Τρόμο προκαλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η ανεξέλεγκτη αύξηση των χονδρικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια παραπέμπουν σε αυξήσεις άνω του 20% τον Νοέμβριο, πέραν των αυξήσεων κατά τον τρέχοντα μήνα, οι οποίες είνια υψηλότερες κατά 40%!

Η ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών της ενέργειας, θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τους οικονομικούς στόχους της Ευρωζώνης και αναμένεται να δημιουργήσει ντόμινο οικονομικών και κοινωνιών συνεπειών, ιδίως, αν συνδυαστεί και μια παρατεταμένη κακοκαιρία. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του φυσικού αερίου από τα 4,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον περυσινό χειμώνα, έχουν ανέβει στα 9,5 λεπτά και μέσα στο Νοέμβριο, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 10 λεπτά.

Μέχρι στιγμής καταγράφεται αύξηση κατά 40% στα τιμολόγια ρεύματος για τον τρέχοντα μήνα και είναι ενδεικτικό ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 179 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά τα προθεσμιακά συμβόλαια παραπέμπουν σε τιμή 255 ευρώ για τον επόμενο μήνα! Την ίδια στιγμή, η τιμή του αερίου από τα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα την περασμένη Δευτέρα, εκτινάχθηκε χθες στα 165 ευρώ(!), εντείνοντας το αδιέξοδο για τις χώρες, στις οποίες παρατηρείται μεγάλη διείσδυση του “πράσινου” καυσίμου.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει καταλήξει ακόμη στη διαμόρφωση ενός μηχανισμού κάλυψης των απωλειών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Από την άλλη, η κοινή επιστολή των υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρήκε τους πρώτους υποστηρικτές. Σημειώνεται ότι προχθές αργά το βράδυ, υπήρξε κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας και Ρουμανίας, σχετικά με την οποία προτείνονται παρεμβάσεις σε πέντε επίπεδα, ώστε να υπάρξει στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να μην απειληθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών.

Εξάλλου, νέα παρέμβαση έκανε χθες, στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθεί άμεσα μια ευρωπαϊκή λύση στις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τονίζοντας ότι “πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενέργεια”.

Χθες, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση “δεν θα αφήσει τους καταναλωτές απροστάτευτους”, ενώ αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, καθώς τα 200 εκατ. ευρώ, δεν φτάνουν ούτε για… ζήτω! Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το πακέτο των μέτρων επιδότησης, αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ, έντονος είναι ο προβληματισμός για τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά, οι οποίες τροφοδοτούνται τόσο από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, όσο και από τα αυξημένα μεταφορικά έξοδα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Political.