Με ευρεία πλειοψηφία, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, αλλά και τη συναλλαγή με την οποία ολοκληρώνεται η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, στο αυστραλιανό fund Macquarie.

Στη γενική συνέλευση προσήλθε το 99% των συμμετεχόντων, οι οποίοι εκπροσωπούν το 73,69% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Γιώργο Στάσση, η υπό μελέτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας, έτσι ώστε να δρομολογηθούν επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και συνολικά 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026. Η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος θα οδηγήσει έως το 2024 στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 7,2 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών έργων. Επιπλέον, στο τέλος του 2026, η ΔΕΗ θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 9,1 GW, έχοντας ως στόχο τη διαμόρφωση των λειτουργικών κερδών στα 1,7 δισ. ευρώ, το 2026.

Όπως αναρωτήθηκε ο κ. Στάσσης “αν δεν ενισχυθεί κεφαλαιακά η εταιρεία σήμερα που οι αγορές ανθούν, υπάρχει διαθεσιμότητα κεφαλαίων και η χώρα αναδεικνύεται ως επενδυτικός προορισμός, τότε πότε μπορεί να συμβεί αυτό;”, προσθέτοντας ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα παράσχει ισχυρά κεφάλαια για την υλοποίηση των επόμενων στρατηγικών κινήσεων της επιχείρησης. Ο κ. Στάσσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι “δεν ήταν επιλογή να πουληθεί το σύνολο του ποσοστού των μετοχών, αλλά να προχωρήσει η περαιτέρω μετοχοποίηση της με την είσοδο πλειάδας επενδυτών και θεσμικών επενδυτών, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία”.