Τα τεστ κοπώσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι οι εγχώριοι όμιλοι έχουν γυρίσει οριστικά σελίδα. Η θετική έκθεση των σχετικών αξολογήσεων από την Κεντρική Τράπεζα αφήνει ένα εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα, το οποίο είχε προεξοφληθεί εν μέρει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εξ ου και η ισχυρή ώθηση στις μετοχές, ειδικά κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Όμως, ποιο είναι το ρεζουμέ της όλης ιστορίας;

Οι ελληνικές τράπεζες κρίθηκαν ως υγιής με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών τους κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνονται οι μεγάλες πρωτοβουλίες και των 4 συστημικών τραπεζών από την αρχή του έτους με την πώληση πακέτων τιτλοποιημένων δανείων, καθώς και μια σειρά κινήσεων για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Εξ αυτού του λόγου, δεν είναι καθόλου τυχαίος ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδέχθηκε η διοίκηση κάθε τράπεζας ξεχωριστά, τα αποτελέσματα των stress tests.

Η διοίκηση της Πειραιώς βλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την εφαρμογή της διαδικασίας εξυγίανσης του ισολογισμού, η τράπεζα δεν… ανησυχεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2023, ακόμη και με βάση ένα δυσμενές σενάριο.

Η διοίκηση της Εθνικής μπορεί να πανηγυρίζει ότι το τεστ προσομοίωσης έγινε με βάση πολύ ακραίες συνθήκες και έδειξε ότι για την τριετία 2021-2023, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με την πορεία της κεφαλαιακής επάρκειας και τη μείωση των “κόκκινων” δανείων.

Στην περίπτωση της Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, καθώς τα αποτελέσματα φέρνουν την τράπεζα μεταξύ των υψηλότερων θέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της αλλά και την ικανότητα της να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές κρίσεις, όπως αυτή που εκδηλώθηκε λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, τα θετικά αποτελέσματα των stress tests απελευθερώνουν τη διοίκηση έτσι ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, η διοίκηση έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα παραδοσιακά καλύτερα αποτελέσματα της, τα οποία έρχονται σε συνέχεια των αντίστοιχων κατά τα έτη 2018, 2015 και 2014. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η τράπεζα ολοκλήρωσε τα τεστ προσομοίωσης με τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε βάθος τριετίας και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2023. Με βάση τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για εντυπωσιακή επανεκκίνηση της οικονομίας φέτος και του χρόνου, είναι απολύτως λογικό, σε όλα τα γραφεία των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών, να πανηγυρίζουν και να ανοίγουν.. σαμπάνιες.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” του Σαββάτου 7 Αυγούστου