Θεαματικές αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, επέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ικανοποιώντας το 99% των αιτημάτων των παραγωγών και των επαγγελματιών!

“Μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές, το νομοσχέδιο ικανοποιεί το 99% των αιτημάτων όλων των φορέων που έχουν ακουστεί”, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι “ποτέ στα χρονικά δεν έχει αλλάξει τόσο δραστικά ένα νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή, καθώς έπρεπε να συγκεραστούν αντικρουόμενες απόψεις”.

Οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα της υποχρέωσης διάθεσης της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ παραγωγής σε ποσοστό 50%, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά το στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια. Επίσης, φορούν στις ποινές, ενώ κατοχυρώνουν 5ετή διάρκεια της άδειας του παραγωγού ώστε να εξομοιώνεται με την άδεια του εμπόρου.

Το μόνο αίτημα που δεν έγινε δεκτό είναι η δυνατότητα ίδρυσης των ανεξάρτητων νομικών προσώπων για τις λαϊκές αγορές, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, “εάν δινόταν στους δήμους αυτή η δυνατότητα, τότε κάθε δήμος θα μπορούσε να ιδρύσει ανεξάρτητη εταιρεία για τις λαϊκές αγορές και αυτό θα σήμαινε 350 νέα νομικά πρόσωπα”. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα προκαλούνταν μεγάλα προβλήματα λόγω των επιπλέον δαπανών που θα έπρεπε να καταβληθούν. Σε σχέση με το αίτημα να μεταφερθεί η αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών, από τους δήμους στις περιφέρειες, επεσήμανε ότι “η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, έχει ζητήσει να διατηρήσουν οι δήμοι αυτήν την αρμοδιότητα και οι δήμοι έχουν λόγο για τις λαϊκές αγορές γιατί οι λαϊκές αγορές αφορούν τους δημότες τους”. Προς το παρόν, οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας είναι αυτές που θα συνεχίσουν να έχουν την αρμοδιότητα.