Την εξάμηνη παράταση των επιστρεφόμενων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως άφησε να διαφανεί χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους φορείς της αγοράς, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τις θέσεις των παραγωγικών φορέων εξέθεσαν στον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής και ο Διοικητής της ΕΑΔ Άγγελος Μπίνης.

Οι φορείς επεσήμαναν στον πρωθυπουργό τα προβλήματα που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται από το περασμένο Σάββατο με την ισχύ των νέων περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας ότι χιλιάδες επιχειρήσεις, θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Μάλιστα, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να επεκταίνει την υποχρεωτικότητα, αλλά, όπως τους απάντησε, δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι με 500.000 νέους εμβολιασμούς πρώτης δόσης μέσα στους επόμενους μήνες, θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους παράγοντες της αγοράς να έχουν κοινή στάση απέναντι στον εμβολιασμό και να στηρίξουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Από την πλευρά των παρισταμένων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στην “Political”, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα προώθησης νέων μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις, ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε “ότι βλέπει θετικά το θέμα της παράτασης της πληρωμής των ποσών της Επιστρεπτέας για ένα εξάμηνο, μέχρι να περάσει η δύσκολη κατάσταση”. Σημειώνεται ότι η επιστροφή της Επιστρεπτέας έχει αποφασιστεί να ισχύσει από τον προσεχή Ιανουάριο.

Όπως δηλώνει στην Political ο κ. Χατζηθεοδοσίου, “υπάρχουν 130.000 έμποροι οι οποίοι είναι αυατοαπασχολούμενοι και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, αφού θα πρέπει να ελέγχουν και ταυτόχρονα να εξυπηρετούν”, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο γενικό lockdown, παρά μόνο, “lockdown ανεμβολίαστων”, εάν κριθεί ότι είναι απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, η κυβέρνηση εξετάζει ένα μικρό πακέτο βοήθειας για το λιανεμπόριο, αλλά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες, δεν πρόκεται να επαναληφθούν καθώς “λεφτά δεν υπάρχουν