Ιστορικής σημασίας εγκαίνια έλαβαν χώρα την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Καθηγητή Δρ. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον Επίτιμο Πρόξενο της χώρας στη Βόρειο Ελλάδα, Δρ. Βασίλη Γ. Αποστολόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε)

Το προξενείο του Μαυροβουνίου στεγάζεται εντός ειδικά διαμορφωμένου χώρου στο «Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο» στη Θεσσαλονίκη και ο εορτασμός των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε σε κλειστό κύκλο, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της Θρησκευτικής, πολιτικής, αυτοδιοικητικής και επιχειρηματικής ηγεσίας της Βορείου Ελλάδας.

Τον αγιασμό τέλεσε προσωπικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άνθιμος, και μετά το καλωσόρισμα του οικοδεσπότη, Δρα. Βασίλη Αποστολόπουλου, έλαβε το λόγο ο Πρωθυπουργός κ. Κριβοκάπιτς, ο οποίος υπογράμμισε την σημασία που έχει ο συμβολισμός του Προξενείου για τον προσανατολισμό της χώρας του, που έχει στον πυρήνα του την ταχύτερη δυνατή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την πολυεπίπεδη εμβάθυνση των διμερών σχέσεων του Μαυροβουνίου με την Ελλάδα, κάτι στο οποίο πιστεύει θα συμβάλλει και το Προξενείο όσο και προσωπικά ο Επίτιμος Πρόξενος, στου οποίου τις δεινές ικανότητες και ξεχωριστό ήθος έκανε ειδική μνεία. Την αντιφώνηση από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος μετέφερε την στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα του Μαυροβουνίου, και ευχήθηκε καλή δύναμη στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

Τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου συνόδευε ο Υπουργός Γεωργίας, Δασών και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του Μαυροβουνίου, κ. Αλεξάντερ Στιόβιτς, και το κλείσιμο της εκδήλωσης πραγματοποίησε η κα. Άνα Βουκαντίνοβιτς, Πρέσβης του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα και την Κύπρο, που εξήρε το έργο του Επίτιμου Προξένου. Παράλληλα, η κα. Βουκαντίνοβιτς υπογράμμισε τη σημασία του Προξενείου για την προαγωγή των επιχειρηματικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, τον τουρισμό και την εξυπηρέτηση των πολιτών της γειτονικής χώρας.

Την εορταστική τελετή τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔΚ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο ιδρυτής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Προξενικού Σώματος στην Ελλάδα κ. Χρήστος Βαρδίκος, εκπρόσωποι του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και σημαίνοντες επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος.

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Καθ. Ζ. Κριβοκάπιτς, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου είναι πολύ σημαντικές. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας πολύ σημαντικός εμπορικός και οικονομικός κόμβος, και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τον Επίτιμο Πρόξενό μας, Δρ. Βασίλη Αποστολόπουλο, που με μεγάλη δύναμη, αποφασιστικότητα και θέρμη συμβάλλει στην προαγωγή των διμερών σχέσεων και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.»

Ο Επίτιμος Πρόξενος, Δρ. Β. Αποστολόπουλος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την παρουσία του και δεσμεύθηκε πως θα τιμήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, υπηρετώντας τη θέση του με συνέπεια και επιμέλεια. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως «πέρα από τη εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών του Μαυροβουνίου που βρίσκονται στην περιοχή, μαζί με την εξαιρετική πρέσβειρα, κ. Βουκαντίνοβιτς, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προκειμένου να πετύχουμε την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών των δύο χωρών σε πολιτικό, οικονομικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίξω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του Μαυροβουνίου».