Η επιστροφή στον λιγνίτη και η προσδοκία για αύξηση των αποθεμάτων νερού στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, θα αποτελέσουν τα βασικά “όπλα” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί από τη μία η επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος και να αντιμετωπιστεί από την άλλη, η ξέφρενη άνοδος των τιμών ενέργειας.

Όπως δηλώνει αρμόδια “πηγή” στην Political, “η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ότι κατά το κρίσιμο διάστημα Νοεμβρίου-Μαρτίου δεν θα υπάρξει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και αν υπάρξουν ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τρόποι, για να αντιμετωπιστεί η έκρηξη των τιμών῾. Οι ανησυχίες της κυβέρνησης εδράζονται στο ενδεχόμενο επικράτησης πολύ χαμηλών θερμοκρασιών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μέσα στην καρδιά του χειμώνα, σε συνδυασμό με ένα νέο σπιράλ ανόδου των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και της χονδρικής τιμής του ρεύματος, λόγω πιθανής εκτόξευσης της ζήτησης μετά από μια παρατεταμένη κακοκαιρία.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, σε συνεργασία με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνει υπόψιν μια αναμενόμενη μείωση της παραγωγής από φωτοβολταϊκά πάρκα, λόγω μικρότερης ηλιοφάνειας, αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι οι βροχές θα αυξήσουν τα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων. Επιπλέον, η διατήρηση των χονδρικών τιμών του ρεύματος σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να αντισταθμιστεί σε σημαντικό βαθμό από την παραγωγή ενέργειας μέσω λιγνίτη. Με εξαίρεση ένα λιγνιτωρυχείο που είναι κλειστό λόγω συντήρησης, όλες οι υπόλοιπες μονάδες σε Πτολεμαϊδα και Μεγαλόπολη, είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή, να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχει η αισιοδοξία ότι το ενεργειακό μείγμα αιολικής ενέργειας, λιγνίτη και νερού, μπορεί να συμμετάσχει καθοριστικά στην αύξηση της εγχώριας συμμετοχής στο ισοζύγιο, περιορίζοντας σε αξιοσημείωτο βαθμό τη ζήτηση για φυσικό αέριο. Ειδικά ο λιγνίτης, αποτελεί αυτή τη στιγμή τη φθηνότερη μορφή ενέργειας και παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία απολιγνιτοποίησης και ενεργειακής μετάβασης, μπορεί να αποδειχθεί ως σωτήριο ορυκτό προκειμένου να μην υπάρξει πρεόβλημα με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ακόμη και σε περίπτωση ενός παρατεταμένου χειμώνα.