Navigation
15
Δεκ
location
Αθήνα
18oC
Αρκετά σύννεφα
23 Οκτ 2015

Υπό την σκιά του Ολάντ η 3η μέρα διαπραγματεύσεων

Τρόικα Θέσμοι Οικονομία

Στη σκιά της επίσκεψης Ολάντ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Κουαρτέτο των Θεσμών, με τα ανοιχτά μέτωπα να παραμένουν αγεφύρωτα μετά τις δύο πρώτες μέρες συζητήσεων. Τα τεχνικά κλιμάκια αμφιβάλουν για την επάρκεια των μέτρων με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει την συζήτηση για νέα προαπαιτούμενα.

Ακόμα και η καταληκτική συνάντηση της Παρασκευής, των κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους απεσταλμένους των θεσμών, η οποία αναμένετο να ήταν πολύωρη και επώδυνη, συρρικνώθηκε δραστικά όμως εξαιτίας του κυρίου Ολάντ και θα κρατήσει μόλις 2-2,5 ώρες. Θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι αντί στις 9 το πρωί, επειδή οι υπουργοί θα παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις και στην ομιλία του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, ενώ στις 15.30 θα τελειώσει για να προλάβουν οι επικεφαλής και τα κλιμάκια των ελεγκτών τις πτήσεις με τις οποία θα αναχωρήσουν για τις χώρες τους.

Επί της ουσίας, στις δύο προηγούμενες μέρες επιβεβαιώθηκε πως δεν έκλεισε ουσιαστικά κανένα θέμα. Στον ελάχιστο αυτό χρόνο της μίνι-διαπραγμάτευσης, οι απεσταλμένοι των θεσμών ρωτούσαν, άκουγαν αλλά δεν είπαν ούτε ένα «ναι» σε όσα συζητήθηκαν. Φεύγοντας θα αφήσουν και μία λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα όταν θα επιστρέψουν μετά τις 10 Νοεμβρίου και , αν όλα πάνε καλά, θα γράψουν τότε μία θετική έκθεση που θα ανοίγει το δρόμο για την καταβολή των επόμενων δόσεων -ενώ εκκρεμούν ακόμη και τα 2 δισ. που ήταν να δοθούν τις προηγούμενες μέρες στη χώρα μας.

Όλα τα μέτωπα παραμένουν ορθάνοιχτα. Αυτά που κρατά η κυβέρνηση από την επίσκεψη-εξπρές του κουαρτέτου στην Αθήνα είναι:

– Η διαφωνία για τα κόκκινα δάνεια: η σημερινή σύσκεψη των κ. Σταθάκη και Τσακαλώτου ξεκινά από εκεί που σταμάτησε χθες, δηλαδή τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη. Οι δανειστές ζητούν να επιτραπούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη και περιουσίες από 120.000 ευρώ και πάνω. Το χάσμα με την κυβέρνηση παραμένει αγεφύρωτο, ενώ το θέμα αφορά μία μικρή μερίδα μόνον των προβληματικών δανείων και η συζήτηση δεν έχει αγγίξει ακόμα όλα τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

– Η στάση αναμονής για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα: όπως είπε ο κύριος Τσακαλώτος, οι θεσμοί αμφισβητούν αν επαρκούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η κυβέρνηση ποντάρει πως θα τους πείσει τελικά, αν φανεί πως η ύφεση στην οικονομία είναι μικρότερη και, άρα, ο ανάγκες για δημοσονομικά μέτρα μπορεί να αποδειχθούν λιγότερες από όσο φαίνονται τώρα. Κάτι που θα αποδειχθεί τελικά τον Νοέμβριο, όταν θα φανεί αν τον Οκτώβριο βελτιώθηκε κάπως η πολύ αρνητική εικόνα εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ως τον Σεπτέμβριο, ή όχι.

– Ασφαλιστικό και συντάξεις: παρά τη «σφαγή» των χαμηλών συντάξεων που ήδη επεβλήθη, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες μεγάλες περικοπές. Εγγυάται πως οι εξοικονομήσεις από περικοπές σε κύριες συντάξεις θα είναι τέτοιες, που θα λειτουργήσουν σαν ισοδύναμα για να αποφευχθεί η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ ή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. Κάτι που επίσης θα φανεί το Νοέμβριο πώς θα μεταφραστεί σε μέτρα και αν θα πείσουν τους θεσμούς.

– Ανατροπές στο δημόσιο: σε μισό μήνα από τώρα η κυβέρνηση θα κλείσει οριστικά το θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού και του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο. Σαν επιστέγασμα των ανατροπών σε μισθούς και όρους απασχόλησης, τον Δεκέμβριο θα έρθει και νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

– Η ανάγκη επίσπευσης των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση: τραπεζικές πηγές έλεγαν χθες πως το νομοσχέδιο πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα το αργότερο, αφού έχει ήδη καθυστερήσει. Την άλλη εβδομάδα θα υπάρξουν και τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα δείξουν ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Μετά από αυτό όμως, στα μέσα Νοεμβρίου, θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι θεσμοί, ενώ θα απομένουν 40-50 μέρες έως τα μέσα Δεκεμβρίου για να τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση.

– Αγορές-Ενέργεια: όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, παραμένουν ανοικτά. Οι θεσμοί ακούνε την κυβέρνηση να εξηγεί τα σχέδιά της, ρωτάνε λεπτομέρειες, αλλά δεν λένε ανοικτά αν τα αποδέχονται ή αν θα τα απορρίψουν. Η ώρα της αλήθειας θα έρθει με την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση, στα μέσα του Νοεμβρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress