Με συνολικές επιδοτήσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει το επιπλέον κόστος που θα δημιουργηθεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, από την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο, θα διατεθεί ποσό 1 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερ-εσόδων από τις εταιρείες ενέργειας, ενώ άλλα 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πιο συγκεκριμένα για τον Οκτώβριο εισάγονται 3 κλίμακες επιδοτήσεων για όλες τις παροχές χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ανεξαρτήτως παρόχου:

– Για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα απορροφάται το 90% της αύξησης με επιδότηση 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτή η κλίμακα αφορά στο 90% των νοικοκυριών

– Για καταναλώσεις από 501 έως 1000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εάν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει 15% την κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι τότε επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβάτωρα

– Για καταναλώσεις από 1000 κιλοβατώρες και άνω απορροφάται το 70% της αύξησης με επιδότηση στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόλις το 2% των νοικοκυριών. Και εδώ ισχύει επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα εάν υπάρξει μείωση της κατανάλωσης 15%.

– Για τους δικαιούχους του ΚΟΤ καλύπτεται σχεδόν το 100% της αύξησης με επιδότηση 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

– Για τα επαγγελματικά τιμολόγια και τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή έως 35KVA για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 80% της αύξησης.

– Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή έως 35KVA και όλους τους υπόλοιπους που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες η επιδότηση ορίζεται στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα

– Για τους αγρότες ορίζεται οριζόντια επιδότηση στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας μαζί με τους παρόχους θα χορηγήσουν οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Η επιδότηση αφορά στο σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά πάνω από 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά 700 χιλιάδες καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, για επαγγελματίες και βιομηχανικούς καταναλωτές  η επιδότηση θα ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.  Επιπλέον, η κυβέρνηση θεσπίζει ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες αερίου που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα χρησιμοποιηθούν:

– Για τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών

– Την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα

– Την υποστήριξη τροποποιήσεων σε υποδομές για την εισαγωγή αερίου από τρίτες πηγές πλην Ρωσίας.

Αναλυτικά, ο κ. Σκρέκας ανέφερε: “Η διεθνής ενεργειακή κρίση, που επηρεάζει καθοριστικά ολόκληρη την Ευρώπη και τροφοδοτείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζεται και δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα, να αναλάβει πρωτοβουλίες κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς απτά αποτελέσματα ως τώρα. Πολλές χώρες, ακόμα και οι πιο ισχυρές, όπως η Γερμανία, προειδοποιούν τους πολίτες τους για υπερβολικά αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και υποχρεωτικές διακοπές στην παροχή της.

Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα προνόησε κι από την πρώτη στιγμή έχει πάρει μέτρα, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και διατηρώντας τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα, στηρίζοντας νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Δημιουργήσαμε τον μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής και που έχει ήδη αποδώσει σε μόλις 2,5 μήνες, πάνω από 2 δισ. ευρώ. Φέτος, καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό.

Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες που έρχονται, ώστε να ανταποκριθούμε στη δοκιμασία που θέτει ο ενεργειακός πόλεμος, ο οποίος εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και μας επηρεάζει αναπόφευκτα.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους για το επόμενο διάστημα:

Πρώτον, να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά,

Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια όλο το χειμώνα και

Τρίτον, να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Από σήμερα, όλοι οι πολίτες μπορούν να μπουν στο site του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, https://ypen.gov.gr/ και να βρουν 23 προτάσεις και ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας εισάγουμε τέλος ύψους 10 ευρών ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

γ) Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές