Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική λειτουργία του ψηφιακού συστήματος FRESQO, για πρώτη φορά στις Ιχθυόσκαλες του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, με στόχο να παρέχει υψηλή  τεχνολογική διεργασία για την άμεση εκτίμηση της φρεσκότητας των αλιευμάτων, μη επεμβατικά με την χρήση υπερφασματικής κάμερας και τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence).

Η πρώτη εφαρμογή είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα, κυρίως για την εξέταση των συνθηκών του χώρου και της διαδικασίας της ροής των ελέγχων σε σχέση με τις προδιαγραφές του συστήματος. Εισάχθηκαν δεδομένα από 4 κατηγορίες ψαριών σε 3 διαφορετικές καταστάσεις νωπότητας και προέκυψαν εξαιρετικά αποτελέσματα.

«Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας βρίσκεται πάντα δίπλα σε καινοτόμες ψηφιακές πρακτικές από Ερευνητικό Κέντρο που υποστηρίζουν τους επαγγελματίες αλιείς αλλά και τους καταναλωτές»  τόνισε ο Δ. Σύμβουλος του ΟΚΑΑ κ. Απόστολος Αποστολάκος.

Επιπλέον, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας συμμετείχε σε workshop με τίτλοArtificial Intelligence στην Αλιεία: Η περίπτωση του FRESQO”, που διοργάνωσε η εταιρεία FRESQO στο Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης  παρουσιάστηκε  το έργο, οι στόχοι του, τα αποτελέσματα του, ενώ πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση για τις περαιτέρω προοπτικές τεχνικών ΑΙ στη Γαλάζια Οικονομία.

Άμεσα θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος  FRESQO στις Ιχθυόσκαλες Πάτρας και Θεσσαλονίκης για την καταγραφή των πραγματικών δεδομένων και την μετέπειτα εγκατάσταση του συστήματος για δοκιμές και λειτουργία πάνω στην εξέλιξη του, καθώς το σύστημα θα αποτελέσει επικουρικό εργαλείο τόσο για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας όσο και για την πιστοποίηση της φρεσκάδας από τους αγοραστές  λιανικής και εστίασης μιας και οι Ιχθυόσκαλες αποτελούν κομβικό σημείο ελέγχου  νωπότητας και φρεσκότητας των αλιευμάτων.