Οι προβλέψεις για την πορεία της αγοράς

Την καλύτερη μηναία επίδοση 10%, από τον Ιανουάριο του 2012 (+16,99%) σημείωσε η χρηματιστηριακή αγορά τον Ιανουάριο 2023, παρουσιάζοντας καλύτερη επίδοση από αρκετές άλλες αγορές.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε κερδίζοντας 20,72%.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τον Ιανουάριο με κέρδη 6,7% και ήταν ο καλύτερος Ιανουάριος από το 2015, εν μέσω ελπίδων ότι η ζώνη του ευρώ θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση. Ο Nasdaq με ράλι 10,7% σημείωσε τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2001, ενώ οι S&P και Dow Jones έκλεισαν το μήνα με άνοδο 6,2% και 2,8% αντιστοίχως.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε κερδίζοντας 20,72%, με την Πειραιώς (+31,43%) και την Alpha Bank (+24,40%) να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ακολούθησαν οι μετοχές: Aegean Airlines (+22,87%), Τιτάν(+21,23%), Ελλάκτωρ (+20,00%), Σαράντης (+18,64%), Eurobank (+17,54%), ΑΔΜΗΕ (+16,82%), Μυτιληναίος (+16,75%), Viohalco (+16,60%), Εθνική (+15,99%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+14,31%), Quest Συμμετοχών (+11,68%) και ΔΕΗ (+11,37%). Μικρότερα κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι: ΟΛΠ (+9,49%), Lamda Develompent (+7,18%), Elvalhalcor (+6,91%), ΟΠΑΠ (+4,16%), Jumbo (+3,13%), ΕΥΔΑΠ (+2,94%), Motor Oil (+2,66%) και ΕΛΠΕ (+1,98%).

Αντιθέτως από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με πτώση έκλεισαν τον Ιανουάριο, η Τέρνα Ενεργειακή (-1,86%), η Coca Cola HBc (-1,59%) και ο ΟΤΕ (-0,82%).

Η αγορά ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, έχει ως άμεσο στόχο την “κατάκτηση” των 1.035 μονάδων, επίπεδα στα οποία ήταν η αγορά στις 8 Δεκεμβρίου 2014, για να ακολουθήσει μεγάλη υποχώρηση της αγοράς λόγω των τότε πολιτικών εξελίξεων με την αδυναμία εκλογής ΠτΔ να οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία τροχοπέδη στην ανοδική κίνηση της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο τόσο η S&P όσο και η Fitch, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς θεωρούν ότι θα υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής.

   Alpha Finance

Σύμφωνα με την Alpha Finance η εκλογική αναμέτρηση είναι εν δυνάμει παράγοντας αβεβαιότητας, βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, με βάση τα διαφορετικά σενάρια που εξετάζουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αγορά μπορεί να προεξοφλήσει σύντομα μία θετική έκβαση, δηλαδή τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, με θετικές προοπτικές μεσομακροπρόθεσμα.

Η χρηματιστηριακή αγορά πιθανότητα βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου, σύμφωνα με την Alpha Finance, με το ενισχυμένο ενδιαφέρον των επενδυτών να οδηγεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις, υπό το πρίσμα σημαντικών επενδύσεων στη χώρα και άλλων παραγόντων, οι οποίοι θα διατηρήσουν τη δυναμική σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε ένα βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, τόσο η αύξηση των κεφαλαίων προς επένδυση από την ΕΕ (κεφάλαια Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) όσο και η δυναμική των άμεσων επενδύσεων, προδιαθέτουν για σημαντική εισροή κεφαλαίων στο Χ.Α.

Παράλληλα, η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, πιθανότατα εντός του β’ εξαμήνου του 2023, ενισχύει τις προϋποθέσεις για διατήρηση του ρυθμού αύξησης της επενδυτικής δραστηριότητας, ενώ θα οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την Alpha Finance οι τρέχουσες αποτιμήσεις αναδεικνύουν το σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύεται η εγχώρια αγορά σε σχέση με τις ξένες, ενώ η αναμενόμενη επανέναρξη πληρωμής μερισμάτων αναμένεται να αποτελέσει έναν επιπλέον παράγοντα ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2023 αποτελούν τόσο η Πειραιώς όσο και η Εθνική. Οι μετοχές της Motor Oil και της Μυτιληναίος να αποτελούν τις προτάσεις της από τον κλάδο της ενέργειας. Μεταξύ των προτάσεων της χρηματιστηριακής βρίσκεται και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η Τιτάν, η ΔΕΗ και η Fourlis.

   NBG Securities

Σύμφωνα με την NBG Securities το ελληνικό story θα επανέλθει δριμύτερο, μετά τις εκλογές, με καταλύτες την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τη πολιτική σταθερότητα και την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που θα “ανεβάσει” και το Χ.Α στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Οι κορυφαίες επιλογές της NBG Securities περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα και καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo).

Επιπλέον, περιλαμβάνει εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα (Μυτιληναίος), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη και η αναδιάρθρωση ΑΠΕ, καθώς και ποιοτικές, μεσαίου μεγέθους εταιρείες με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία και καλές δυνατότητες ανάπτυξης (Autohellas) ή συνδυάζοντας πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες (Cenergy Holdings).

Το Top Pick από τον τραπεζικό είναι η Πειραιώς κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπει ένα πιο συναρπαστικό προφίλ ανταμοιβής – κινδύνου μετά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών της περιουσιακών στοιχείων.

   Eurobank Equities

Σύμφωνα με την Eurobank Equities το προφίλ αύξησης των κερδών των ελληνικών μετοχών φαίνεται ελκυστικό, με σχετικά περιορισμένο κίνδυνο καθοδικής πορείας σε φόντο αύξησης του ΑΕΠ (1-2%), ενώ οι αποτιμήσεις παραμένουν επίσης ελκυστικές.

Η ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων επίσης προεξοφλεί την αναμενόμενη επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Η άποψη της χρηματιστηριακής είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν σχετικά αμυντικά τοποθετημένοι μέχρι τις εκλογές. Ωστόσο η αγορά μπορεί να έχει εφησυχάσει πολύ νωρίς όσον αφορά την εξασθένιση του πολιτικού κινδύνου.

Το ενδεδειγμένο σύμφωνα με την Eurobank Equities περιλαμβάνει μετοχές με σταθερή λειτουργική δυναμική και ορατές μερισματικές αποδόσεις (Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ) που συμπληρώνεται από την Alpha Bank (ελκυστική σχέση κινδύνου απόδοσης, δεδομένης της αποτίμησης).

Για τους πιο “επιθετικούς” επενδυτές , συνιστά τη μετοχή της ΔΕΗ, τη Fourlis και την Πειραιώς.

   Piraeus Securities

Σύμφωνα με την Piraeus Securities μπορεί να δούμε αυξημένη μεταβλητότητα πριν και μετά τις εθνικές εκλογές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2023 είναι οι μετοχές της Jumbo (τιμή-ατόχος 21,50 ευρώ), Motor Oil (25,80 ευρώ), Μυτιληναίος (26,30 ευρώ), ΟΠΑΠ (16,80 ευρώ), ΔΕΗ(15 ευρώ), Τιτάν(19 ευρώ) .

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές διατηρεί και για τις 3 συστημικές σύσταση υπεραπόδοσης και δίνει τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,57 ευρώ , για τη Eurobank στα 1,55 ευρώ και για την Εθνική στα 5,25 ευρώ.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ