Ο Δήμος Τρίπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων​​​​ για την Επέτειο των 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, και υπό την αιγίδα της Α.Ε. Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τίμησε  την Κυριακή (26/9/2021), στην πλατεία Άρεως, τον «Αρχάγγελο της Ρωμιοσύνης» ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ παρουσιάζοντας το Συμφωνικό και Χορωδιακό έργο: «Όλη η Πελοπόννησος μια χορωδία για τον Μίκη &την Ελλάδα. ”Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις…200 χρόνια μετά» σε μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση του διακεκριμένου μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη.

 

 

Στην έναρξη της εκδήλωσης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τρίπολης, Ελένη Καρούντζου, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Αυτά τα 200 χρόνια φέτος γιορτάσαμε, τιμήσαμε, υμνήσαμε και τραγουδήσαμε συντηρώντας τις μνήμες του Αγώνα, βάζοντας κι εμείς ως Δήμος Τρίπολης τη δική μας σφραγίδα.

Η Τρίπολη περισσότερο από κάθε άλλη πόλη είχε το ηθικό χρέος της αποτίμησης φόρου τιμής στο μεγαλείο των προγόνων μας.

Δική μας παρακαταθήκη στο μέλλον και στις γενιές που έρχονται είναι να παραδώσουμε τη χώρα μας άτμητη και ελεύθερη και να προτρέχουμε τις μελλοντικές γενιές να γίνουν εραστές της πόλης μας.

Ο Δήμος μας τιμά τον Αρχάγγελο της Ρωμιοσύνης, τον Μίκη Θεοδωράκη, σε μουσική, διεύθυνση και ενορχήστρωση του διακεκριμένου μαέστρου, Παναγή Μπαρμπάτη.

400 χορωδοί από δέκα πόλεις της Πελοποννήσου και η Συμφωνική Ορχήστρα και Μαντολινάτα Ελλάδα ενώνουν τις φωνές τους στην ιστορική Τριπολιτσά, σε μία παράσταση – ύμνο στην Ελευθερία και την Ανεξαρτησία.»

 

Μετά το τέλος της συναυλίας ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δημοτικό συμβούλιο που μας έδωσε την άδεια να εξουσιοδοτήσουμε τον κ. Μπαρμπάτη να διοργανώσουμε αυτή την απίστευτη βραδιά για την Τρίπολη.

Μας μαγέψατε. Η Τρίπολη σήμερα γιόρτασε τα 200 χρόνια Ελευθερίας με τον καλύτερο τρόπο. Θέλω να ευχαριστήσω τους ερμηνευτές, τους ηθοποιούς, την ορχήστρα μας, τις χορωδίες μας και φυσικά τον κ. Μπαρμπάτη.»

Με συγκίνηση μίλησε ο μαέστρος, Παναγής Μπαρμπάτης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Κώστα Τζιούμη και προς την Αντιδήμαρχο Ελένη Καρούντζου, είπε: «Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, διότι με την απόφασή σας αυτή να αγκαλιάστε αυτή την ιδέα, γράφετε μια ιστορία σήμερα και αναβιώσατε το όνειρο του ανθρώπου που δεν έφυγε ποτέ, του δασκάλου μου, Μίκη Θεοδωράκη.

Το όνειρό του ήταν για μια Ελλάδα της ενότητας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Δώσατε την ευκαιρία να δείξετε σήμερα τι κάνουν οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι.

Για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο, επί Δημαρχίας σας, είναι όλοι εδώ.

Ελπίζουμε να είμαστε και του χρόνου εδώ με ένα μεγάλο έργο και ελπίζω να παιχτεί εδώ στον τόπο που γράφηκαν οι Αρκαδίες του Μίκη Θεοδωράκη, οι Ωδές του Κάλβου και το Πνευματικό εμβατήριο. Θα είμαστε όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα και επίτιμη καλεσμένη μου θα είναι η Μαρία Φαραντούρη.”

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σολίστ οι λυρικοί́ καλλιτέχνες:  Ελένη Βουδουράκη, Ελένη Δάβου, Αντώνης Κορωναίος, Παντελής Κοντός.

Λαϊκός Ερμηνευτής: Γεράσιμος Ανδρεάτος

Αφηγητής ο ηθοποιός :  Τάσος Νούσιας

Κείμενα – Ποίηση – Αφήγηση: Κλέλια Χαρίση

 

 

Συμμετείχαν οι χορωδίες:

 

Χορωδία Ορφέας Τρίπολης –  Διεύθυνση  Χορωδίας: Χριστίνα Αθανασοπούλου

Χορωδία Τρίπολης Διεύθυνση Χορωδίας: Αμαλία Γούλα-Μαρκοπούλου

Νεανική Χορωδία Τρίπολης  La Vita Διεύθυνση: Ελένη Αλεξοπούλου

Χορωδία Μουσικού Ομίλου Σπάρτης Διεύθυνση Χορωδίας: Χριστίνα Αθανασοπούλου

Χορωδία Αρμονία Καλαμάτας Διεύθυνση  Χορωδίας: Μιχάλης Γαργαλιώνης

Χορωδία Αιγίου 1933   Διεύθυνση  Χορωδίας Λεωνίδας Χαραλαμπόπουλος

Μεικτό Πολυφωνικό Σχήμα & Νεανική, ΔΟΠΠΑΤ ΝΑΥΠΛΙΟΥ Διεύθυνση  Χορωδίας:  Θεοδόσης Αντωνιάδης

Δημοτική Χορωδία Επιδαύρου    Διεύθυνση  Χορωδίας:    Θεοδόσης Αντωνιάδης

Χορωδία Opus Femina , Δήμου Κορινθίων Διεύθυνση Χορωδίας:  Φάλια  Παπαγιαννοπούλου

Χορωδία Cantalena  ( Πάτρας ) Διεύθυνση  Χορωδίας: Ελένη Παπαδοπούλου

Χορωδία COROAVANTI- Oμίλου ”Ορφέα” Πατρών Διεύθυνση Χορωδίας: Λίνα Γερονίκου

Χορωδία Μυρτουντίων Λεχαινών Διευθυντής Χορωδίας: Λένα  Σουρμελή

 

Τη μουσική διεύθυνση και την Συμφωνική́ &Χορωδιακή Ενορχήστρωση του Έργου του Μ. Θεοδωράκη υπόγραψε ο διακεκριμένος μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης και τα Κείμενα- Ποίηση η βραβευμένη ποιήτρια Κλέλια Χαρίση.