Τι θα αλλάξει σε εισόδημα, ενοίκια, εργασία, περιουσία
Αλλαγές-έκπληξη για την επόμενη τετραετία στη φορολογία εισοδήματος, ενοικίων, ακινήτων και στην εργασία θα προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία, το οποίο θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πιθανότατα μετά το Πάσχα.
Η είσοδος της χώρας στην τελική ευθεία των εκλογών της 21ης Μαΐου σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση, προκειμένου να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει μείωση των επιβαρύνσεων κατά το πρότυπο της πρώτης τετραετίας, όπου η κυβέρνηση υλοποίησε πλήρως όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Ήδη, οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να γίνει η τελική εισήγηση προς τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και, στη συνέχεια, να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.
Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε τέσσερις συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
1. Η Νέα Δημοκρατία θα επανεκλεγεί ως αυτοδύναμη κυβέρνηση.
2. Η χώρα θα συνεχίσει να παρουσιάζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης με αιχμές τις λιανικές πωλήσεις, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τις επενδύσεις.
3. Θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολόγιου για όλους τους πολίτες.
4. Η χρήση των τερματικών μέσων πληρωμών (POS) θα επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας, παράλληλα με την πλήρη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε να μεγαλώσει η φορολογητέα ύλη και να περιοριστεί το εύρος της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.
Οι τέσσερις προαναφερόμενες προϋποθέσεις θα αποτελέσουν τη βάση για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο μείωσης των φόρων, το οποίο θα έχει ως εξής:
1. Φορολογία εισοδήματος. Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογία εισοδήματος (Πίνακας 1), αναμένονται αλλαγές κυρίως στα μικρομεσαία εισοδήματα, ενώ θα μειωθεί και η φορολογική επιβάρυνση για τα μεσαία και υψηλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριες παρεμβάσεις αναμένονται στα εισοδήματα πάνω από το αφορολόγητο όριο, καθώς οι συντελεστές 22%, 28%, 36% και 44% θα μειωθούν κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες.
2. Η φορολογία των επιχειρηματικών κερδών θα υποχωρήσει από το 22% στο 20%.
3. Αναμένεται μείωση των ποσοστών προκαταβολής φόρου με βάση τον κύριο φόρο που προκύπτει. Σήμερα, οι συντελεστές είναι στο 100% για τις τράπεζες, στο 80% για τις επιχειρήσεις και στο 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το περιθώριο μείωσης εκτιμάται τουλάχιστον σε 5%, ενώ, ανάλογα με την πορεία των δημόσιων οικονομικών, μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες.
4. Τέλος Επιτηδεύματος. Από φέτος η κατάργησή του συνδέεται με την πρόσληψη εργαζομένων, ενώ από του χρόνου αναμένεται να υπάρξει επέκταση του μέτρου χωρίς προϋποθέσεις στο σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ θα μειωθεί και για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι σήμερα το Τέλος Επιτηδεύματος ανέρχεται σε 800 ευρώ ετησίως για επιχειρήσεις που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικές περιοχές και πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους. Το ποσό αυξάνεται στα 1.000 ευρώ ετησίως για επιχειρήσεις με έδρα της εμπορικής δραστηριότητας σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, ενώ μειώνεται στα 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και στα 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
5. Αναμένεται νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, με προοπτική να αυξηθεί έως τις 4.
6. Τεκμήρια. Αναμένεται η πλήρης κατάργησή τους, είτε από την τρέχουσα οικονομική χρήση ή για τα εισοδήματα του 2024 (οικονομικό έτος 2025), κάτι που θα εξαρτηθεί από τον χρόνο πλήρους εφαρμογής του ηλεκτρονικού περιουσιολόγιου, για όλους τους φορολογούμενους.
7. Ενοίκια. Με βάση τη σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος από ακίνητα (Πίνακας 2), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται σχέδιο που θα προβλέπει διεύρυνση των κλιμακίων αλλά και μείωση των συντελεστών. Το βασικό σενάριο προβλέπει περισσότερα κλιμάκια και μείωση των υφιστάμενων συντελεστών τουλάχιστον κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες.
8. Εξετάζεται περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τη σημερινή κλίμακα υπολογισμού (Πίνακας 3), εφόσον διευρυνθεί η φορολογητέα ύλη, μέσω της πλήρους ένταξης και των τελευταίων περιοχών της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων. Η μείωση αυτή θα γίνει οριζόντια και αναλογικά, ώστε να προκύψει όφελος τόσο για τους μικροϊδιοκτήτες, όσο και για τους μεσαίους, μεγαλομεσαίους και μεγάλους ιδιοκτήτες.
9. ΦΠΑ. Θα καθιερωθεί μόνιμος υπερ-μειωμένος συντελεστής για τα μικρά νησιά, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, την ψυχαγωγία κ.λπ., ενώ στόχος είναι να υπάρξουν δύο βασικοί συντελεστές, όπως 11% για τα είδη πρώτης ανάγκης (από 13%) και 22% (από 24%) για τα υπόλοιπα αγαθά και τις υπηρεσίες.
του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο