Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης με την Υπουργό Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ισραήλ κ. Orit Farkash Hacohen, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Θανάση Κυριαζή.

Μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκε το ακόλουθο κοινό ανακοινωθέν που συνυπογράφουν οι δύο υπουργοί καθώς και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως:

” Με θεμέλιο τις υπάρχουσες συνεργασίες των δυναμικών οικοσυστημάτων των δύο χωρών στους τομείς των επιχειρήσεων, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, ανακοινώνουμε την αναβάθμιση της Ελληνο-Ισραηλινής συνεργασίας στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία και την εκπαίδευση.

Συμφωνήσαμε να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις υφιστάμενες  συμφωνίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται Horizon Europe και PRIMA, και να δημιουργήσουμε κοινές ομάδες εργασίας για την υλοποίηση σχεδίων που υποστηρίζουν τη συνεχή  ανάπτυξη και επιτυχία των εκπαιδευτικών, επιστημόνων, ερευνητών και επιχειρηματιών μας και βοηθούν start-up και πανεπιστημιακές spin-off να μεγαλώσουν σε στρατηγικούς τομείς.

Στους νευραλγικούς τομείς της συνεργασίας μας συγκαταλέγονται το κλίμα, οι τεχνολογίες υγείας (health and medical tech), η αγροτεχνολογία (agro-tech), οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας (ICT), η ψηφιοποίηση, οι τεχνολογίες νερού  και πολλοί ακόμη.

Μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης θα διευκολύνουμε την εμφάνιση περισσότερων εμπορικών ευκαιριών για καινοτομίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών μας, ενισχύοντας τόσο την ελληνική όσο και την ισραηλινή οικονομία και δημιουργώντας θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας.

Η πρόοδος που ανακοινώνουμε σήμερα εδράζεται στη δύναμη της ιστορικής και μοναδικής Ελληνο-Ισραηλινής φιλίας”, καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.