Μεγαλύτερα περιθώρια για εκπτώσεις και ευελιξία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για 7.300.000 κατόχους ιδιοκτησιών, αφήνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η σημαντικά βελτιωμένη εικόνα των φορολογικών εσόδων στο εννιάμηνο, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανάκαμψης της οικονομίας, επιτρέπει τη λήψη πιο φιλολαϊκών αποφάσεων.

Κατ΄ αρχάς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της “Political”, θα υπάρξουν παρεμβάσεις έτσι ώστε να μην εφαρμοστούν οι νέες αυξημένες τιμές των ακινήτων σε περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες. Πέρα, από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους πυρόπληκτους με απαλλαγές από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για τις περιοχές που δοκιμάζονται από τους σεισμούς και τις πλημμύρες, σε σχέση με την ισχύ των νέων αντικειμενικών αξιών. Από την άλλη πλευρά, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στις μεγάλες περιουσίες, σημαοτοδοτεί ανακατατάξεις, ενώ παρά την αύξηση των τιμών ζώνης σε χιλιάδες περιοχές, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη μείωση της τιμής υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να προκύψουν ακόμη και μειώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με βάση το νέο δημοσιονομικό χώρο, θα φέρει μέσα στον επόμενο μήνα το τελικό σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, έχοντας ως στόχο να ευνοήσει τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων, ως αντιστάθμισμα για την εκρηκτική αύξηση των τιμών της ενέργειας. Η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από το καλοκαίρι με εντολή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, έχοντας ως σκοπό τη σύνταξη μελέτης για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών από την 01/01/2022, πρέπει να παραδώσει τα σχετικά στοιχεία, μέσα στις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός και μόνο φόρου, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα ενσωματώσει αναλογικά και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, τα έσοδα από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σήμερα στις περιουσίες με αντικειμενική αξία ακινήτων, άνω των 250.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων θα προκύψει η πληρωμή μικρότερου φόρου, ακόμη και σε περιοχές που θα υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμών ζώνης και κατ΄ επέκτασιν των αντικειμενικών αξιών. Από την ανακατανομή των εσόδων του ΕΝΦΙΑ (ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ), θα προκύψουν επιβαρύνσεις για περιορισμένο αριθμό ιδιοκτητών, οι οποίοι μέχρι σήμερα εξαιρούνται από την εφαρμογή του συστήματος των τιμών ζώνης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 3.500 νέες ζώνες θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Μύκονος (αύξηση έως και 250% στις τιμές ζώνης).