Νέα ώθηση στο εγχώριο επιχειρείν πέρυσι – Ζητούμενο το θετικό κλίμα το 2025

Η ισχυρή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η διατήρηση των θετικών αναπτυξιακών προοπτικών και η προσδοκία συνεχών αναβαθμίσεων του αξιόχρεου, βάζουν σε πρώτο πλάνο τα επιχειρηματικά deals τα οποία άφησαν το δικό τους αποτύπωμα την περυσινή χρονιά.

Το κύριο χαρακτηριστικό των επιχειρηματικών εξελίξεων της περυσινής χρονιάς, σχετίζεται με το γεγονός της συνεχούς βελτίωσης του προφίλ των ξένων επενδυτών που τοποθετούνται στην Ελλάδα, ενώ οι εγχώριοι όμιλοι διευρύνουν συνεχώς την παρουσία τους στην εσωτερική αγορά και ενισχύουν τη θέση τους στο εξωτερικό. Στις σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις της περυσινής χρονιάς περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης της Αττικής Οδού, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, της Εγνατίας Οδού αντί 1,35 δισ. ευρώ και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά, καθώς και οι αυξημένες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να συμβάλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της επενδυτικής δραστηριότητας και μεταστροφής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Ο κλάδος της ενέργειας αποτέλεσε το βασικό… πεδίο σημαντικών εξελίξεων τη χρονιά που έφυγε. Το μεγαλύτερο deal αφορούσε την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τον όμιλο Masdar, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντί 3,2 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο όμιλος Helleniq Energy έκλεισε το 2024 πολύ σημαντικές εκκρεμότητες. στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού προγράμματος Vision 2025. Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο μήνα ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Elpedison, έπειτα από τη συμφωνία για την εξαγορά του μεριδίου της Edison στην κοινή εταιρεία που είχε συγκροτηθεί με τους Ιταλούς. Ο ελληνικός όμιλος προσέφερε 164 εκατ. ευρώ για το 50% των μετοχών της Elpedison.

Από την άλλη, η ΗΕ υπέγραψε τη σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του 35% των μετοχών που κατείχε στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το αρχικό τίμημα ορίστηκε στα 208 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη αναπροσαρμογής βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2024, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν επιπτώσεις από εκκρεμείς νομικές διαφορές. Η αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η εξαγορά του πλήρους ελέγχου της Elpedison εντάσσονται σε έναν ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό της Helleniq Energy, που εξελίσσεται παράλληλα. Από την άλλη, το 2024, αποκτήθηκε από τη  HELLENiQ Energy Holdings, μέσω της θυγατρικής της, HELLENiQ Renewables, χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 211 Mεγαβάτ, του ομίλου Metlen στη Ρουμανία.

Ο νέος όμιλος Metlen, αποτελεί τη φυσική μετεξέλιξη του ομίλου Μytilineos, με ζητούμενο την είσοδο των μετοχών του και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η νέα ονομασία Metlen Energy & Metals συνδέεται με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός διεθνοποιημένου brand, καθώς το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου διευρύνεται. Επιπλέον, ο όμιλος ολοκλήρωσε μέσα στο 2024 την εξαγορά της Volterra Εμπορίας του ομίλου ΑΒΑΞ, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το 2024 είχαμε την ολοκλήρωση της απόκτησης του 25% των μετοχών της ΕΛΤΕΧ Άνεμος από τη More του ομίλου Motor Oil. Από την άλλη, στον κλάδο της υγείας ξεχώρισε η συμφωνία της Farallon Capital Management LLC με την Ημίθεα Α.Ε. για την απόκτηση των κλινικών του ιατρικού ομίλου Euromedica,

Στα εντυπωσιακά deals της περασμένης χρονιάς εντάσσεται και η εξαγορά της Κωτσόβολος (πωλητής η βρετανική Currys) από τη ΔΕΗ, αντί 270 εκατ. ευρώ. Έτσι, η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της χώρας αποκτά ισχυρότατη παρουσία στο λιανικό εμπόριο και ειδικότερα στον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, με ιδιαίτερη έμφαση στα είδη που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση και τις “πράσινες” συσκευές (αντλίες θερμότητες, κλιματιστικά κλπ.).

Στον τομέα του real estate, “πηγή” σημαντικών συμφωνιών αποτελεί η Lamda Development, λόγω της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό. Ειδικότερα, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου εξαγόρασε το 2% των μετοχών της Lamda, ενώ υπέγραψε και συμφωνία για την αγορά οικοπέδων, αξίας 120 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Lamda προχώρησε σε συμφωνία με την Trade Estates του ομίλου Fourlis, η οποία απέκτησε οικόπεδα αξίας 31 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη Retail Park εντός του Commercial Hub. Επίσης, έγιναν συμφωνίες για πωλήσεις διαφόρων οικοπέδων στις Brook Lane, TENBRINKE, Hellenic Ergon και Deadalus Development. Τέλος, η Lamda ολοκλήρωσε την ανάθεση της κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera στην ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Metlen, ενώ έκλεισε συμφωνία και με τα εκπαιδευτήρια ΚΩΣΤΕΑ – ΓΕΙΤΟΝΑ (CGS).

Νέα εποχή στις τράπεζες

Ισχυρή ήταν η δυναμική που ανέπτυξε ο τραπεζικός κλάδος το 2024, ο οποίος θωρακίζεται ακόμη περισσότερο και καλείται να μπει πιο δυναμικά στον ανταγωνισμό φέτος.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Alpha Bank Romania με τον ιταλικό κολοσσό της UniCredit Romania, σφράγισε το deal των 300 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον τραπεζικό ανταγωνισμό. Επιπλέον, ανακοινώθηκε και η εξαγορά του 51% της ασφαλιστικής εταιρείας Alpha Life, θυγατρικής της Alpha Bank, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Το 2024 ήταν μια χρονιά περαιτέρω ισχυροποίησης του μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος, λόγω της συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας, με τη συμμετοχή του επενδυτικού σχήματος της Thrinvest των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η πλήρης αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, με την πώληση των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ η Eurobank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

Τέλος, στις υπόλοιπες εξελίξεις του χρηματοπιστωτικό τομέα, ξεχώρισε η εξαγορά του 75% των μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας Υδρόγειος ΑΕΕ από τον ιταλικό όμιλο Reale.

 

του Λουκά Γεωργιάδη