Navigation
14
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
1 Οκτ 2015

Ένα ταξίδι χωρίς νόημα…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

 Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να εμφανισθεί αυτοπροσώπως στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, λίγες μόνο μέρες μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του.

Εκεί είχε μια σειρά από ολιγόλεπτες επαφές με ηγέτες άλλων χωρών στα πλαίσια ενός εορταστικού περίγυρου, χωρίς φακέλους, χωρίς ατζέντα, χωρίς στόχους και φυσικά χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, να επισκεφθεί και να διεκπεραιώσει τη μοναδική ουσιαστική επί αμερικανικού εδάφους συνάντηση της ελληνική αντιπροσωπείας, με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Κυβέρνηση έχει μεταδώσει στην Ελληνική Κοινή Γνώμη τη λανθασμένη εντύπωση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απλώς ένας –ακόμη- τεχνικός σύμβουλος στην περίπλοκη σχέση της χώρας με τους δανειστές της.

  • Το ΔΝΤ δεν είναι τεχνικός σύμβουλος.
  • Είναι αξιολογητής του Ελληνικού Προγράμματος.
  • Το ΔΝΤ είναι ένας δυσαρεστημένος δανειστής, ο μοναδικός που δεν εισέπραξε τις δόσεις του εγκαίρως και ο μοναδικός που αρνείται πεισματικά να καταβάλει το δικό του τμήμα του δανείου προς την Ελλάδα εδώ και 14 μήνες.
  • Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επικυρώσει, με κάθε επισημότητα και θορυβωδώς, την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας, ουδείς επενδυτής από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα ενδιαφερθεί να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του στην Ελλάδα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί –λανθασμένα- ότι το ΔΝΤ είναι σύμμαχος της χώρας στην προσπάθεια για απομείωση του Χρέους.  Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ διαλαλεί παντού στον πλανήτη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αναξιόπιστη που χρειάζεται επειγόντως βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις τις οποίες ουδεμία κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υλοποιήσει, γι’ αυτό επισείει ως επιπλέον κίνητρο την –από τους άλλους δανειστές- αναδιάρθρωση (reprofiling) του Χρέους.

 

Την ώρα που ο κ. Γιώργος Σταθάκης με τα φτωχά αγγλικά του προσπαθούσε να πείσει την Κριστίν Λαγκάρντ για την «προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταρρυθμιστικό της έργο», στην Αθήνα , ο Επικεφαλής της «Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (Structural Reform Support Service), πραγματοποιούσε κατεπείγουσα επίσκεψη – αστραπή στην Αθήνα.

  • Ο κ. Μάαρτεν Φερβέι (Maarten Vervwey),συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο για την οικονομική πολιτική με τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, προσπαθώντας να συντονίσει το κυβερνητικό έργο ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνώσει ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα…

Ο μοναδικός τρόπος για να βγει η Ελλάδα από τα Μνημόνια είναι να τα εφαρμόσει.

Ο μοναδικός τρόπος για να βγει από την κρίση είναι η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό και όχι το reprofiling του Χρέους. Για να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα πρέπει οι δανειστές του Κράτους να βάλουν σφραγίδα πιστοληπτικής αξιοπιστίας.

Οι χώρες δεν ευημερούν αναδιαρθρώνοντας τα χρέη τους. Οι χώρες ευημερούν όταν οι πολίτες εργάζονται, παράγουν και ανταγωνίζονται και ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο αύριο….

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict