Μεγαλύτερα ακίνητα επιλέγουν για αγορά οι καταναλωτές αυτήν την περίοδο, αναζητώντας τις κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες, ώστε να αποκτήσουν ένα σπίτι με ικανοποιητικά χαρακτηριστικά και να αποφύγουν το ενοίκιο, όπου οι τιμές και η ανασφάλεια για την… επόμενη μέρα, χτυπάνε “κόκκινο”.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει σημαντικές ανατροπές, όπως προκύπτει από την καταγραφή των στοιχείων που έχει κάνει η RE/MAX Ελλάς, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές φαίνεται πως στρέφοντα προς τις μεγαλύτερες κατοικίες, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια που επέλεγαν λιγότερα τετραγωνικά. Πρόκειται για μια διεθνή τάση όπου νέα ζευγάρια αποφασίζουν να ζήσουν σε ιδιόκτητο ακίνητο με αρκετά τετραγωνικά, άνω των 75 τετραγωνικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σπίτια άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων κερδίζουν έδαφος, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας όσον αφορά στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τη RE/MAX την υψηλότερη ζήτηση εμφάνισαν οι κατοικίες με εμβαδόν από 101 έως 150 τ.μ. καθώς για κάθε 100 αγοραπωλησίες οι 26 αφορούσαν τα συγκεκριμένα τετραγωνικά, ενώ ισχυροποιείται το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα έως 76 έως 100 τ.μ. (21%). Ουσιαστικά, αν αθροίσει κανείς αυτά τα δύο ποσοστά θα διαπιστώσει ότι περίπου 1 στους 2 ενδιαφερόμενους αγοραστές επιλέγει κατοικία με δύο υπνοδωμάτια και άνω.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι καθοριστικοί παράγοντες επιλογής ενός διαμερίσματος, μίας μονοκατοικίας ή μεζονέτας αποτελούν εκτός της τοποθεσίας και της ηλικίας, το εμβαδόν και η διαρρύθμισή του και μάλιστα η στροφή σε ακόμη μεγαλύτερη ακίνητα είναι όλο και πιο έντονη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, ακίνητα εμβαδού άνω των 151 τ.μ. επέλεξαν 16 στους 100 αγοραστές, τη στιγμή που τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων πριν το ξέσπασμα της πανδημίας είχαν επιλέξει μόλις 4 στους 100.

Στην Αττική, προτιμήθηκαν σε ποσοστό 57% οι κατοικίες εμβαδού έως 100 τ.μ. ενώ αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον για μεγάλες κατοικίες άνω των 151 τ.μ. καθώς το ποσοστό των αγοραστών άγγιξε το 22%. Την ίδια στιγμή, μικρές κατοικίες εμβαδού έως 50 τ.μ. επέλεξαν 13 στους 100 αγοραστές και μεσαίες κατοικίες από 51 έως 75 τ.μ. το 24%.

Στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον αφορά διαμερίσματα εμβαδού από 51 έως 100 τ.μ. σε ποσοστό 46%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακίνητα άνω των 101 τ.μ. προτιμήθηκαν από το 35% των αγοραστών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), στις προτιμήσεις των αγοραστών κυριαρχούν σε ποσοστό 51% κατοικίες εμβαδού 76-150 τ.μ, ενώ σημαντικό είναι το ενδιαφέρον για ακίνητα 151 τ.μ. και άνω σε ποσοστό 12%. Τα μικρότερα σε επιφάνεια ακίνητα έως 50 τ.μ. προσέλκυσαν το 23% του συνόλου των αγοραστών.