Η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 4,1% τον Οκτώβριο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ως αποτέλεσμα της έκρηξης του ενεργειακού κόστους κατά 23,5%, δημιουργούν προβληματισμό και αγωνία στους καταναλωτές

Την ίδια στιγμή, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3%, δηλαδή αισθητά χαμηλότερα από το γενικό επίπεδο της Ευρωζώνης, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει μερική ανάσχεση στον καλπασμό των τιμών. Το εκρηκτικό κοκτέιλ των ανατιμήσεων στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα βασικά αγαθά του μέσου νοικοκυριού, οδηγεί σε ανατροπές των οικογενειακών προϋπολογισμών, ενώ είναι διάχυτη η αγωνία για νέο κύκλο αυξήσεων μέσα στο τελευταίο δίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής το “καλάθι” της μέσης ελληνικής οικογένειας, έχει αρχίσει να γίνεται… ελαφρύτερο, καθώς τα νοικοκυριά περικόπτουν στο μέτρο του δυνατού τα… περιττά έξοδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στα κρέατα, τα νωπά λαχανικά (έχουν αυξηθεί κατά 21%), καθώς και στο ελαιόλαδο (19%). Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας τα ελαιοτριβεία αγοράζουν το ελαιόλαδο στα 3,20-3,50 ευρώ, όταν πέρυσι αγόραζαν μεταξύ 2,10-2,30 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα πλέον βασικά αγαθά, αναμένεται μέσα στους προσεχείς μήνες να γίνει πολύ ακριβότερο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η φετινή παραγωγή σε γενικές γραμμές επηρεάστηκε αρνητικά από τις καιρικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, καταγράφονται αυξήσεις άνω του 10% σε δημητριακά, αυγά, ψάρια, ενώ περιορίζονται στο 2%-8%, οι αυξήσεις στα τυριά, τα ζυμαρικά και τα αναψυκτικά.

Την ίδια στιγμή, οι κλάδοι της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, προϊδεάζουν για νέες αυξήσεις το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς δεν μπορούν να απορροφήσουν το κόστος της ενέργειας, καθώς και των μεταφορικών, λόγω των συνεχών αυξήσεων, που σημειώνουν οι τιμές των καυσίμων. Μάλιστα, όπως προκύπτει από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 10%, ενώ το 15% από αυτές εκτιμά ότι οι αυξήσεις θα ξεπεράσουν το 30%!

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές των καυσίμων, καθώς είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, διαμορφώνεται στα 1,75 ευρώ, ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος καθώς και στα νησιά, κινείται κοντά στα 2,00 ευρώ! Επιπλέον, το πετρέλαιο κίνησης έχει σημειώσει αύξηση πάνω από 30% κατά τον τελευταίο ένα χρόνο! Ακόμη πιο ενδεικτική περίπτωση αποτελεί το υγραέριο, το οποίο πέρυσι κινούταν κοντά στην περιοχή των 0,70 ευρώ, ενώ τώρα φτάνει στα πρατήρια ακόμη και στο 1,00 ευρώ!

Τα αρμόδια υπουργεία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά και πέραν των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται, υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα, έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι πιέσεις που ασκούνται στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.