Στην επόμενη μέρα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ποντάρουν οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες θέλουν να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση το 2022, έτσι ώστε να συνδυάσουν την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων με ένα άλμα στις χορηγήσεις. Βέβαια, οι χορηγήσεις δεν θα έχουν τον χαρακτήρα που είχαν στο παρελθόν, καθώς τα πράγματα άλλαξαν και η δεκαετής κρίση, μας έχει δώσει πολλά διδάγματα.

Η στρατηγική των τραπεζών είναι συγκεκριμένη: τα λεφτά θα δίνονται σε αυτούς που θα έχουν τη δυνατότητα να τα επιστρέψουν. Οι διεθνείς οίκοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς βλέπουν ότι τα “κόκκινα” δάνεια υποχωρούν σε μονοψήφιο ποσοστό, οπότε οι προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος μετά από 10 “πέτρινα χρόνια”, είναι σαφώς καλύτερες.

Η Πειραιώς θέλει να ενισχύσει τη θέση της όχι μόνο ως τράπεζα των αγροτών, αλλά και ως τράπεζα μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν βιώσιμη προοπτική. Η Eurobank έχει έντονη παρουσία στον κλάδο του Τουρισμού και φιλοδοξεί να διευρύνει τα μερίδια της και στις δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με “πράσινο αποτύπωμα”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι στόχοι της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προετοιμάζεται για την εφαρμογή του Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”. Η Alpha Bank θέλει να συμμετάσχει στα μεγάλα projects, χωρίς να βάλει σε δεύτερη μοίρα τους μικρομεσαίους ή το retail. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2022, λόγω και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργείται πεδίο δόξης λαμπρό για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά με πυλώνα τα projects της βιώσιμης ανάπτυξης.