Σε ποιους χορηγείται «επίδομα προσωπικής διαφοράς» –  Πού θα φτάσουν εθνική και κατώτατη σύνταξη

Σημαντικά «δώρα» φέρνει το 2025 για τους υφιστάμενους συνταξιούχους αλλά και για όσους αποχωρήσουν από την εργασία τους ή ακόμη και για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί αλλά εργάζονται.

Η ακρίβεια μπορεί να παραμένει σημαντικό εμπόδιο κυρίως για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ωστόσο εκτιμάται ότι το 2025 θα είναι μία χρονιά όπου η αύξηση των εισοδημάτων μπορεί να μετριάσει ή να συγκρατήσει το κόστος ζωής.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού, εκτιμάται ότι η αύξηση στις συντάξεις από την 1/1/2025 θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,6% και 2,8%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά θα λάβουν κανονικά ολόκληρο το ποσοστό της αύξησης. Για παράδειγμα, για εθνική και κύρια σύνταξη 800 ευρώ, η μηνιαία αύξηση θα διαμορφωθεί στα 20,80-22,40 και σε ετήσια βάση μεταξύ 249,60 και 268,80 ευρώ. Υπολογίζεται ότι την πλήρη αύξηση θα λάβουν τουλάχιστον 1.600.000 συνταξιούχοι, καθώς αρκετοί μηδένισαν φέτος την «προσωπική διαφορά» και περιμένουν να δουν επιπλέον πραγματικά λεφτά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

2. Χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν «προσωπική διαφορά» 2,6%-2,8% θα τη «σβήσουν» και στη χειρότερη περίπτωση θα μηδενίσουν το… χρέος τους και από το 2026 θα λάβουν πραγματική αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους. Στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων αναμένεται να δοθεί τον προσεχή Δεκέμβριο το «επίδομα προσωπικής διαφοράς», το οποίο θα φτάνει στα 200 ευρώ για όσους δεν λάβουν αύξηση ούτε ένα σεντ, ενώ θα μειώνεται στα 150 και 100 ευρώ για όσους λάβουν «καθαρή» αύξηση σε ποσοστό υψηλότερο του 1%.

3. Χιλιάδες εργαζόμενοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2025 θα λάβουν υψηλότερη σύνταξη, καθώς θα έχουν υψηλότερο συντάξιμο μισθό με βάση την εξέλιξή του από το 2002 μέχρι την ημέρα υποβολής της σχετικής αίτησης εντός του επόμενου έτους. Επί του νέου υψηλότερου συντάξιμου μισθού και συνεπώς επί της τελικής σύνταξης, θα προκύψει και πρόσθετο όφελος λόγω της χορήγησης της εισοδηματικής αύξησης 2,6%-2,8%.

4. Όσοι συνταξιούχοι εργάζονται, θα δουν αύξηση λόγω επανυπολογισμού της σύνταξής τους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, με πρόσθετο όφελος που μπορεί να φτάσει έως και τα 30 ευρώ μηνιαίως. Επί του νέου ποσού θα πρέπει να αναμένουν και πρόσθετη αύξηση, στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής.

5. Σημαντική αύξηση αναμένουν και περίπου 50.000 συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1/1/2015 και έχουν λαμβάνειν υψηλότερα ποσά στην επικουρική τους σύνταξη, καθώς κατέβαλαν πολύ υψηλότερες εισφορές από το 6%.

6. Αυξημένα ποσά σύνταξης, λόγω μείωσης των κρατήσεων από την Εισφορά Αλληλεγγύης, θα λάβουν και χιλιάδες συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ, αλλά και για ποσά επικουρικής σύνταξης πάνω από 300 ευρώ. Υπολογίζεται σε αυτήν την περίπτωση ότι τα μηνιαία ποσά θα αυξηθούν από 10 έως 70 ευρώ ή 120 έως 840 ευρώ. Επί των νέων ποσών θα εφαρμοστεί η εισοδηματική αύξηση 2,6%-2,8%, ωστόσο οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας πρέπει να υπολογίσουν και την αυξημένη παρακράτηση φόρου.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο