- Ο… φουριόζος Μαρκόπουλος και η εμπιστοσύνη Πιερρακάκη
Ο νέος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Δημήτρης Μαρκόπουλος, μόλις έμαθε ότι τοποθετείται στο… στοιχείο του, τρελάθηκε από τη χαρά του. Μία από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να πάρει τον Γιώργο Κώτσηρα, αφενός για να τον συγχαρεί για την αναβάθμισή του στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών-Υποδομών στη θέση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη και αφετέρου για να ενημερωθεί για τις εκκρεμότητες.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης τον Κυριάκου Πιερρακάκη και υπόσχεται ότι θα δώσει τα πάντα, προκειμένου να εξαντλήσει και το τελευταίο περιθώριο του προϋπολογισμού για να μειωθούν οι φόροι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους και γενικά στην επιχειρηματικότητα. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του και κάτι μας λέει ότι πολύ σύντομα θα δώσει το στίγμα του, γιατί έχει μπει πολύ… φουριόζος!
- Τα… ξόρκια του Μαξίμου στην ακρίβεια με το βλέμμα των υπουργών στη ΔΕΘ
Παρά τις αναμφισβήτητες και μεγάλες επιτυχίες στο πεδίο της οικονομίας, της διεθνούς εκπροσώπησης και των μεταρρυθμίσεων, το εσωτερικό πολιτικό κλίμα για το κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένει ιδιαίτερα ρευστό και… ανησυχητικό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η επίμονη ακρίβεια στα τρόφιμα, η στεγαστική κρίση και η καθημερινότητα συνεχίζουν να αποτελούν τα μεγάλα βαρίδια που δεν αφήνουν τη… βελόνα να πάει προς τα… δεξιά! Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η επανεμφάνιση του Τσίπρα βοηθάει την κυβέρνηση, καθώς ο… φόβος φυλάει τα έρμα! Παρατηρούνται τάσεις ενίσχυσης της συσπείρωσης του νεοδημοκρατικού μπλοκ, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά. Καθώς, καλή είναι η έξοδος της Ελλάδας από τη λίστα των «ανισόρροπων» χωρών, αλλά οι μακροοικονομικές επιτυχίες και οι αναβαθμίσεις των οίκων δεν φτάνουν στο… πορτοφόλι του μέσου πολίτη. Η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως ένα ισχυρό «κοινωνικό αντίβαρο», το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν τον σταυρό τους για να κάνει το… θαύμα ο Μητσοτάκης στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης! Προς το παρόν εμείς βλέπουμε μόνο… ξόρκια!
- Το σχέδιο για το brain drain της περιφέρειας
Έμαθα ότι η ΔΥΠΑ ενεργοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα απασχόλησης που έχουν σχεδιαστεί για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, διαθέτοντας 27,6 εκατ. ευρώ για 3.000 νέους ανέργους έως 30 ετών.

Η πρωτοβουλία αφορά κυρίως τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Στόχος είναι οι νέοι να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία μέσα από επτάμηνη απασχόληση σε επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά κυρίως να παραμείνουν στον τόπο τους.
- Η πρώτη τουρκική εταιρεία στην ελληνική αγορά ενέργειας
Το όνομα αυτής Enerjisa Commodities και ενεγράφη πρόσφατα στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Είναι η πρώτη τουρκική εταιρεία ενέργειας που θα έχει παρουσία στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

Εδρεύει στο Άμστερνταμ και την Κωνσταντινούπολη, ενώ διαθέτει δραστηριότητες και στη Βουδαπέστη. Ανήκει εξολοκλήρου στην Enerjisa Üretim, μια κοινοπραξία της γερμανικής ενεργειακής εταιρείας EON και του τουρκικού ομίλου Sabancı Holding. Πού βλέπουν οι Τούρκοι ευκαιρίες στην ελληνική αγορά; Στο trading εμπορευμάτων που σχετίζονται με τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του περιβάλλοντος. Και για όσους δεν το γνωρίζουν, η κοινοπραξία Enerjisa Üretim είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία, με εγκατεστημένη ισχύ 4.000 MW.
- Ποιες μετοχές ευνοεί το Μουντιάλ
Αν το ταμπλό δείχνει κάτι στις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι πως κάποιοι επενδυτές ποντάρουν στα οφέλη που θα έχει το Μουντιάλ σε συγκεκριμένες μετοχές. Η Coca Cola 3E, για παράδειγμα, κατέγραψε αξιόλογη άνοδο την εβδομάδα που πέρασε και λόγω της βαρύτητας που έχει στη διαμόρφωση των δεικτών βοήθησε συνολικά την αγορά. Οι πωλήσεις της θα ενταθούν αυτόν τον μήνα λόγω του παγκοσμίου κυπέλλου.

Επίσης και η μετοχή της Allwyn έχει ξεχωρίσει και έχει καταγράψει ισχυρή ανοδική κίνηση από τα χαμηλά της. Επίσης το Μουντιάλ αναμένεται να γεμίσει τα ταμεία της.
- Τι ψάχνει η Revoil
Η μετοχή της Revoil στις τελευταίες συνεδριάσεις είχε κινητικότητα. Μας έκανε εντύπωση, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να βγάλει κίνηση, αλλά η διάθεση δεν έχει διάρκεια.

Τέλος πάντων. Ρωτήσαμε και μας είπαν πως πριν λίγο καιρό είχε κάνει κάποια ραντεβού με χρηματιστηριακή η διοίκηση της εταιρείας με στόχο να ανιχνεύσει αν θα ήταν θετικό να βάλει στο χρηματιστήριο τον ενεργειακό της κλάδο. Λένε πως αν μπει ξεχωριστά, θα μπορέσει να αναδειχθεί η αξία της. Ο τομέας των ΑΠΕ παραμένει βασική στρατηγική προτεραιότητα του ομίλου. Έχει σε λειτουργία πάρκα 24,44 MW και ολοκληρώνει άλλα 10ΜW. Επίσης είναι σε αναμονή για χορήγηση όρων σύνδεσης για αιολικό 28,4 MW και μονάδες αποθήκευσης 174 MW.

