Νέα εποχή για την εξοχική κατοικία στην Ελλάδα σηματοδοτεί η δυναμική διείσδυση της εταιρείας τεχνολογίας Holidu που ειδικεύεται στα ταξίδια και η θυγατρική της Bookiply, με έδρα στο Μόναχο.

Η Bookiply (www.bookiply.gr), είναι μια in-house εταιρεία για λύσεις λογισμικού και υπηρεσιών για την εμπορία εξοχικών ακινήτων και ανοίγει νέο γραφείο στην Αθήνα υπό τη διεύθυνση του κου Μάρκου Καρακώστα. Επιπλέον, το site για κρατήσεις εξοχικών κατοικιών Holidu (www.holidu.gr), το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 15 εκατομμύρια εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα σε όλο τον κόσμο, είναι πλέον διαθέσιμο και στα ελληνικά με ξεχωριστή επιλογή για τη χώρα. Με την έναρξη της λειτουργίας στην Ελλαδα, η εταιρεία δημοσιεύει πολλά υποσχόμενα στοιχεία για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, η αγορά εξοχικών κατοικιών ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον ταξιδιωτικό κλάδο. Και μετά το πρώτο lockdown, η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα εξερράγη. Αυτή η τάση έχει φτάσει και στην Ελλάδα. «Το καλοκαίρι, το 68% των εξοχικών κατοικιών και διαμερισμάτων στην Ελλάδα είναι ήδη κρατημένο», εξηγεί ο επικεφαλής της Bookiply Area, Μάρκος Καρακώστας. Η Bookiply είναι ένα πρακτορείο παροχής υπηρεσιών για ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που, εκτός από το εύχρηστο λογισμικό, βασίζεται σε προσωπικές επαφές στον ιστότοπο για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών να διαχειριστούν την περιουσία τους και να δημιουργήσουν περισσότερες κρατήσεις με λίγη προσπάθεια. Από το νέο της γραφείο στην Αθήνα, η Bookiply απευθύνεται κυρίως σε ενοικιαστές εξοχικών κατοικιών στα Ιόνια Νησιά.

Ο Alistair Tofoli, Επικεφαλής Πωλήσεων και Διαχείρισης Λογαριασμών Ιταλίας και Ανατολικής Μεσογείου, σχολιάζει: «Η ελληνική αγορά, και ειδικότερα τα Ιόνια Νησιά, είναι μια σημαντική αγορά για εμάς και τον κλάδο συνολικά. Τον Απρίλιο του 2022, οι αναζητήσεις για ελληνικούς προορισμούς είχαν αύξηση 148% από έτος σε έτος. Η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς διακοπών φέτος. Η ελληνική αγορά εξοχικών κατοικιών χαρακτηρίζεται από ελκυστικά ακίνητα, που συχνά βρίσκονται ακριβώς κοντά στην παραλία. Αλλά η προσφορά εξακολουθεί να είναι ελάχιστα ψηφιοποιημένη.” Επιπλέον, λέει, η αγορά είναι πολύ κατακερματισμένη, με πολλά καταλύματα να μπορούν να κάνουν κράτηση μόνο από τοπικούς εξειδικευμένους παρόχους. Οι ταξιδιώτες επωφελούνται από μια μεγαλύτερη γκ;Aμα, επιλογές απευθείας κράτησης και ευέλικτα μοντέλα πληρωμής. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών αποκτούν σημαντικά μεγαλύτερη προβολή και πολλά πλεονεκτήματα στη διαχείριση της περιουσίας τους και η ομάδα στην Αθήνα είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει τους ενοικιαστές εξοχικών κατοικιών σε όλα τα θέματα.

“Βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι πολλοί άνθρωποι συχνά περνούν εβδομάδες αναζητώντας το σπίτι των ονείρων τους για τις διακοπές τους. Όταν στη συνέχεια ζητείται ή ακόμα και γίνεται κράτηση για ενοικίαση διακοπών, δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν ακυρώσεις από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Ο λόγος είναι συχνά η έλλειψη συγχρονισμού από τα ημερολόγια των διαφόρων τοποθεσιών κρατήσεων στο διαδίκτυο. Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό και για τις δύο πλευρές. Με τη Holidu και την  Bookiply, βελτιώνουμε την εμπειρία για τους ταξιδιώτες και τους ιδιοκτήτες σπιτιών και λύνουμε πολλά από τα προβλήματα που εξακολουθούν να καθορίζουν την αγορά εξοχικών κατοικιών σήμερα.” εξηγεί ο Tofoli.

Με βάση εσωτερικά δεδομένα, η Holidu παρατήρησε:

– Εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα με 68% κρατήσεις, 73% στα Ιόνια Νησιά και 85% στους Παξούς.

– Οι άνθρωποι κάνουν ξανά κρατήσεις εκ των προτέρων. Στις 138 ημέρες μεταξύ της κράτησης και της άφιξης, η περίοδος πλησιάζει ξανά τα προ πανδημίας επίπεδα.

– Ο όγκος κρατήσεων για διαμονή είναι 50% υψηλότερος από το 2019 και ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 2205 ευρώ ανά κράτηση.

– Ένα εξοχικό στην Ελλάδα κοστίζει κατά μέσο όρο 167 ευρώ ανά διανυκτέρευση το καλοκαίρι. Τα πιο ακριβά είναι τα νησιά Μύκονος (602 ευρώ) και Σαντορίνη (428 ευρώ). Γίνεται σημαντικά φθηνότερο για τον ταξιδιώτη στα Ιόνια νησιά (201 ευρώ) και στην Κρήτη (160 ευρώ).

– Κατά μέσο όρο, φτάνουν 4 επισκέπτες και μένουν 9 ημέρες.

– Οι επισκέπτες προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία (34%), το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

– Τα ενοίκια διακοπών στην Ελλάδα έχουν υψηλή βαθμολογία σε ανέσεις: το 60% είναι φιλικό προς τα παιδιά, το 90% διαθέτει κλιματισμό, το 83% προσφέρει internet, το 39% είναι μπροστά στην παραλία και

– Τα νησιά με τις περισσότερες αναζητήσεις είναι η Κέρκυρα (25%), η Ζάκυνθος (13%) και η Ρόδος (12%).

– Οι παραλίες της Ελλάδας είναι οι πιο δημοφιλείς παραλίες στην Ευρώπη, με βάση τις αναζητήσεις στο Google και τις αναρτήσεις στο Instagram.