Στον χαιρετισμό του στα 2α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος», ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος και μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνογερμανικές επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν επιδεικνύουν πολύ υψηλές επιδόσεις και έχουν σημαντική συνεισφορά στη βιώσιμη, κυκλική, ψηφιακή, πράσινη ανάπτυξη και μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί έναν πρωτεύοντα στόχο.

Σημείωσε δε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για την επίτευξη του κλιματικού στόχου της μείωσης των ρύπων κατά 55% έως το 2030 και να οδηγηθούμε στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σε αυτό απαιτείται η συνεισφορά όλων μας, κάθε πολίτη, αλλά είναι απαραίτητη και η ανάλογη προσαρμογή του συνόλου των επιχειρήσεων.

Από την μεριά του, το Υπουργείο για αυτούς τους στόχους χρησιμοποιεί δύο οριζόντια εργαλεία, όπως τα χαρακτήρισε. Το πρώτο εργαλείο είναι ο κλιματικός νόμος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προβλέπει, σε συνεχή ετήσια βάση, την παρακολούθηση της δημιουργίας ρύπων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, από συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Έτσι οι τομείς θα μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα για την μείωσή τους. Και το δεύτερο σημαντικό εργαλείο είναι η δυνατότητα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στο νέο πρότυπο της κυκλικότητας, δηλαδή οι επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τους πόρους, δηλαδή με μειωμένους πόρους να παράγουν τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες ή και περισσότερα  και να μειώσουν ή εάν είναι εφικτό και να μηδενίσουν τα απόβλητα σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας. Όπως τόνισε, οι ελληνογερμανικές επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν στα 2α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος» 2020 μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο και σε αυτό.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην οδηγία της Ε.Ε. για την ταξινομία που θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις θα πρέπει να αξιολογούνται και με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά κριτήρια, θα έχουν δηλαδή και περιβαλλοντική πλευρά. Και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις βραβευθείσες εταιρείες που συνεισφέρουν και προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι η τελετή απονομής των 2ων Επιχειρηματικών Βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος» 2020, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης στο Μέγαρο Μουσικής στην Θεσσαλονίκη. Τα βραβεία διοργανώθηκαν από την PALLADIAN COMMUNICATIONS και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του ΣΕΒ – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και του ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Ενώ, βραβεύθηκαν ελληνογερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια για τη διορατικότητά τους, την καινοτόμα δράση τους, την πρωτοπορία τους, την ταχύτατη ανάπτυξή τους, την εξωστρέφειά τους, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την κοινωνικά υπεύθυνη παρουσία τους στον επιχειρηματικό στίβο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την εναρμόνισή τους με τις αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης.