Τη μεγαλύτερη επένδυση για την αύξηση της εμπορικής αξίας και την είσπραξη υψηλότερων ενοικίων αποτελεί η ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων, ωστόσο, παρά το σχετικά μικρό κόστος και τη γρήγορη απόσβεση, οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα διαθέσιμα χρήματα, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων.

Όπως δηλώνει στο «Π» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ισχυρά κίνητρα, έτσι ώστε τα νοικοκυριά να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους και να εξοικονομήσουν, σε βάθος πολλών ετών, σημαντικά ποσά από τους λογαριασμούς ενέργειας. Ωστόσο, τονίζει ότι «δεν μπορεί η απανθρακοποίηση να οδηγήσει στην απανθράκωση των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι επιβαρύνονται με σημαντικά ποσά λόγω της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας και των πιστοποιητικών που απαιτούνται».

Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή αναβάθμιση ενός ακινήτου, για να έχει λιγότερα λειτουργικά έξοδα και συνεπώς μεγαλύτερη εμπορική και μισθωτική αξία, σκοντάφτει στην έλλειψη ρευστού, ως αποτέλεσμα της ακρίβειας στα ενεργειακά προϊόντα και στα είδη διατροφής.

Οι «έξυπνες» λύσεις που θα προσφέρουν… διπλό όφελος

Με μικρές παρεμβάσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση έχουν το κόστος τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να κάνουν τη… διαφορά και να δώσουν αξία στο ακίνητό τους.

Ειδικότερα, οι προτεινόμενες λύσεις είναι οι εξής:

1. Αλλαγή κουφωμάτων. Τα σύγχρονα κουφώματα σχεδόν μηδενίζουν την απώλεια ενέργειας, και έτσι τα συστήματα θέρμανσης-ψύξης μπορούν να λειτουργούν πολύ λιγότερες ώρες, τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Τα ενεργειακά κουφώματα από αλουμίνιο ή PVC αποτελούν τις ενδεδειγμένες λύσεις, ωστόσο η εκτόξευση των τιμών τους, σε συνδυασμό με τις… ουρανοκατέβατες επιβαρύνσεις των νοικοκυριών από τους λογαριασμούς αποτελούν αντικίνητρο για να προχωρήσει κάποιος σε μια τέτοια κίνηση. Η μοναδική περίπτωση που το κόστος πέφτει σε πιο… λογικά επίπεδα είναι όταν το ακίνητο εντάσσεται σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ή ο ιδιοκτήτης διαθέτει χρήματα για ενεργειακή αναβάθμιση και ριζική ανακαίνιση.

2. Μόνωση. Οι θερμοπροσόψεις αποτελούν ένα σπουδαίο «όπλο» για την ενεργειακή θωράκιση του ακινήτου. Το κόστος ανέρχεται σε 35-40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, για ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας που έχει επιφάνειες εξωτερικών τοίχων, π.χ. 50 τ.μ., το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 1.750 και 2.000 ευρώ και η απόσβεση μπορεί να γίνει σε λίγα χρόνια, λόγω των μειωμένων επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς. Ταυτόχρονα, μια θερμοπρόσοψη ανεβάζει την αξία του ακινήτου, είτε αυτό διατίθεται προς πώληση είτε προς ενοικίαση.

3. Εγκατάλειψη της χρήσης πετρελαίου. Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αναγκάζει τα νοικοκυριά να στραφούν προς τα κλιματιστικά ή όσοι διαθέτουν χρήματα προς το φυσικό αέριο, το οποίο έχει επίσης εκτοξευτεί. Η εγκατάλειψη του πετρελαίου και η στροφή προς κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης θα συγκρατήσουν την κατανάλωση, ενώ προσδίδουν αξία και στο ακίνητο.

Επιπλέον, αξία προστίθεται και από την εγκατάσταση φυσικού αερίου, που για ένα νοικοκυριό εξακολουθεί να αποτελεί μια λύση με το ελάχιστο δυνατό κόστος, αλλά υπό προϋποθέσεις. Το κόστος εγκατάστασης μπορεί να φτάσει τα 4.000 ευρώ, ωστόσο όσοι εντάσσονται στα προγράμματα κατά της «ενεργειακής φτώχειας» θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν με ένα ποσό της τάξης των 1.500 ευρώ. Προϋπόθεση αποτελεί φυσικά η ύπαρξη δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή. Με το φυσικό αέριο εξασφαλίζεται συγκριτικά φθηνή και καλής ποιότητας θέρμανση, ενώ τον χειμώνα, όταν δεν υπάρχει ήλιος, το ακίνητο διαθέτει τσάμπα ζεστό νερό.

Ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να επιτύχει κάποιος ιδιοκτήτης με την τοποθέτηση αντλίας θερμότητας, που αυξάνει επίσης την αξία του ακινήτου. Το κόστος της κρίνεται ως απαγορευτικό, καθώς κινείται μεταξύ 3.000 και 9.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου και τις προδιαγραφές, ωστόσο η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα.

4. Επένδυση στον… ήλιο. Η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελεί μια κίνηση που επιβάλλεται, καθώς, αν δεν υπάρχει, κάθε… ανέβασμα του διακόπτη στοιχίζει ακριβά. Πιο ακριβή είναι βέβαια και η χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ, ωστόσο όσοι έχουν το κεφάλαιο θα δουν σχετικά σύντομα ότι η απόσβεση γίνεται μέσα σε 3-4 χρόνια και από εκεί και πέρα οι λογαριασμοί θα είναι… ξαλαφρωμένοι. Επιπλέον, με τη μέθοδο του net metering (ιδιοπαραγωγή), το ακίνητο ανεξαρτητοποιείται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι η χρήση του ρεύματος είναι αισθητά πιο φθηνή.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο