Τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευσή του να παραμένει «πάντα ένα βήμα μπροστά», το Athens Heart Center του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών είναι πλέον το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα, και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη και Αμερική που έχει επιλεχθεί και διαθέτει το σύνολο των νέων τεχνολογιών αναφορικά με την κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής (χρήση συστήματος παλμικών κυμάτων αλλά και «μπαλονιών» θερμικής ενέργειας που συνδέονται με την ηλεκτροανατομική χαρτογράφηση).

Οι παραπάνω τεχνολογίες αιχμής που είναι κατά προτεραιότητα διαθέσιμες στο πρότυπο κέντρο Athens Heart Center, εξασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα, ακόμη και στις πιο σύμπλοκες περιπτώσεις, αλλάζοντας, οριστικά, τη φυσική ιστορία της νόσου, ενώ ταυτόχρονα, μειώνουν τη διάρκεια της επέμβασης στα 60 λεπτά της ώρας.

Παράλληλα, η αξιοσημείωτη εμπειρία του Δρ. Δημήτρη Τσιαχρή, MD, PhD, Καρδιολόγος – Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης, Athens Heart Center του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων κρυοκατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής, έτυχε διεθνούς αναγνώρισης.

Συγκεκριμένα, η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από τον Δρ. Δ. Τσιαχρή και την ομάδα του, δημοσιεύθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον αναγνωρισμένα περιοδικά, διεθνώς, (Journal of  Cardiovascular Electrophysiology, 2022 Sep 30. doi: 10.1111/jce.15697) με επακόλουθη αναδημοσίευση των συμπερασμάτων, στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέσω newsletter διεθνών οργανισμών.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι αφενός η συχνότερη αρρυθμία της καρδιάς. Αφετέρου, αποτελεί μία καρδιαγγειακή νόσο, όπως π.χ η στεφανιαία νόσος, μιας και είναι σε θέση να επηρεάζει, μακροπρόθεσμα, την πρόγνωση του ασθενούς. Η αντιμετώπισή της αφορά, όχι μόνο στη χορήγηση αντιπηκτικών στους ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, αλλά και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργία της καρδιάς.

Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:

με τη χορήγηση αντιαρρυθμικών φαρμάκων

με την κατάλυση (ablation) κολπικής μαρμαρυγής, μέθοδος η οποία έχει κριθεί ως αποτελεσματικότερη.

Η χρονιά που διανύουμε αποτελεί ορόσημο για τις επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής. Τα επιτυχημένα, βέλτιστα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δικαιώνουν τις επιλογές της ομάδας του Athens Heart Center, ενώ παράλληλα μας γεμίζουν με αίσθημα ευθύνης, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα, με την εξατομικευμένη χρήση των νέων τεχνολογιών, στο σύνολο των ασθενών.

Η κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής έχει πλέον διευρυμένες ενδείξεις, είναι πιο ασφαλής και παρέχει ασύγκριτα οφέλη για τον Έλληνα και διεθνή ασθενή. Μεταξύ άλλων, αποτελεί μία αναίμακτη & ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με περιορισμένο χειρουργικό χρόνο & εξαιρετικά αποτελέσματα αποκατάστασης της βλάβης. Παράλληλα, ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο, μετά την επέμβαση, είναι ελάχιστος, ενώ ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του συνήθειες.

Κάνοντας χρήση της παραπάνω μεθόδου, οι ασθενείς μας βιώνουν μία πολύ καλύτερη καθημερινότητα, κυρίως, όμως έχουμε καταφέρει να παρατείνουμε, σημαντικά, το προσδόκιμο ζωής τους, ιδίως σε περιπτώσεις που έχει επηρεαστεί σημαντικά η καρδιακή λειτουργία από την αρρυθμία.

Οι τεχνικές αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής, αλλά και των παθήσεων της καρδιάς, γενικότερα, απαιτούν εξειδίκευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων, οι οποίες συνθέτουν τη Διεπιστημονική Ομάδα. Η καθημερινή ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα επεμβατική λύση, για κάθε περίπτωση όσο σύμπλοκη κι αν είναι.

Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ