Η Ευρώπη μέχρι το τέλος Μαΐου 2022 εισήγαγε 63 GW ηλιακών πλαισίων, εκ των οποίων τα 33 GW προήλθαν από την Κίνα –ετήσια αύξηση 140%. Στην Κίνα κατασκευάζονται τρία από τα τέσσερα πάνελ παγκοσμίως και ακολουθεί με διαφορά η Ινδία. Μπορεί η Κίνα να είναι ο δεύτερος μετά τις ΗΠΑ παγκόσμιος ρυπαντής της ατμόσφαιρας με σωρευτικές εκπομπές περίπου 285 δισ. τόνους από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα (οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται για σωρευτικά 500 δισ. τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου), αλλά έχει κάνει μια σοβαρή ανάπτυξη σε ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά.
Η κινεζική LONGi Green Energy Technology Co. Ltd είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φωτοβολταϊκών παγκοσμίως. Εκπρόσωπός της στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι ο Νάσος Πλαϊνός (ηλεκτρονικός – ηλεκτρολόγος μηχανικός), τον οποίο συναντήσαμε στο τέταρτο φόρουμ Renewable and Storage του energypress, όπου ήταν ομιλητής: «Το μήνυμα που πήρα από το φόρουμ για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση είναι ότι η ελληνική αγορά είναι έτοιμη για νέες προκλήσεις, έτοιμη να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, μετατρέποντας τη χώρα μας σε έναν σημαντικό ενεργειακό και επενδυτικό προορισμό».
Στη συνομιλία που είχαμε μαζί του ξεκινήσαμε κάπως προβοκατόρικα:
Είναι τελικώς τα φωτοβολταϊκά μια τεχνολογία που υλοποιείται με απολύτως «καθαρό» τρόπο;
Καταρχάς, όροι όπως «απόλυτα» και «100% καθαρή» είναι όροι οι οποίοι δεν μπορούν να αποδοθούν σε καμία τεχνολογία. Τα φωτοβολταϊκά είναι μία από τις τεχνολογίες που βασίζονται στους ημιαγωγούς, όπως και πολλές άλλες (τηλεφωνία, υπολογιστές), την λεγόμενη τεχνολογία «τσιπ». Οι διαδικασίες εξόρυξης πολυπυριτίου (ανακυκλώσιμο και άφθονο στη φύση, που χρησιμοποιείται με βάση τη χαμηλή επίδραση που προκαλεί σε αυτή και σημαντική πρώτη ύλη για ηλιακούς συλλέκτες, –έχει αυξηθεί κατά 230% τελευταίως) είναι ώριμες και χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στις περισσότερες από τις κορυφαίες βιομηχανίες.
Τα φωτοβολταϊκά είναι μία διαρκώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία, αλλά και μία από τις πιο ενεργές στη μείωση των εκπομπών. Οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών μονάδων υπογράφουν συμφωνίες, όπως το EP 100, RE 100 και EV 100 (ευρωπαϊκά προγράμματα), με πραγματικές προθεσμίες για ανακύκλωση. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι στο τέλος της ζωής του προϊόντος οι φωτοβολταϊκές μονάδες είναι ανακυκλώσιμες σε ποσοστό περισσότερο από 95%.
Η LONGi έκανε ένα βήμα μπροστά με το δικό της πρόγραμμα solar for solar: η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των εργοστασίων, αλλά και για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και τη δραστική μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου. Το 2023 θα έχουμε την πρώτη μας μονάδα παραγωγής Wafer (πλήρως καθετοποιημένη), εντελώς απαλλαγμένη από εκπομπές CO2. Και μέχρι το 2030 όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Είπατε ότι επενδύετε σε νέες τεχνολογίες.
Πιστεύουμε ότι τα φωτοβολταϊκά είναι κατεξοχήν η μοναδική τεχνολογία που μπορεί να οδηγήσει στην ενεργειακή μεταμόρφωση του πλανήτη. Τα τελευταία δέκα χρόνια, σωρευτικά οι επενδύσεις για Research and Development ξεπέρασαν το 1,5 δισ. δολάρια και έφεραν την LONGi στην πρώτη θέση σε επενδύσεις ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η εταιρεία επένδυσε 3.670 δισ. γουάν (520.000.000 δολάρια) στην έρευνα και ανάπτυξη, το 7,28% των λειτουργικών της εσόδων. Ως αποτέλεσμα αυτών των επενδύσεων αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες (φ/β πάνελ), που φτάνουν σε βαθμό απόδοσης έως και 22,3%. Και αναμένεται να επιτύχει το μέγιστο 22,8% με τη νέα τεχνολογία κυψελών της HPBC (Hybrid Passivation Back Contact) που υπερτερεί περιβαλλοντικά έναντι τεχνολογιών, όπως TOP Con και το HJT (τρόποι επεξεργασίας – επικάλυψης κυψελών. Είθισται να χρησιμοποιείται ασήμι. Σήμερα χρησιμοποιείται το 11% των παγκόσμιων αποθεμάτων ασημιού με τάση για το 20%).
Από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εξασφαλίστηκαν 1.808 εγκεκριμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας διαφόρων τύπων, καθιστώντας την LONGi την πιο δυνατή στις επαναστατικές τεχνολογικά λύσεις.
Στην Ελλάδα πώς βλέπετε την εξέλιξη των φ/β;
Η ενεργειακή επάρκεια αναδεικνύεται ως το νούμερο ένα της επικαιρότητας μέρα με τη μέρα και τα φωτοβολταϊκά έχουν τη μερίδα του λέοντος στον ενεργειακό χάρτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα φ/β είναι η πιο δημοφιλής επενδυτική κίνηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα για μικρούς και μεγάλους επενδυτές και επειδή είναι πηγή φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας και διότι το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από πολύ μικρό έως πάρα πολύ μεγάλο, καλύπτοντας μεγάλο φάσμα απαιτήσεων. Τα φωτοβολταϊκά, φυσικά, δεν μπορεί να είναι η μοναδική λύση για την ισορροπία του συστήματος και του δικτύου, καθώς απαιτούνται παραπάνω από μία από τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Όπως και σε ένα οικοσύστημα, έτσι και σε ένα ηλεκτρολογικό σύστημα, που είναι το δίκτυο παραγωγής και παροχής ενέργειας της χώρας, πρέπει να υπάρχει «βιοποικιλότητα», για να επιτευχθεί η μακροβιότητα και σταθερότητα του συστήματος. Τα φωτοβολταϊκά πάντως είναι ο οδηγός για την ενεργειακή μεταμόρφωση του πλανήτη, καθώς τεχνολογίες όπως battery storage and hydrogen έρχονται για να επεκτείνουν τη δυνατότητα διείσδυσής τους στο δίκτυο. Η LONGi ίδρυσε επιχειρηματικούς τομείς που καλύπτουν παραγωγή wafer πυριτίου, κυψελών, φωτοβολταϊκών πάνελ και εξοπλισμού παραγωγής υδρογόνου.
Τι δυνατότητες αποθήκευσης έχουμε σήμερα;
Η αποθήκευση είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα των φωτοβολταϊκών επενδύσεων. Οι μπαταρίες είναι η μοναδική ανεπτυγμένη τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει αποθήκευση αυτή τη στιγμή. Τεχνολογίες όπως το υδρογόνο ακόμα υπολείπονται ανάπτυξης, καθώς ο βαθμός απόδοσης μετατροπής ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή περίπου στο 80%. Η εταιρεία LONGi επενδύει υπέρογκα ποσά αυτή τη στιγμή, με στόχο πριν το 2030 να πετύχουμε πολύ υψηλούς βαθμούς απόδοσης μετατροπής ενέργειας από την ηλεκτρική στο υδρογόνο, έτσι ώστε να αποτελέσει τον βασικό παράγοντα της αποθήκευσης. Το υδρογόνο είναι η επόμενη μορφή αποθήκευσης της ενέργειας, που θα διαδραματίσει καθαριστικό ρόλο στον μετασχηματισμό του ενεργειακού χάρτη προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
του Φίλη Καϊτατζή
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο