Το ψέμα είναι η δεύτερη φύση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αλλά εσχάτως δείχνει το… ταλέντο του και στις… σατιρικές επιθεωρήσεις!

Η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα ωραίο περιτύλιγμα σε ένα κουτί, το οποίο δεν έχει περιεχόμενο! Με… έτοιμο πρόγραμμα… χρεοκοπίας που βρίθει ψεμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει το εκλογικό σώμα ότι θα γιατρέψει πάσα… νόσο! Κρατήστε ένα πράγμα. Ο Μητσοτάκης έχοντας πρωτογενές πλεόνασμα κάμποσων δισ. ευρώ, αλλά και γενικό πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε φορολογικά και άλλα μέτρα, ύψους 9 δισ. ευρώ για την τετραετία 2023-2026. Δηλαδή κατά μέσο όρο 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Ο Τσίπρας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η οικονομία… καταρρέει ανακοίνωσε πρόγραμμα ύψους 82,8 δισ. ευρώ στην τετραετία ή 20,7 δισ. ευρώ ετησίως! Νόμιζε ότι οι ανακοινώσεις του δεν θα κοστολογηθούν από το υπουργείο Οικονομικών και θα ότι ο κόσμος θα… κατάπινε αμάσητο το σανό! Κούνια που τους κούναγε….

Ο Αλέξης όταν είναι στην αντιπολίτευση δεν είναι “τσίπης”, αλλά όπως απέδειξε όταν ήταν στην κυβέρνηση, μπορεί να παίξει άνετα τον ρόλο του… σφαγέα, συνεπικουρούμενος από Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους. Το απέδειξε το 2015, όταν με τη… βοήθεια του Βαρουφάκη ισοπέδωσαν την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η χώρα ζημιώθηκε άνω των 200 δισ. ευρώ, με καμιά 25αριά σκληρούς φόρους και άλλες τόσες περικοπές ή καταργήσεις συντάξεων. Και τα 200 δισ. ευρώ είναι πολύ συντηρητικό νούμερο, σύμφωνα με τον πρώην αρχιλογιστή του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος είχε εξηγήσει τον Μάρτιο του 2018 από το Φόρουμ των Δελφών, τις συνέπειες από τις… τρέλες του Βαρουφάκη, οι οποίες είχαν την έγκριση Τσίπρα και Καμμένου!

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά ένα κοντσέρτσο ψεύδους, αλλά μια… σύνθεση απάτης! Το πρόγραμμα του… κιμπάρη Τσίπρα είναι τόσο… κοστολογημένο, όσο είναι αποτελεσματικό το φάρμακο της φαλάκρας που διαφημίζει… φαλακρός πολιτικός συγκεκριμένου κόμματος! Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχασε το… μέτρημα από ένα σημείο και μετά, καθώς τα μέτρα που υποσχέθηκε στους πάντες, αποτελούν συνταγή αποτυχίας και σίγουρης προσφυγής σε νέα μνημόνια!

Απάτη… Θεσσαλονίκης

Το περιβόητο “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” που είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ, με μπροστινό τον… δήμιο Γιάννη Βαρουφάκη ήταν μια καλοστημένη απάτη, την οποία… ξαναζεσταίνει ο Τσίπρας, μπας και υφαρπάξει την ψήφο κάποιων… ανυποψίαστων ή αφελών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να… αγνοεί επιδεικτικά τη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν, ότι “μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο καιρό, λίγους για πολύ καιρό αλλά όχι όλους όλο τον καιρό”. Το αποτέλεσμα των εγκληματικών αποφάσεων της τριπλέτας Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη, ήταν να οδηγηθούμε σε ένα επιπλέον δανειακό πρόγραμμα, που προσέγγισε τα 100 δισ. ευρώ, ενώ χάθηκαν τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ σε αξία για τις τράπεζες, επιβλήθηκαν νέα μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ και το διαφυγόν ΑΕΠ υπολογίζεται σε 30 δισ. ευρώ. Μαζί με κάτι… υπόλοιπα, ανέβασαν τη συνολική ζημία πάνω από τα 200 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση δεκάδων φόρων και τη μείωση ή κατάργηση πλήθους συντάξεων σε βάθος δεκαετιών!

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ… ξαναδιαφημίζει ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια, αφού μας έβαλε χωρίς λόγο στο τρίτο και πιο καταστροφικό, για το οποίο φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Θέλει να μας πείσει ότι θα τρώμε με… χρυσά κουτάλια, ενώ το ανισόρροπο πρόγραμμα του μας οδηγεί στα ελλείμματα, στο υψηλότερο δημόσιο χρέος, στο κλείσιμο της κάνουλας των δανείων, στο “πάγωμα” επενδύσεων, στην επιβολή φόρων και στη μείωση εισοδημάτων. Αλλιώς, το… πανηγύρι των τύπων αυτών δεν βγαίνει, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι. Ιδίως εσείς που μπορεί να… αναρωτιέστε ακόμη, μήπως κάνει πράξη έστω και λίγα από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, απλά να σας πληροφορήσουμε ότι όπου ακούτε για πολλά κεράσια από τον Τσίπρα, μην… παίρνετε κανένα καλάθι μαζί σας! Πάντως, είναι σίγουρο ότι δεν θα σας χρειαστεί, οπότε… λήξη συναγερμού!

 “Τρελός” λογαριασμός

Ενδεικτικά της… τρέλας αλλά και των ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα είναι τα μέτρα που έχουν το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το… μέτρημα των… αμέτρητων μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να σημειωθεί ότι η ετήσια αύξηση των μισθών κατά 10% στο Δημόσιο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους πάνω από 8,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή θα προκαλέσει “αιμορραγία” επιπλέον 8 δισ. ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ περί τα 6 δισ. ευρώ, οι αυξήσεις στις συντάξεις με… παράκαμψη της προσωπικής διαφοράς του Κατρούγκαλου θα κόστιζαν 5 δισ. ευρώ, η επαναφορά της 13ης σύνταξης στα επίπεδα του 2019 πάνω από 4 δισ. ευρώ, η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, η διεύρυνση του αφορολογήτου ορίου 1,8 δισ. ευρώ, η πλήρης κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος 1,8 δισ. ευρώ, ο διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου 1,6 δισ. ευρώ. Τέλος, η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία θα “φόρτωναν” επιπλέον 7 δισ. ευρώ. Συν κάτι… υπόλοιπα και ο λογαριασμός “φουσκώνει”. Επί της ουσίας, όσοι πιστεύετε ότι θα πάρετε… πέντε, να ξέρετε ότι στο τέλος της ημέρας, θα πάρετε… δέκα, αλλά δεν θα είναι ευρώ! Τέτοια… προγράμματα καλύπτονται μόνο με εξοντωτικούς φόρους, οι οποίοι οδηγούν σε πλήρη εκτροχιασμό της οικονομίας. Δεν μιλάμε για δανεικά, γιατί πρέπει να τα ξεχάσουμε, όταν αναφερόμαστε σε οικονομικά προγράμματα αλά ΣΥΡΙΖΑ.

Το μόνο που θέλει ο Τσίπρας μέσα από τη… φαρσοκωμωδία των προγραμμάτων του, είναι να “φουσκώσει” τα μυαλά μερικών ψηφοφόρων, μπας και μπορέσει να περιορίσει τη διαφορά σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Με το κόστος των 83 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια, η χώρα θα έχανε διαδοχικά τη μία βαθμίδα πίσω από την άλλη, ως προς το αξιόχρεο, ενώ αυτή τη στιγμή, βρίσκεται… μισό σκαλοπάτι, πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η υποβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, θα οδηγούσε σε εκτίναξη των επιτοκίων και το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και οι ιδιώτες θα δανείζονταν ακόμη πιο ακριβά από τις αγορές και τις τράπεζες, αντίστοιχα.     Σε μια τέτοια περίπτωση, θα επανερχόταν ο φόβος μιας περιπέτειας, ανάλογης του 2015, οδηγώντας σε απόσυρση καταθέσεων και πάει λέγοντας. Σε επόμενη φάση της ζημίας θα ξεκινούσε η… σεμνή τελετή της μείωσης των συντάξεων και η αύξηση των φόρων. Συνηθισμένα πράγματα…

Τα προαναφερόμενα τα καταλαβαίνει ακόμη και ένα μωρό, αλλά στην Ελλάδα φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν καν το… μυαλό μωρών παιδιών! Ή μήπως είναι πανούργοι; Κλίνουμε ως προς το δεύτερο, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι απευθύνονται στη μεγάλη δεξαμενή όσων ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015, το αποτέλεσμα του οποίου, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ, το τοποθέτησαν με συνοπτικές διαδικασίες στον πάτο του… βαρελιού τους! Υπάρχει ακόμη κάποιο “απόθεμα”… αφελών και σε αυτό απευθύνονται.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει ότι ακόμη και αν αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση τη χώρα και δεν υλοποιούσαν τίποτα απολύτως από τα προαναφερόμενα, το “φρένο” στην οικονομία για πολλούς μήνες, θα μας οδηγούσε σε περιπέτειες. Κι αυτό γιατί ΣΥΡΙΖΑ και αξιοπιστία είναι δύο έννοιες πλήρως ασύμβατες. Μέχρι να νιώσουν πλήρως οι αγορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί ένα κόμμα εξαπάτησης, θα περνούσαν… χρόνια. Το “πάγωμα” των επενδύσεων και η επιδείνωση του κλίματος λόγω της κακής εικόνας της Ελλάδας προς το εξωτερικό, θα οδηγούσε σε στασιμότητα, η οποία δεν θα εξυπηρετούσε τον στόχο για τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%. Σημειώνεται ότι το 10% είναι το ορόσημο, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την αύξηση των μισθών των εργαζομένων κατά 30%, λόγω “ξεπαγώματος” των τριετιών. Αλλά πού να τα σκεφτούν αυτά οι άνθρωποι. Προς το παρόν έχουν επιλέξει να μας… ψυχαγωγήσουν, καλώντας μας να απολαύσουμε την κωμωδία τους. Την απολαμβάνουμε ως σενάριο που θα πεταχτεί στο καλάθι των άχρηστων…

 

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ