Το μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός σημαντική ευκαιρία για τους επαγγελματίες του κλάδου

Ανοίγει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου τις πύλες της στο εκθεσιακό κέντρο Athens Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, η ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Η έκθεση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, από το 1965, αποτελεί το μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός, στο οποίο συγκεντρώνονται τα πιο έμπειρα στελέχη του κλάδου, προκειμένου να παρουσιάσουν νέες τεχνολογικές καινοτομίες, ενόψει της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας και των προγραμματισμένων στόχων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ, για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων στα πλοία έως το 2050.

Επίσης θεωρείται μια σημαντική ευκαιρία για τους επαγγελματίες του ναυτιλιακού κλάδου, σχετικά με το κλείσιμο επιχειρηματικών συμφωνιών.

“Η ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των μελών του ναυτιλιακού οικοσυστήματος που βρίσκεται σε μια νέα, μεταβατική εποχή”, τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού. “Συνεχίζουμε να επενδύουμε σταθερά σε νέες τεχνολογίες και στην ψηφιοποίηση, βελτιώνοντας έτσι, δραστικά και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Αποτελούμε το κορυφαίο ναυτιλιακό έθνος και διακρινόμαστε για την εξαιρετική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, στα δεδομένα της κάθε νέας εποχής” αναφέρει η ίδια.

Επισημαίνει επίσης ότι η ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων αποτελεί μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ευκαιρία συνεργασίας για τον ευρύτερο ναυτιλιακό κλάδο, όπου ανταλλάσσονται απόψεις, παράγονται επιχειρηματικές ευκαιρίες, παρουσιάζονται καινοτομίες και προτάσεις στις σύγχρονες προκλήσεις.

Σύμφωνα με την “Ποσειδώνια ΑΕ” η εφετινή έκθεση φιλοξενεί 23 εθνικά περίπτερα και 2030 εταιρείες από 82 χώρες. Σημαντική αύξηση κατέγραψε η Κίνα, που μετά την πανδημία επανήλθε δριμύτερη, με 180 εταιρείες, αυξημένη κατά σχεδόν 50% η συμμετοχή της. Ακολουθεί η Τουρκία με αύξηση 10% ενώ υπάρχουν 96 νέοι η επανεμφανιζόμενοι εκθέτες, που επέστρεψαν μετά από μακροχρόνια απουσία.

Οι 25 εταιρείες είναι από Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια ανεξάντλητη πηγή κατασκευαστών εξοπλισμού και παρόχων υπηρεσιών για την ναυτιλία.

Από διεθνείς συμμετοχές, μεγάλη είσοδο κάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράταμε 10 εταιρείες και η Ινδία με 8 εταιρείες. Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της έκθεσης αντανακλάται φέτος ως μεγαλύτερος στην ιστορία της με τη συμμετοχή εθνικών νηολογίων από όλα τα μέρη του πλανήτη. Συνολικά συμμετέχουν 16 εθνικές σημαίες,μεταξύ αυτών του Παναμά, Λιβερίας, Marshal islands, Cayman Islands, Χονγκ Κονγκ, Μπαχάμες, Κύπρος, Μάλτα, Μπελίζ και Παλάου αλλά και νέοι όπως British Virgin Islands, Γουινέα Μπισσάο, Σαν Μαρίνο, Σιέρρα Λεόνε, Μπαρμπέιντος,Saint Kits and Nevis

Σημαντική παρουσία στην εφετινή έκθεση θα έχει και ο ναυπηγικός κλάδος καθώς περισσότερα από 85 ναυπηγεία από 26 χώρες έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι θα δώσουν το «παρών» για να παρουσιάσουν καινοτομίες στον σχεδιασμό και την παραγωγή πλοίων.

Σύμφωνα με τη sea europe την Ένωση που εκπροσωπεί το 100% του κλάδου σε 16 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα,η ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία περιλαμβάνει σήμερα περίπου 300 ναυπηγεία και πάνω από 28.000 κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού και παρόχους τεχνολογίας, οι οποίοι από κοινού παράγουν ετήσια αξία παραγωγής 128 δισ. ευρώ και δημιουργούν 1,1 εκατομμύρια – κυρίως υψηλής εξειδίκευσης -θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Η αναγεννημένη ναυπηγική βιομηχανία της Ελλάδας θα προβληθεί σε εξέχουσα θέση στα Ποσειδώνια 2024, στέλνοντας μήνυμα ισχυρής ανάκαμψης έπειτα από δεκαετίες. Η αναγέννηση του κλάδου παίρνει σάρκα και οστά μετά την ολοκλήρωση της ενοποίησης των ναυπηγικών μονάδων της χώρας στη Σύρο και την Ελευσίνα, αλλά και μέσα από την επανεκκίνηση του ναυπηγείου Σκαραμαγκά και την αύξηση της δραστηριότητας στην Χαλκίδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της “Ποσειδώνια ΑΕ” η Ελλάδα συνεισφέρει πλέον σημαντικά στην ετήσια αξία παραγωγής των ευρωπαϊκών ναυπηγείων.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν εφέτος και τα περισσότερα από τα 65 ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά σεμινάρια και συνέδρια, που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της έκθεσης. Μια ισχυρή σύνθεση διακεκριμένων ηγετών του κλάδου και υπευθύνων λήψης αποφάσεων θα καλύψει ένα φάσμα κρίσιμων θεμάτων που διαμορφώνουν το μέλλον της ναυτιλίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί ο ρόλος των πλοιοκτητών, των ναυλωτών, των χρηματοδοτών και των ρυθμιστικών αρχών στην προώθηση ενός νέου προτύπου με φόντο τις γεωπολιτικές αναταραχές, την οικονομική ρευστότητα και τις εκτιμήσεις για την κλιματική κρίση.

Τη Δευτέρα εξάλλου στο περίπτερο του υπουργείου Ναυτιλίας θα παρουσιαστεί μια σημαντική εφαρμογή για τη ψηφιοποίηση αίτησης νηολόγησης των πλοίων της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Η νέα εφαρμογή έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας αλλά και την απαραίτητη συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε πρόσφατα ότι μέσω αυτής της εφαρμογής θα εκδίδεται ψηφιακά το έγγραφο εθνικότητας των ποντοπόρων πλοίων.

Η έκθεση των ποσειδωνίων ολοκληρώνεται την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Τα Ποσειδώνια 2024 διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Επιτροπής Ελληνικής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ