Το Ίδρυμα WorkInHealth του EIT Health αναζητά, μέσα στην επόμενη δεκαετία, νέα ταλέντα ικανά να καλύψουν τη ζήτηση εργατικού δυναμικού εξειδικευμένου στα δεδομένα και στα ψηφιακά περιβάλλοντα.

Περισσότερες από 120.000 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μόνο στον φαρμακευτικό και ιατρικό τομέα, καθώς η πανδημία στρέφει ταχύτατα την προσοχή προς την τεχνητή νοημοσύνη. Το EIT Health αναζητά χρηματοδότηση της τάξεως των δύο εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα ενισχύσει τη διαδικασία σε επίπεδο προσλήψεων, θα επεκτείνει τις δεξιότητες των ήδη υπαρχόντων ταλέντων στον τομέα και θα κάνει τον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πιο ελκυστικό για τους αποφοίτους πανεπιστημίων.

Το EIT Health (μέρος του EIT, φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) επιδιώκει να συνεργαστεί με βιομηχανικούς και τεχνολογικούς κολοσσούς, σε μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την εξασφάλιση νέων ταλέντων και την προετοιμασία του τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το μέλλον. Ο θεσμός της Ε.Ε. για την υποστήριξη της καινοτομίας στον τομέα της υγείας εγκαινιάζει το ίδρυμα WorkInHealth με στόχο να καταρρίψει τους φόβους για έλλειψη εργατικού δυναμικού την ερχόμενη δεκαετία.

Η πανδημία έχει επιταχύνει τη στροφή προς την τεχνητή νοημοσύνη και θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδίκευση σε ψηφιακά περιβάλλοντα, δεδομένα και πόρους. Περισσότερες από 120.000 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς περίπου το 50% των ήδη υπαρχόντων θέσεων στη βιομηχανική παραγωγή στον ιατροφαρμακευτικό τομέα θα αντικατασταθούν με αυτοματοποιημένα συστήματα. Παράλληλα, στον κλάδο της βιοκατασκευής, οι οργανισμοί αγωνίζονται να προσλάβουν μηχανικούς βιοδιεργασιών, μηχανικούς αυτοματισμού, ταλέντα στην επιστήμη κατασκευών και στις τεχνολογίες. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο των εταιρειών στον ιατροφαρμακευτικό βιομηχανικό τομέα  έχει ξεκινήσει προσπάθειες αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, με μέση επένδυση πολύ χαμηλότερη από εταιρείες όπως η Amazon ή η AT&T, που επενδύουν έως και 27.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Το Ίδρυμα WorkInHealth πρόκειται να δημιουργήσει μία πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα αντιστοιχήσει εξειδικευμένα ταλέντα σε θέσεις εργασίας του ιατροφαρμακευτικού κλάδου σε όλη την Ευρώπη. Επιδιώκει να συγκεντρώσει δύο εκατομμύρια ευρώ από τον τομέα της τεχνολογίας και εταιρικές χορηγίες με στόχο να ενισχύσει οικονομικά τις εκστρατείες προσέλκυσης νέων ταλέντων, να αναβαθμίσει τις δεξιότητες των σημερινών εργαζομένων, καθώς η Ευρώπη στρέφεται προς την ψηφιοποίηση του ιατροφαρμακευτικού τομέα.

Η αναζήτηση χρηματοδοτών θα πραγματοποιηθεί στο υπάρχον δίκτυο συνεργατών του EIT Health – το οποίο περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Sanofi και η Atos – αλλά και από υποστηρικτές εκτός του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Amazon, η Apple και η Microsoft.

Η Celine Carrera, Διευθύντρια Εκπαίδευσης στο EIT Health και Πρόεδρος του Ιδρύματος WorkInHealth δήλωσε: «Εάν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει έναν ισχυρό και βιώσιμο ιατροφαρμακευτικό τομέα που να διαπρέπει στην καινοτομία, οφείλει να ανταποκριθεί στην πρόκληση που αφορά στην πρόσληψη και εκπαίδευση των καλύτερων ταλέντων. Είναι σαφής η ανάγκη του κλάδου για προσέλκυση και διατήρηση νέων ταλέντων από διάφορους κλάδους, προσαρμόζοντας και αναβαθμίζοντας παράλληλα τις δεξιότητες των σημερινών εργαζομένων του κλάδου. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη ευέλικτων και συναρπαστικών επαγγελματικών επιλογών, και για τον εντοπισμό λαμπρών ταλέντων που θα τις αξιοποιήσουν. Είμαστε περήφανοι που πρωτοστατούμε σε μια μακροπρόθεσμη συλλογική λύση που μπορεί να ενισχύσει την προσέγγισή μας».

Η επανεκπαίδευση – ειδικά στις ψηφιακές δεξιότητες και στις δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης – αποτελεί τη βάση αρκετών εθνικών και ευρωπαϊκών σχεδίων ανάκαμψης για τη μετα-πανδημική περίοδο. Η Γαλλική Κυβέρνηση αναμένει να δημιουργηθούν 130.000 νέες θέσεις εργασίας από startups και scale-ups στον τομέα της υγείας και τεχνολογίας μέχρι το 2030. Κύριες θεματικές στις οποίες θα εργαστεί το ίδρυμα WorkInHealth είναι η βελτίωση της εικόνας και της φήμης του ιατροφαρμακευτικού τομέα, η προσέλκυση εργαζομένων στον κλάδο, η βοήθεια των οργανισμών να προσδιορίσουν καλύτερα τις ανάγκες τους, και η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για εργαζόμενους και απόφοιτους.

Ο Cedric Volanti, VP General Manager, Viral Vector Services EU στο Thermo Fisher Scientific, δήλωσε: «Στον τομέα της βιοκατασκευής, υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις καθώς υπάρχει έλλειψη ταλέντων, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση στον κλάδο. Είναι ένα κρίσιμο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Στο εξής, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που αφορούν ψηφιακές διαδικασίες και δεδομένα στον ιατροφαρμακευτικό τομέα. Πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Το EIT Health είναι ένα δίκτυο κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 150 εταίρους και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεργαζόμαστε με σκοπό να προσφέρουμε νέες λύσεις στους Ευρωπαίους πολίτες για να βελτιώσουν την υγεία τους και να ζήσουν περισσότερο.

Καθώς οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την πρόκληση της αύξησης των χρόνιων ασθενειών και της συννοσηρότητας και επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει ο τομέας της τεχνολογίας προκειμένου να προχωρήσουν πέρα ​​από τις συμβατικές προσεγγίσεις στη θεραπεία, στην πρόληψη και στον υγιή τρόπο ζωής, χρειαζόμαστε καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους για να φέρουμε πρωτοποριακές υγειονομικές λύσεις στην αγορά.

Το EIT Health ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες. Συνδέουμε όλους τους φορείς της υγειονομικής περίθαλψης πέρα ​​από τα ευρωπαϊκά σύνορα, φροντίζοντας να συμπεριλάβουμε όλες τις πλευρές του «τριγώνου της γνώσης», έτσι ώστε η καινοτομία να εμφανιστεί εκεί που συναντώνται η έρευνα, η εκπαίδευση και η επιχειρηματικότητα προς όφελος των πολιτών.

Το Ίδρυμα WorkInHealth, μία πρωτοβουλία του EIT Health, προωθεί τον ιατροφαρμακευτικό τομέα ως έναν κλάδο στον οποίο τα ταλέντα μπορούν να ευδοκιμήσουν. Ο ιατροφαρμακευτικός τομέας  προσφέρει ευκαιρίες σταδιοδρομίας με ανταγωνιστικούς μισθούς, εξαιρετικές συνθήκες εργασίας, και δίνει την ευκαιρία στους εργαζομένους να βρεθούν στο κέντρο της καινοτομίας. Ωστόσο, τα  δεδομένα δείχνουν ότι οι εταιρείες του κλάδου δεν αποτελούν ελκυστικούς εργοδότες στα μάτια των ταλαντούχων υποψηφίων.

Η βιωσιμότητα του κλάδου εξαρτάται από την ικανότητα προσέλκυσης, διατήρησης και επανεκπαίδευσης ταλέντων. Το WorkInHealth αντιστοιχίζει υπεύθυνους προσλήψεων με υποψηφίους, παράλληλα με την υποστήριξη της επανεκπαίδευσης και της επέκτασης δεξιοτήτων για την αύξηση των ταλέντων στους τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση.