“Σβήσιμο” της ύφεσης του 2020, με ανάπτυξη 7% φέτος και 3,9% το 2022, προβλέπει για την ελληνική οικονομία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης θα στηριχθεί στην προώθηση σημαντικών έργων υποδομής, μέσω της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Η EBRD αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της και για το σύνολο των χωρών που χρηματοδοτεί στο 5,5% από 4,2% σε σχέση με τον Ιούνιο, μετά την ισχυρή επίδοση στο πρώτο φετινό εξάμηνο, αλλά προειδοποίησε για τους σοβαρούς κινδύνους στο μέλλον. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ο τουριστικός τομέας είχε καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση φέτος, αν και κινείται ακόμη αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα – ρεκόρ του 2019. Επιπλέον, στέκεται στην εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο του έτους, η οποία συνεχίστηκε και το γ΄ τρίμηνο.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί, παραμένουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι, που συνδέονται κυρίως με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες. Σύμφωνα με την EBRD, οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, οι σφιχτές αγορές εργασίας, η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι υποτιμήσεις νομισμάτων ορισμένων οικονομιών της EBRD είχαν αρχίσει να ωθούν ανοδικά τον πληθωρισμό πριν ακόμη την τελευταία έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Κατά μέσο όρο, ο πληθωρισμός στις περιοχές της EBRD υπερέβη τον Σεπτέμβριο του 2021 τα επίπεδα του 2019 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιδρώντας, μία σειρά κεντρικών τραπεζών στις περιοχές της EBRD αύξησαν τα βασικά επιτόκιά τους, όπως σημειώνει η τράπεζα.