Με πρωτόγνωρους ρυθμούς συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι πλειστηριασμοί φέτος το καλοκαίρι και το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου, όπου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 6.000!

Τράπεζες και εταιρείες «έβγαλαν στο σφυρί» δεκάδες περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και τα νησιά, ενώ οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί διατηρούν την πίεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης να φέρει και άλλες θεσμικές αλλαγές, που θα επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες.

Από τις Βρυξέλλες

Μάλιστα, στην τελευταία έκθεση εποπτείας γίνεται σαφές ότι ακόμη και μετά το τέλος της ενισχυμένης επιτήρησης, τον Αύγουστο, το θέμα αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται πολύ στενά από τις Βρυξέλλες, καθώς οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις έχουν μεταφερθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η Αθήνα, για να συνεχίσει να εισπράττει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με δεδομένο λοιπόν ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο του φετινού στόχου, που προσεγγίζει τους 40.000 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς για το 2022, όλες οι πλευρές συντονίζονται για την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε μέχρι το φθινόπωρο να έχουν ολοκληρωθεί περίπου 30.000 πλειστηριασμοί.

Τα «φιλέτα» που αλλάζουν ιδιοκτήτη

«Επώνυμα» ακίνητα, έτοιμα και ημιτελή ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και σκάφη αναψυχής περιλαμβάνονται στο καθημερινό πρόγραμμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

·       Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η βίλα της εταιρείας «Βικτόρια Κτηματική» (συμφερόντων, στο παρελθόν, της Αλεξάνδρας Τερζή-Χανδρή) που βγαίνει για πολλοστή φορά στο σφυρί και με σημαντικό σκόντο σε σχέση με την αρχική τιμή.

·       Στο σφυρί και εμβληματικό ξενοδοχείο της εταιρείας EasyDays Α.Ε., που είναι κτισμένο στην κτηματική περιφέρεια του χωριού Αλμυρίδα του Δήμου Αποκορώνου Χανίων. Πρόκειται για διώροφο οίκημα 32 δίκλινων δωματίων, που περιλαμβάνει επίσης πισίνα και παιδική πισίνα συνολικού εμβαδού 154,72 τ.μ., υπαίθριο bar και γήπεδο τένις.

·       Άλλο ένα ημιτελές ξενοδοχείο στη Σαντορίνηαλλάζειιδιοκτήτη.Πρόκειται για ένα υπόσκαφο συγκρότημα της εταιρείας «Ηλιοφάνεια Σαντορίνης Α.Ε.», που βγήκε πρόσφατα με τιμή πρώτης προσφοράς 488.000 ευρώ.Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού (δεν έχει θέα στην Καλντέρα) σε σχετικά αραιοδομημένη περιοχή με λίγες τουριστικές εγκαταστάσεις και μικρό τουριστικό ενδιαφέρον.

·       Πρόσφατα αναρτήθηκαν στους πίνακες πλειστηριασμών τα δύο σκάφη καταμαράν «DeepBlue» και «WhitePearl». Το πρώτο άλλαξε χέρια και το σφυρί θα χτυπήσει ξανά για το δεύτερο.Πρόκειται για catamaran τύπου Lagoon 52, που κατασκευάσθηκε από ενισχυμένο πλαστικό το 2014 από την εταιρεία Construction NavaleBordeaux.Έχει μήκος 15,85 μέτρα, πλάτος 8,60 μέτρα και βύθισμα 2,80 μέτρα, ενώ είναι ολικής χωρητικότητας (ΚΟΧ) 64,87 και καθαρής χωρητικότητας (ΚΚΧ) 59,37.Βρίσκεται στην προκυμαία «G» της Μαρίνας Ζέας και κατασχέθηκε το 2020, με επισπεύδοντες την εταιρεία EnjoyYachts ΝΕΠΑ και τρεις ιδιώτες.

Το ονειρικό σπίτι στην Αντίπαρο

Στις πρόσφατες ηλεκτρονικές συνεδριάσεις βρέθηκε και ένα ξεχωριστό ακίνητο στη δημοφιλή, τα τελευταία χρόνια, Αντίπαρο. Πρόκειται για μια οριζόντια ιδιοκτησία-κατοικία συνολικής επιφάνειας 132,50 τ.μ. μετά της επ’ αυτής αποκλειστικής χρήσης τμήματος του ακάλυπτου χώρου επιφανείας 150,00 τ.μ. επί οικοπέδου έκτασης 1.028,03 τ.μ., που βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου και διαθέτει ανεμπόδιστη θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Η ιδιοκτησία αυτή κατασχέθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2021 για οφειλή 50.000 ευρώ.

Στο μεταξύ μια μικρή νίκη σημειώθηκε κατά των πλειστηριασμών, μετά το κύμα συμπαράστασης στην χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού, που χάνει το σπίτι της για χρέος 15.000 ευρώ! Πλήθος πολιτών εμπόδισαν την έξωση στα Άνω Ιλίσια διώχνοντας τους αστυνομικούς και τον δικαστικό κλητήρα τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα.Μετά από πολύωρη ένταση έξω από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού στα Άνω Ιλίσια η διαδικασία της έξωσης ανεστάλη προσωρινά, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Τα οικόπεδα του Κωστόπουλου

Περιζήτητα απεδείχθησαν τα δύο αγροτεμάχια του Πέτρου Κωστόπουλου στην περιοχή Χουλάκια της Μυκόνου.Τα δύο ακίνητα κατασχέθηκαν τον Ιανουάριο του 2019 από τη Eurobank, σχεδόν 20 χρόνια μετά την αγορά τους. Το πρώτο κατέληξε σε νέο ιδιοκτήτη έναντι 268 χιλ. ευρώ και το δεύτερο έναντι 244 χιλ. ευρώ, τιμές εξαπλάσιες από τις αρχικές.

Σε πλειστηριασμό οδηγήθηκαν και οκτώ βίλες του συγκροτήματος Villas Armit στη Μύκονο, με επισπεύδουσα την ΕOS Matrix Greece.

Ρέμος και Πηλαδάκης

Ξανά προς πώληση για ακόμη μία φορά το ακίνητο των κουμπάρων Αντώνη Ρέμου και Αντώνη Πηλαδάκη στο Κορωπί.

Νέος ιδιοκτήτης αποφάσισε να επενδύσει στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο –όραμα του εφοπλιστή Αντώνη Λελάκη–, που βγήκε στο σφυρί.

Στον αντίποδα, ουδείς εμφανίστηκε να διεκδικήσει την εκτυπωτική «Ίριδα» της οικογένειας Μπόμπολα, το οικόπεδο του Γιάννη Καρούζου στη Γλυφάδα, αλλά ούτε και τις πολυτελείς κατοικίες του κοσμηματοπώλη Γιώργου Τσαγκαράκη σε Βάρη και Βούλα.

Επίσης βαριά σφυριά θα χτυπήσουν μέσα στο καλοκαίρι για επώνυμες ιδιοκτησίες στη Μύκονο, οι οποίες φέρουν τα ονόματα της οικογένειας Πατρώνη, του Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου (των ομώνυμων Μύλων) και των δισέγγονων του Ιωάννη Μεταξά.

 

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο