Navigation
3
Αυγ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
15 Μαΐ 2015

Υποχωρεί η Ελλάδα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις

Ελλάδα Οικονομία

Δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη Politico, με τίτλο «Σχετικά με την Ελλάδα, ο απολογισμός συνεχίζεται όλο το εικοσιτετράωρο» και υπότιτλο «οι διαπραγματευτές κρύβονται πίσω από μια φράση για να εξηγήσουν την έλλειψη προόδου», σχολιάζει ότι η βραδεία εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της υποχρέωσε την περασμένη Δευτέρα τους υπουργούς Οικονομικών να βρουν ένα νέο όρο για να χαρακτηρίσουν την αμήχανη σιωπή που επικρατεί -τον όρο «απολογισμός». Ένα ρητορικό σχήμα χωρίς ιδιαίτερο περιεχόμενο, όπως και η πραγματική πρόοδος μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Προς επίρρωση του παραπάνω σχολίου, παρατίθενται αποσπάσματα από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάιζεμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαΐου, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε αρκετές φορές στον «απολογισμό» της κατάστασης. Πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος αυτός, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να εξηγήσει με ακρίβεια την κατάσταση των συνομιλιών; -διερωτάται η ιστοσελίδα, σημειώνοντας περαιτέρω ότι «στις Βρυξέλλες προφανώς δεν υπάρχει όριο και φαινομενικά κανείς δεν είναι έτοιμος να προβεί σε απολογισμό για το χρόνο κατά τον οποίο θα συνεχίζει ο απολογισμός».

Στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euractiv δημοσιεύεται, εξάλλου, άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει παραχωρήσεις με την πώληση του λιμένος Πειραιώς». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα κάνει μια παραχώρηση έναντι των δανειστών της, κινώντας τη διαδικασία πώλησης του μεγαλύτερου της λιμανιού. Το άρθρο επικαλείται δημοσίευμα του Πρακτορείου Ειδήσεων Reuters, στο οποίο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε από τρεις εταιρείες να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό πακέτο του λιμανιού.

Ωστόσο, σχολιάζει, παρά τη συμφιλιωτική κίνηση της Ελλάδας, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας δεν δείχνει διάθεση χαλάρωσης της στάσης της προς την Ελλάδα. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στην υπόθεση Στουρνάρα. Επισημαίνει ότι προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο έναντι των δανειστών της, φρόντισε να καταπραΰνει την ένταση που είχε δημιουργηθεί με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics δημοσιεύεται, τέλος, άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα προσελκύει την προσοχή για το μέλλον των συνταξιούχων της» και υπότιτλο «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δεχτεί νέες μειώσεις των συντάξεων, οι οποίες βρίσκονται στο όριο της φτώχειας».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις πιέσεις των δανειστών της, που ζητούν νέες περικοπές στις συντάξεις και πως οι τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Σημειώνεται πάντως ότι οι συντάξεις αποτελούν το τελευταίο «δίχτυ ασφαλείας» για πολλές ελληνικές οικογένειες λόγω της ανεργίας. Οι συντάξεις των ηλικιωμένων βοηθούν τις άνεργες οικογένειες να σταθούν όρθιες, επισημαίνεται.

Αναφέρεται, τέλος, ότι η Αθήνα επιμένει επίσης σε δυο άλλα σημεία: την άρση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ώστε να αποφευχθεί η μείωση και των επικουρικών συντάξεων και την επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την Αθήνα, το πρώτο μέτρο ισοδυναμεί με κόστος 326 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 600 εκατ. ευρώ, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ