Τι να κάνετε αν διαπιστώσετε πως ήρθε «φουσκωμένος»

Για την αναζήτηση του εκκαθαριστικού οι φορολογούμενοι μπορούν να εισέρχονται στον προσωπικό τους λογαριασμό στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, ακολουθώντας τα κατωτέρω βήματα:

  • Mπαίνοντας στην αρχική σελίδα του myAADE.
  • Κάνοντας κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • Κάνοντας κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • Κάνοντας κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis.
  • Επιλέγοντας το έτος 2024 εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Οι διορθώσεις

Όσοι διαπιστώσουν «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό, θα έχουν τη δυνατότητα λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την πρώτη δόση να πραγματοποιήσουν διορθώσεις.

Στα τέλη Απριλίου , όταν και θα ξαναανοίξει η πλατφόρμα του Ε9, θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν και να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις μέσω τροποποιητικής δήλωσης.

Τα πιο συχνά λάθη έχουν να κάνουν με την αναγραφή των βοηθητικών χώρων (αποθήκες, πάρκινγκ κτλ.) , οι οποίοι έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 90% και πρέπει να δηλώνονται χωριστά. Αν το ακίνητο είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο πρέπει να δηλωθεί ενώ αν ένα κτίσμα εντός αγροκτήματος δεν δηλωθεί ως βοηθητικό, τότε ο φόρος του πενταπλασιάζεται! Τα ημιτελή κτίσματα έχουν έκπτωση 60%.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα εμπράγματα δικαιώματα καθώς άλλη βαρύτητα έχει η πλήρης κυριότητα κι άλλη η ψιλή κυριότητα ή η επικαρπία. Επιπλέον αν δεν αναγραφεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας, το σύστημα θεωρεί αυτομάτως ότι το ακίνητο ανήκει ολόκληρο σε αυτόν που συμπληρώνει το Ε9.

Αν δεν συμπληρωθεί ο όροφος ενός διαμερίσματος, το σύστημα “αυτοβούλως” το “ανεβάζει” στον τελευταίο. Σωστά πρέπει να συμπληρωθούν η ηλικία, η επιφάνεια και η απόσταση του ακινήτου από τη θάλασσα , ειδάλλως ο λογαριασμός “φουσκώνει κι άλλο”.

Αυτό που πρέπει να προσεχθεί επίσης είναι ότι από το έτος 2013 είναι υποχρεωτική η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα των οποίων ο ιδιοκτήτης έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία. Από το έτος 2014 και μετά, θα πρέπει να συμπληρώνονται υποχρεωτικά και τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων όπως ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου ή το ΑΦΜ του συμβολαιογράφου.