Ελληνοιταλική συνεργασία υψηλού συμβολισμού και εξαιρετικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα, αποτελεί η γραπτή εκδήλωση ενδιαφέροντος του ναυπηγικού κολοσσού Fincantieri, για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μαζί με την εταιρεία ΟΝΕΧ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος (μέσω τηλεδιάσκεψης) και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σφράγισαν τη συμφωνία συνεργασίας, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο και CEO της ONEX, κ. Πάνο Ξενοκώστα και τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή ναυπηγήσεων του ομίλου Fincantieri, κ. Giuseppe Giordo, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου να συμμετάσχει στην διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΟNEX.

Οι εμπλεκόμενοι δεν ανακοίνωσαν λεπτομέρειες της συνεργασίας, ωστόσο, όπως είναι γνωστό, οι ΟΝΕΧ και Fincantieri έχουν βρει χρηματοδότη την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC, με αρχικό ποσό περίπου 235 εκατ. ευρώ. ενώ το μοντέλο εξυγίανσης θα είναι πανομοιότυπο με το αντίστοιχο του Νεωρίου Σύρου. Επιπλέον, ένα μεγάλο κέρδος για τα ελληνικά ναυπηγεία θα είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναυπηγικούς ομίλους του κόσμου.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι “γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την εξυγίανση των ναυπηγείων, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους  ομίλους Ναυπηγείων στον κόσμο, ο όμιλος Fincantieri, εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία και να συμμετάσχει στην προσπάθεια”. Πρόσθεσε δε ότι “η Ελλάδα για να έχει ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία χρειάζεται και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε σταθερά με τα Ναυπηγεία της Σύρου, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας ώστε να φτιάξουμε επιτέλους ξανά μια ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα για την οποία όλοι οι Έλληνες θα είμαστε πολύ υπερήφανοι”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως ιστορική, προσθέτοντας ότι “σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της πατρίδας μας. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και εγώ προσωπικά στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων”.

Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής ναυπηγήσεων του ομίλου Fincantieri, κ. Giuseppe Giordo επεσήμανε ότι “είναι ένα σημαντικό βήμα στην ελληνο-ιταλική επιχειρηματική συνεργασία, ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μία από τις καλύτερες ναυπηγικές βιομηχανίες παγκοσμίως”. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας εξέφρασε τη χαρά του για τη θετική αυτή εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι “έχουν τεθεί πλέον όλα τα θεμέλια ώστε η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας να οδηγήσει σε ναυπηγικό κόμβο ηγέτη για την περιοχή. Μαζί με τον κόσμο μας είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπανάσης, παρουσία του Προέδρου & CEO της ONEX, κ. Πάνος Ξενοκώστα, είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου τους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Παπανικολάου εξέφρασε τις ευχαριστίες του ιδίου και των 600 εργαζομένων προς την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ.