξιοποιώντας τη δυναμική και την επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα της δράσης, αυτό το εργαλείο αποφασίσαμε να το εξελίξουμε και να το κάνουμε ακόμα πιο στοχευμένο.

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της αγοράς, αλλά και σφυγμομετρώντας τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες που αναπτύσσονται ταχέως και έχουν στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, πήραμε την πρωτοβουλία να επικεντρώσουμε τις εκδηλώσεις σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση του κατάλληλου προσωπικού, προσεγγίζοντας ακόμα περισσότερο τον πυρήνα των πραγματικών αναγκών της οικονομίας» επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Και προσθέτει: «Με αυτή την πυξίδα διοργανώσαμε για πρώτη φορά διά ζώσης, αλλά και διαδικτυακές “Ημέρες Καριέρας”, εστιάζοντας στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης και της φιλοξενίας. Δεκάδες επιχειρήσεις συμμετείχαν σε αυτές τις δύο δράσεις, προσφέροντας πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας, με την ανταπόκριση των πολιτών να είναι ιδιαίτερα θερμή.

Η επιλογή μας να ξεκινήσουμε τη διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων από τον τουρισμό προφανώς δεν ήταν τυχαία.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προσωπικό και σε αυτή την ανάγκη “απαντάμε” με καινοτόμες δράσεις, που μπορούν να έχουν ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Με το ίδιο σκεπτικό διοργανώνουμε το ερχόμενο Σάββατο 27 Απριλίου 2024 δύο παράλληλες “Ημέρες Καριέρας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίνοντας έμφαση αυτή τη φορά στη γαλάζια και ψηφιακή οικονομία αντίστοιχα».

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στην Πέτρινη Αποθήκη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όπου, από τις 10 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας από τις περίπου 1.000 που προσφέρονται από τις 70 επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γαλάζιας οικονομίας.

Έναν τομέα που, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, «αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών ανάπτυξης και απασχόλησης σε ειδικότητες που σχετίζονται με τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τον θαλάσσιο τουρισμό, τη ναυπηγοεπισκευαστική, το yachting και άλλες. Η σημασία της γαλάζιας οικονομίας για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη, καθώς αυτή, με βάση σχετικές έρευνες, αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αποφέρει 500 δισ. ευρώ περίπου ετησίως, μεγέθη τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια. Είναι προφανές πως πρόκειται για έναν κλάδο με προοπτικές, στον οποίο αξίζει να επενδύσουμε με όσα εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας».

Παράλληλα, την ίδια μέρα, οι «Ημέρες Καριέρας» επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στην ψηφιακή οικονομία, σε μία εκδήλωση, η οποία θα διοργανωθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης-Συνεδρίου Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «Beyond 2024».

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν 40 επιχειρήσεις, με περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ψηφιακή οικονομία, έναν τομέα με πολλές σύνθετες προκλήσεις στην αγορά εργασίας. «Στη ΔΥΠΑ, έχοντας αναγνωρίσει πολύ έγκαιρα τη μεγάλη δυναμική αυτού του κλάδου, υλοποιούμε δράσεις που στοχεύουν τόσο στην ενίσχυση των δεξιοτήτων “νέας γενιάς”, όσο και στην κατάρτιση σε επαγγέλματα με ψηφιακή κατεύθυνση, σε συνεργασία και με τεχνολογικούς κολοσσούς παγκοσμίου κύρους» υπογραμμίζει ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Θα παραμείνουμε προφανώς σε διαρκή επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε συνεχώς τις δράσεις μας, με στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του κλάδου και την ευημερία των εργαζομένων.

Με δράσεις, όπως οι θεματικά στοχευμένες “Ημέρες Καριέρας”, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, εδραιώνοντας τον κομβικό ρόλο της ΔΥΠΑ στη μάχη κατά της ανεργίας» τονίζει ο κ. Πρωτοψάλτης.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ