Το 2023 θα είναι έτος επιστροφής των τραπεζών στην κανονικότητα, ενώ έως το 2030 θα γίνουν επενδύσεις τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας.

Τις σχετικές αισιόδοξες προβλέψεις διατύπωσε χθες ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του συλλόγου των εργαζομένων στην Alpha Bank. O κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, εξέφρασε την απόλυτη πίστη του για την πλήρη επάνοδο του τραπεζικού συστήματος στον… ίσιο δρόμο, ενώ οι προοπτικές του, λόγω και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα βελτιώνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Στουρνάρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τα μεγάλα προβλήματα των ευρωπαϊκών αγορών μέσα στην πανδημία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, αφού θα είναι ο παράγοντας χρηματοδότησης της αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το 2030, θα επενδυθούν στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, αναβάθμισης δικτύων, παραγωγής αιολικής – ηλιακής ενέργειας κ.λπ. πάνω από 50 δισ. ευρώ. Σημείωσε μάλιστα με έμφαση, ότι “αυτόν τον σχεδιασμό του ενεργειακού μοντέλου, μόνο το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να εξασφαλίσει και να χρηματοδοτήσει”.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι για την ομαλή μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, που θα αποτελέσει νέο μοντέλο εσόδων για τις τράπεζες, απαιτείται η ουσιαστική μετεκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει τη νέα διαμόρφωση και αναβαθμισμένη προοπτική του δικτύου ώστε να ανταποκριθεί το προσωπικό στις νέες απαιτήσεις που περνούν μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής. Ανέφερε δε, ότι παρ’ όλο που οι ελληνικές τράπεζες όσο και οι ευρωπαϊκές δεν είναι έτοιμες ακόμη να αναλύσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις κεφαλαιακές ανάγκες τους, εντούτοις, η προσαρμογή στα δεδομένα αντιμετώπισης αυτής της κρίσης θα είναι άμεση.