Navigation
13
Ιούν
location
Αθήνα
28oC
Ασθενής Βροχή
22 Ιαν 2019

Υπερχρεωμένοι, φτωχοποιημένοι και υπανάπτυκτοι

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Χθες δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για την πορεία του δημοσίου χρέους, το οποίο όπως αναμενόταν αυξήθηκε κατά 21,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 έναντι του αντίστοιχου τρίτου τριμήνου του 2017. Η αύξηση του συνολικού χρέους στα 335 δισ. ευρώ θεωρείται φυσιολογική λόγω της λήψης ενός ακόμη πακέτου χρηματοδότησης από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο ήταν 15 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του χρέους κατά 6%, με αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν 2%, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα λόγω της εγκληματικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε παγίδα στασιμοχρεοκοπίας. Αυτό σημαίνει ότι παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορεί να ελέγξει το δημόσιο χρέος, λόγω καθήλωσης του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος που με τη σειρά του δεν τροφοδοτείται από τις επενδύσεις. Εν ολίγοις, δεν παράγουμε, φτωχοποιούμαστε και υπερχρεωνόμαστε συνεχώς. Η συνταγή αυτή με… δραστική ουσία την υπερφορολόγηση δεν μπορεί να μας πάει και πολύ μακριά. Τόσο οι φόροι όσο και οι δαπάνες κατέγραψαν για ένα ακόμη τρίμηνο αύξηση και το πρωτογενές πλεόνασμα του υπουργείου Οικονομικών είναι αποτέλεσμα της μη πληρωμής υποχρεώσεων του Δημοσίου αλλά και περικοπών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το δημόσιο χρέος της χώρας έχει εκτοξευτεί στο 182,2% του ΑΕΠ ενώ με βάση το πρόγραμμα των δανειστών το 2014 θα έπρεπε να βρίσκεται κάτω από το 140%. Προφανώς αυτή η πρόβλεψη αφορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν βασισμένη στην κανονικότητα. Δυστυχώς όμως, μας προέκυψαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μπόλικη… ανωμαλία. Έχουμε το υψηλότερο δημόσιο χρέος εντός Ευρωζώνης και μάλιστα μακράν από τη δεύτερη Ιταλία (133%) και την τρίτη Πορτογαλία (125%). Αν κοιτάξουμε στον αντίποδα τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό, εκεί συναντούμε την Εσθονία με 8% και στη συνέχεια το Λουξεμβούργο με 21,7% και τη Βουλγαρία με 23,1%!

Από την ανάλυση των στοιχείων του πρωτογενούς πλεονάσματος και του προϋπολογισμού προκύπτει ότι το 22% των συνολικών εσόδων προήλθε από τους φόρους στο εισόδημα και την περιουσία, το 37,4% από τους φόρους στην παραγωγή και τις εισαγωγές και το 28,4% από τις κοινωνικές εισφορές. Διαβάζοντας κάποιος μόνο αυτά τα ποσοστά θα καταλάβει πολύ εύκολα πόσο “ακριβή” είναι η ελληνική οικονομία λόγω της φορολόγησης και της εισφορολόγησης. ενώ ταυτόχρονα έχουμε και ένα ακριβό σε λειτουργία κράτος καθώς το 92,9% των δαπανών είναι πρωτογενείς.

Η ανάλυση των δημοσιονομικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύει στην πράξη ότι είμαστε μια οικονομία που τρώει τις σάρκες της. Οι επενδύσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες και συνεπώς το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξάνεται με υποπολλαπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το δημόσιο χρέος΄. Η δημιουργία μιας επιχείρησης στην Ελλάδα κρίνεται ασύμφορη, καθώς ένας επενδυτής δεν διαθέτει τα κεφάλαια του σε μια χώρα όπου υπερφορολογείται και υπερ-εισφορολογείται προκειμένου να συντηρηθεί ένα ακριβό κράτος. Έτσι, η χώρα στερείται πολύτιμων επενδυτκών πόρων οι οποίοι με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας προκειμένου να ανέλθουν τα εισοδήματα. Συνεπώς, η οικονομία είναι σε ζώνη υπερ-χρέωσης και ταυτόχρονα είναι αδύναμη προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Ο συνδυασμός αυτός μας κατατάσσει στην πλέον επικίνδυνη φάση στην οποία μπορεί να βρεθεί η οικονομία και ονομάζεται στασιμοχρεοκοπία.

Όταν είμαστε υπερχρεωμένοι και υπανάπτυκτοι, τότε είναι φυσικό και επόμενο να ρέπουμε συνεχώς προς νέα επίπεδα φτωχοποίησης. Η ζημιά του 2015 είναι τεράστια. Όσο γρηγορότερα συνειδητοποιήσουμε ότι με τους σημερινούς τύπους που κυβερνούν δεν πρόκειται να δούμε… θεού πρόσωπο, τόσο θα διολισθαίνουμε σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης, κοινωνικής περιθωριοποίησης, εθνικής ταπείνωσης και υποδούλωσης. Στις επόμενες εκλογές αυτός ο εφιάλτης πρέπει να λάβει οριστικά τέλος μέσα από την υπεύθυνη ψήφο, η οποία πρέπει να είναι συντριπτικά καταδικαστική για τους σημερινούς ανεύθυνους και επικίνδυνους κυβερνώντες.

Λουκάς Γεωργιάδης

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict