Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
14 Οκτ 2019

Υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατασκευών!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα ενώ οι θεομηνίες κάθε τρεις και λίγο πυροδοτούν συζητήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Την τελευταία περίοδο είδαμε και πάλι να εκδηλώνονται σφοδρές βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας και να υφίστανται ζημία εκατοντάδες κατασκευές (σπίτια, καταστήματα κλπ.).

Τα περιουσιακά μας στοιχεία κινδυνεύουν από τον σεισμό, τη φωτιά, τις πλημμύρες, τις κακόβουλες πράξεις ή από εσωτερικές αστοχίες στις ηλεκτρικές ή υδραυλικές εγκαταστάσεις, ή από πτώση δέντρων κλπ.. Σήμερα, οι ασφάλειες προσφέρουν πακέτα ασφάλισης της περιουσίας με δεκάδες καλύψεις. Εκτιμάται ότι παραπάνω από τις μισές κατασκευές στη χώρα είναι… φτερό στον άνεμο. Δεν έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια για την προστασία από κάθε κίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή μια οικογένεια, αν δεν έχει λάβει τα μέτρα της και προκύψει το… μοιραίο!

Όλα όσα συμβαίνουν στο φυσικό περιβάλλον μας πρέπει να μας κάνουν πιο υπεύθυνους. Κι όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο Έλληνας, ο οποίος θεωρείται νοικοκύρης, δεν ασφαλίζει την κατοικία του. Το ίδιο συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και για την υγεία του καθώς περιμένει την κάλυψη από το δημόσιο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και με τη σύνταξη του καθώς δεν περισσεύουν λεφτά για να ασφαλιστεί και να πάρει κάτι παραπάνω στα γεράματα!

Είναι πραγματικά παντελώς ανόητο να πληρώνει κάποιος 300-400 ευρώ τον χρόνο για την ασφάλεια του αυτοκινήτου που ούτως ή άλλως έχει μεγάλο ρίσκο λόγω των τροχαίων ατυχημάτων και να είναι απρόθυμος να καταβάλλει περί τα 250 ευρώ τον χρόνο για να ασφαλίσει μια κατοικία αξίας 100 τ.μ. με ασφαλιστέο κεφάλαιο 100.000 ευρώ έναντι οποιουδήποτε κινδύνου! Γιατί τόσα χρειάζονται για να ασφαλίσει κάποιος ένα τέτοιο σπίτι. Μάλιστα, αν θέλει να ασφαλίσει και το περιεχόμενο π.χ. αξίας 30.000 ευρώ, θα πληρώνει περίπου 350 ευρώ ετησίως και θα έχει το κεφάλι του ήσυχο. Καλές είναι οι ευχές για να μην μας συμβεί τίποτα, αλλά αν μας συμβεί και είμαστε… ακάλυπτοι, τότε αρχίζουν τα δύσκολα.

Ο Έλληνας έχει πρόβλημα ασφαλιστικής κουλτούρας. Δεν ασφαλίζεται γιατί πιστεύει ότι θα χάσει τα λεφτά του ή ότι θα πληρώνει για μια ζωή “πετώντας” τα λεφτά του! Αυτό είναι τουλάχιστον βλακώδες γιατί αν ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι για μία φορά, η ζημία θα είναι τεράστια. Επειδή λοιπόν, το κράτος-πατερούλης δεν μπορεί να καλύψει στο ακέραιο τις ζημίες που υφίστανται οι ιδιοκτήτες κατασκευών, τότε πρέπει να επιβάλλει ως υποχρεωτική την ασφάλιση κτηρίων. Ή, να γνωρίζει ο καθένας που δεν θέλει να ασφαλίσει το ακίνητο του, ότι δεν πρόκειται να πάρει αποζημίωση ούτε… σεντς και συνεπώς το ρίσκο είναι απολύτως δικό του! Μάλιστα, για εξισορρόπηση, θα έπρεπε να εκπίπτουν από τη φορολογία εισοδήματος τα ποσά που καταβάλλονται για ασφάλιστρα ή σε ένα πιο… ακραίο μέτρο, δίπλα από τον αριθμό παροχής πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά η αναγραφή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου πυρός-σεισμού και λοιπόν καλύψεων. Αν κάτι τέτοιο θεωρείται… φασιστικό, αρκεί να σκεφτεί ότι τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών συνοδεύονται υποχρεωτικά και από ασφάλειες ζωής και πυρός-σεισμού.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να υπάρχει ένας πλήρως υγιής ασφαλιστικός κλάδος, ο οποίος, θα μπορεί άμεσα και χωρίς…δικαιολογίες να καλύπτει πλήρως τις ζημίες από φυσικές καταστροφές. Πάνω απ΄ όλα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να γίνουμε Ευρωπαίοι. Τα πάντα τακτοποιιημένα, νοικοκυρεμένα και ασφαλισμένα. Ιδού η Ρόδος…

 

Λουκάς Γεωργιάδης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict