«Κούρεμα» οφειλών, μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των μικρομεσαίων, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία, δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση. Οι νέες ρυθμίσεις που ενσωματώνονται στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» αναμένεται να κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, και, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προέκυψαν έπειτα από εκτεταμένες διαβουλεύσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. «Πρόκειται για μέτρα που ενεργοποιούνται πρώτη φορά στη χώρα μας και είναι προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τη διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, διασφαλίζοντας έτσι την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μια νέα συνολική ρύθμιση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.
Με τις νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια των μικρομεσαίων, οι διευκολύνσεις είναι οι εξής:
Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:
1. Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν από την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια οκτώ μηνών (δηλαδή όσο διαρκεί η επιδότηση).
2. Να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
α) μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και
β) διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και
γ) διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κ.λπ.), ή/και
δ) επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.
3. Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:
1. Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν από τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης.
2. Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Tα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2».
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού τους δανείου για οκτώ μήνες καθώς και των ανωτέρω νέων διευκολύνσεων.
Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και τον μήνα Μάιο. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν συνδυαστικά και το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων.
Ανάσες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι και οι συζητήσεις για το νέο σχέδιο ρύθμισης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός του φθινοπώρου, όταν θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης αλλά και των πληγών που αφήνει πίσω της η πανδημία στο μέτωπο των χρεών.
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την Εφορία να αγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από το 2022 και μετά, όταν θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν «παγώσει» μέχρι το τέλος του έτους.
Ρύθμιση «σκούπα» για τα χρέη της πανδημίας
Σε μία νέα ενιαία ρύθμιση με περισσότερες δόσεις διάρκειας έξι ετών θα ενταχθούν όλα τα χρέη της πανδημίας που δημιουργήθηκαν είτε από απλήρωτους φόρους είτε από τις κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που μελετούν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει το πλαίσιο της ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας, με στόχο να διευκολυνθούν οι οφειλέτες για την αποπληρωμή τους, αναγνωρίζοντας ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, από το 2022, να πληρώνουν και τα παλαιά χρέη και τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Η ρύθμιση θα είναι «πακέτο» για όλες τις οφειλές και συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει τόσο τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από απλήρωτους φόρους και δόσεις ρυθμίσεων από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, καθώς και τις οφειλές που προκύπτουν από τους επτά κύκλους των Επιστρεπτέων Προκαταβολών.
Πρόκειται για χρέη ύψους 2 δισ. ευρώ, που προέρχονται από απλήρωτους φόρους και οφειλές ύψους περίπου 4,5 – 5 δισ. ευρώ από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές.
Με βάση τα σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών:
Στα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2020, θα προστεθούν και τα χρέη των επομένων μηνών από τον Ιούλιο του 2020 και μετά. Οι συγκεκριμένες οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν από τον Ιανουάριο του 2022 σε 24 ή 48 δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 5% αντίστοιχα.
Στα χρέη από φόρους θα προστεθεί, όπως προαναφέρθηκε, και το τμήμα των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που πρέπει να επιστρέψει κάθε επιχειρηματίας (από 70% έως 50%). Με βάση την τελευταία εξαγγελία, οι οφειλές από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές θα επιστραφούν σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
Επίσης, θα ενταχθούν στα υπό ρύθμιση χρέη και οι οφειλές από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
Η νέα σκέψη του ΥΠΟΙΚ, που συζητεί με τους «θεσμούς» είναι το άθροισμα όλων των οφειλών να αποκληρωθεί μέσα από διευρυμένη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων, με διαφοροποίηση του επιτοκίου, το οποίο θα είναι υψηλότερο, εάν επιλεγούν οι περισσότερες δόσεις.
Σημειώνεται πως η πρόταση για την αναβίωση των 120 δόσεων για τις συγκεκριμένες οφειλές απορρίφθηκε από τους «θεσμούς» και ο πήχης των διεκδικήσεων είναι τώρα μέχρι σε 72 δόσεις ή έξι χρόνια αποπληρωμής.
Ποιοι θα μπορούν να ενταχθούν
Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:
· Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
· Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την κρίση, παρουσιάζουν μείωση του τζίρου και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους.
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ανοίγει η πλατφόρμα για στήριξη έως 4.000
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να λάβουν έκτακτη, εφάπαξ και μη επιστρεπτέα επιδότηση επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή.
Θα προηγηθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ την πλατφόρμα θα «τρέξει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με τις πληρωμές να ξεκινήσουν ίσως και μέσα στον Μάιο. Η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού θα κυμαίνεται από 500 έως 4.000 ευρώ και το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις που με κρατική εντολή παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο ή για ένα διάστημα αυτού.
Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται
Να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, οι οποίες ενισχύονται μέσω του προγράμματος παροχής κεφαλαίων κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών, το οποίο έχει ανοίξει και έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 7.000 αιτήσεις.
Με την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού θα αποζημιωθούν αρχικά οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές για τον μήνα Απρίλιο και στη συνέχεια όσες παρέμειναν κλειστές και κατά τον μήνα Μάιο.
Αποζημιώσεις θα δίδονται και στην περίπτωση που κάποιοι πήραν την έγκριση να λειτουργήσουν για τον μισό Μάιο. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση η αποζημίωση θα δίδεται στο 50%.
Το ποσό της αποζημίωσης
Οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές όλο τον Απρίλιο θα λάβουν ενισχυμένη αποζημίωση, που ανάλογα με το αριθμό των εργαζομένων θα ανέλθει σε:
· 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζομένους.
· 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους.
· 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 50 εργαζομένους.
Στην περίπτωση που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή για διάστημα λιγότερο από 15 ημέρες, τότε η αποζημίωση που θα λάβει θα αντιστοιχεί στο ήμισυ των παραπάνω ποσών, δηλαδή από 500 ευρώ έως 2.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
της Αμαλίας Κάτζου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο