Τα τρία τέταρτα των επενδυτών και πλέον αναμένουν ότι οι αποδόσεις των βιώσιμων επενδύσεων θα είναι ισοδύναμες ή θα υπερβούν εκείνες των παραδοσιακών επενδύσεω, ενώ η πλειονότητα των ιδιοκτητών επιχειρήσεων προσέφερε στους εργαζομένους μεγαλύτερη ευελιξία εν μέσω μιας «σφιχτής» αγοράς εργασίας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας της UBS σχετικά με τις προοπτικές του επενδυτικού κλίματος στην παγκόσμια οικονομία. Όπως επισημαίνει ο ελβετικός οίκος, οι επενδυτές διακρίνουν ολοένα και περισσότερα οφέλη και πλεονεκτήματα από την ενσωμάτωση βιώσιμων επενδύσεων (sustainable investing) στα χαρτοφυλάκιά τους, σύμφωνα με τη νέα έρευνα για το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment survey) της UBS, της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.004 επενδυτές και 1.202 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων από 15 διεθνείς αγορές, διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των επενδυτών αναμένει τις αποδόσεις των βιώσιμων επενδύσεων να είναι αντίστοιχες ή και να υπερβούν εκείνες των παραδοσιακών επενδύσεων, καθώς το 69% αναζητά συμβουλές σε σχέση με την αύξηση κατανομής του χαρτοφυλακίου του.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι περισσότεροι επενδυτές διατηρούν την αισιοδοξία τους σχετικά με την πορεία της οικονομίας (67%) και της χρηματιστηριακής αγοράς (63%) της περιοχής τους για τους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο μεγεθύνονται συνεχώς οι ανησυχίες τους αναφορικά με τις φορολογικές αυξήσεις, την κλιματική αλλαγή και την πολιτική των χωρών τους.

«Οι επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν αισιόδοξοι όσον αφορά την οικονομία και τις αγορές και πολλοί εξ αυτών σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεση σε στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου, καθώς και να εστιάσουν στις βιώσιμες επενδύσεις», ανέφερε ο Tom Naratil, Πρόεδρος της UBS Americas και Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management. «Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά μείζον θέμα ανησυχίας για τους επενδυτές, η προσοχή πολλών θα είναι στραμμένη στην πρόοδο που θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) και στα νέα μέτρα που ενδέχεται να συμφωνηθούν».

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παραμένουν αισιόδοξοι για τις επιχειρήσεις τους για το επόμενο 12μηνο, παρόλο που παραδέχονται ότι τους τελευταίους έξι μήνες η συντριπτική πλειονότητα ήρθε αντιμέτωπη με τη μειωμένη ζήτηση από την πλευρά των πελατών, τις δυσκολίες πρόσληψης και διατήρησης εργαζομένων, καθώς και των πληθωριστικών πιέσεων στο κόστος απασχόλησης. Πολλοί ιδιοκτήτες προσαρμόστηκαν προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το ωράριο και τον τόπο εργασίας, στο πλαίσιο των δυσχερών συνθηκών που επικρατούσαν στην αγορά εργασίας, ενώ το 66% ανέφερε ότι είχε αυξήσει τον βασικό μισθό του προσωπικού του.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες σε επίπεδο εργατικού δυναμικού και έπρεπε να κάνουν κάποιες προσαρμογές, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων και των πελατών τους», δήλωσε ο Iqbal Khan, Πρόεδρος της UBS σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management. «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες διατηρούν την αισιοδοξία και το ενδιαφέρον για περισσότερες προσλήψεις και επενδύσεις στις εταιρείες τους κατά τους επόμενους 12 μήνες».

Στην έρευνα της UBS συμμετείχαν 3.004 επενδυτές και 1.202 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού (όσον αφορά τους επενδυτές) ή με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο εκτός των ίδιων (όσον αφορά τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων), από 28 Σεπτεμβρίου έως 18 Οκτωβρίου 2021. Το παγκόσμιο δείγμα ήταν κατανεμημένο σε 15 αγορές: Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΑΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ηπειρωτική Κίνα, Ιαπωνία, Ιταλία, Μεξικό, Ρωσία, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ. Για τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου του 2021, στην έρευνα της UBS συμμετείχαν 4.200 επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, από 23 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου 2021.

Η UBS παρέχει χρηματοπιστωτικές συμβουλές και λύσεις σε ευκατάστατους, θεσμικούς και εταιρικούς πελάτες παγκοσμίως, καθώς επίσης και σε ιδιώτες στην Ελβετία. Η στρατηγική της UBS επικεντρώνεται στην ηγετική παγκόσμια δραστηριότητά μας σχετικά με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στην κορυφαία τράπεζά μας γενικών εργασιών στην Ελβετία, υποστηριζόμενη από την Asset Management και την Investment Bank. Η τράπεζα εστιάζει σε επιχειρήσεις, οι οποίες κατέχουν μια ισχυρή ανταγωνιστική θέση στις αγορές που στοχεύουν, είναι αποδοτικές από άποψη κεφαλαίου και έχουν μια ελκυστική μακροπρόθεσμη διαρθρωτική ανάπτυξη ή προοπτικές κερδοφορίας.

Η UBS είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα παγκοσμίως. Διαθέτει γραφεία σε περισσότερες από 50 περιοχές και τοποθεσίες, με ποσοστό περίπου 30% των εργαζομένων της στην Αμερική, 31% στην Ελβετία, 19% στην υπόλοιπη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και 20% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η UBS Group AG απασχολεί περισσότερα από 68.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας (SIX) και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).

 

 

Ευρήματα και συστάσεις ανά περιοχή

 

Ηνωμένες Πολιτείες

Στις ΗΠΑ οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι όσον αφορά την οικονομία της περιοχής τους για τους επόμενους 12 μήνες (61%) και όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά για τους επόμενους έξι μήνες. Η αισιοδοξία είχε, ωστόσο, υποχωρήσει και στις δύο περιπτώσεις των ευρημάτων σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Λατινική Αμερική

Η αισιοδοξία που εξέφρασαν οι επενδυτές της Λατινικής Αμερικής σε σχέση με την οικονομία της περιοχής τους τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησε ελαφρά στο 65% (δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο). Οι προσδοκίες για την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς σημείωσαν επίσης υποχώρηση, κατά το ίδιο ποσοστό, στο 62%.

 

Ελβετία

Μετά την κατακόρυφη άνοδο της αισιοδοξίας το δεύτερο τρίμηνο, οι Ελβετοί επενδυτές επανήλθαν σε επίπεδα αισιοδοξίας παρεμφερή με τα επίπεδα που καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο, καθώς το 56% ήταν αισιόδοξο σε σχέση με τις οικονομικές προοπτικές των επόμενων 12 μηνών. Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες για τη χρηματιστηριακή αγορά μειώθηκαν σημαντικά, με το 46% των ερωτηθέντων να αναμένει ικανοποιητική απόδοση της αγοράς (ποσοστό χαμηλότερο από το 67% του πρώτου τριμήνου).

 

Ευρώπη (εκτός Ελβετίας)

Το 77% των Ευρωπαίων επενδυτών, εκτός της Ελβετίας, παραμένει αισιόδοξο για την πορεία της οικονομίας στην περιοχή τους επόμενους 12 μήνες. Παρόλα αυτά, η αισιοδοξία τους για την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς σε διάστημα έξι μηνών υποχώρησε δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 71%.

 

Ασία

Οι επενδυτές στην Ασία είναι ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας στην περιοχή τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων στο 64%. Οι προσδοκίες για τη χρηματιστηριακή αγορά τους επόμενους έξι μήνες υποχώρησαν τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 60%.