Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
38oC
Αίθριος - καθαρός
30 Μαρ 2020

Υδρογονάνθρακες η λύση για ανάκαμψη

υδρογονάνθρακες Νέα

Μετά την αναχαίτιση (αμήν και πότε) του κορονοϊού Covid 19, ο Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, βλέπει τους υδρογονάνθρακες ως την πιο άμεση λύση για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Με παρέμβασή του ξεδιπλώνει το σκεπτικό του, που λαμβάνει υπόψη «τις εξαιρετικά ευέλικτες συμβάσεις παραχωρήσεων που υπογράφτηκαν μεταξύ ΕΔΕΥ ΑΕ και μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, που δίνουν το περιθώριο να περιμένουν χρονικά καλύτερες μέρες και να μην αποχωρήσουν αναζητώντας την τύχη τους σε άλλες περιοχές του κόσμου».

Υπάρχει ελπίδα

Δρ. Ηλίας Κονοφάγος: «Η πανδημία του κορονοϊού, που έχει οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, αναμένεται να διαρκέσει ίσως για πολλούς ακόμη μήνες. Η ελληνική οικονομική δραστηριότητα έχει πληγεί επίσης και τις συνέπειες από αυτό τις έχουμε μπροστά μας. Το στήριγμα της οικονομίας μας, που ήταν μέχρι σήμερα –επί πολλά χρόνια– ο τουρισμός, έχει πλέον από πρακτική άποψη καταρρεύσει (σ.σ. εκτός και αν βρεθεί σύντομα το εμβόλιο ή ανασταλτικά φάρμακα). Παράλληλα παρατηρούμε ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με την τιμή του πετρελαίου να είναι σήμερα στο επίπεδο των 25 δολάρια το βαρέλι, έναντι 60 που ήταν εδώ και μερικές εβδομάδες. Αυτές οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου δεν ευνοούν καθόλου τις αναμενόμενες ελληνικές εξορύξεις, δεδομένου ότι το κόστος των τους θεωρείται –λόγω μεγάλου θαλάσσιου βάθους– ότι υπερβαίνει τα 35 δολάρια το βαρέλι.

Με δεδομένη την παραπάνω τιμή, οι συμβάσεις παραχωρήσεων που υπογράφτηκαν με μεγάλες εταιρείες πετρελαίου από την ΕΔΕΥ ΑΕ είναι εξαιρετικά ευέλικτες, ώστε να επιτρέψουν σε αυτές να μπορέσουν να περιμένουν χρονικά καλύτερες μέρες και να μην αποχωρήσουν αναζητώντας την τύχη τους σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Στις συμβάσεις αυτές υπάρχει ευτυχώς ένα “παράθυρο” 6ετίας πριν από την εκτέλεση της πρώτης δαπανηρότατης γεώτρησης, οπότε υπάρχει κάποια ελπίδα μέχρι τότε η οικονομική ύφεση από τον κορονοϊό να έχει ανακάμψει και να μπορέσουν οι εξορύξεις να αρχίσουν να αποδίδουν οικονομικά αποτελέσματα».

Αντικατάσταση εισαγωγών

Εξάλλου, όπως τονίζει ο κ. Κονοφάγος, «η ελληνική οικονομία χωρίς τον τουρισμό (σ.σ το απευχόμεθα) δεν μπορεί να στηριχθεί πλέον παρά μόνο στην ελπίδα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, με χαρτογραφημένους πλέον στόχους σημαντικών κοιτασμάτων που αποτελούν επί της ουσίας τη μοναδική δυνατότητα “δημιουργίας σημαντικού εγχώριου πλούτου” για την οικονομία μας σε ορίζοντα 35ετίας. Επιπλέον, από ενεργειακή άποψη, οι εξορύξεις σε Ιόνιο και Νοτιοδυτική Κρήτη θα μπορούσαν να επιτρέψουν σταδιακά τη μερική αντικατάσταση εισαγωγών ορυκτού πλούτου πετρελαίου και φυσικού αερίου από το εξωτερικό, ανακουφίζοντας έτσι δραστικά την οικονομία μας. Μία σύντομη εικόνα της ισχύουσας ενεργειακής κατάστασης της Ελλάδας (αν και οι αριθμοί αφορούν τιμές του 2016, δεν απέχουν από το σήμερα, με κάποιες διαφοροποιήσεις φυσικά) μας δείχνει ότι το πετρέλαιο εξακολουθεί να αποτελεί το κατεξοχήν καύσιμο του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας. Βάσει των στοιχείων του 2016, τα πετρελαϊκά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν κατά 97% στον τομέα των μεταφορών, ενώ το υπόλοιπο 3% στα βιοκαύσιμα και το φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πετρέλαιο κάλυψαν το 11% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2016. Η εξάρτηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά της Ελλάδας από πετρέλαιο και στην ηπειρωτική Ελλάδα από τον λιγνίτη μειώνεται σταδιακά, λόγω καλωδιακών διασυνδέσεων και λόγω της ανάπτυξης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η αιολική και ηλιακή. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να αντικαταστήσει σήμερα τις απαραίτητες ποσότητες πετρελαίου που απαιτούνται για τις μεταφορές και τη βαριά βιομηχανία».

Εγχώρια παραγωγή

Επικαλούμενος και στοιχεία της ΕΔΕΥ ΑΕ επισημαίνει: «Οι χερσαίες και θαλάσσιες γεωτρήσεις της επόμενης πενταετίας-επταετίας θα επιτρέψουν να αξιολογηθεί το ποσοστό αντικατάστασης των εισαγωγών από την εγχώρια παραγωγή. Ανακαλύψεις κοιτασμάτων τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ισοδύναμων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ανά στόχο θα προεξοφλούσαν δραστικές εμπορικές εξελίξεις για τη χώρα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επενδύσεις από μεγάλες διεθνείς εταιρείες θα είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, το ενδιαφέρον για την αναζήτηση και την έρευνα έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά από τις ανακαλύψεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του έργου του Διαδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline-TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη, συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακού ανεφοδιασμού της Ευρώπης. Υπό το ίδιο πρίσμα, η έρευνα υδρογονανθράκων στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, ενός άλλου μεγάλου προγράμματος ενεργειακού ανεφοδιασμού της Ευρώπης (σ.σ. που προς το παρόν παραμένει ένα πολιτικό πρότζεκτ), θα συνεισφέρει επίσης σημαντικά, καθιστώντας την Ελλάδα ως μία από τις πλέον σημαντικές γεωστρατηγικές περιοχές. Οι ομοιότητες πολλών γεωλογικών σχηματισμών του νότιου Ιονίου και ιδιαίτερα των θαλάσσιων περιοχών της Νοτιοδυτικής και Δυτικής Κρήτης με το κοίτασμα “Ζορ” της Αιγύπτου, τα κοιτάσματα της “Αφροδίτης”, της “Καλυψούς” του “Γλαύκου” και των γεωλογικών δομών του “Ονησιφόρου” της Κύπρου ή με του “Λεβιάθαν” στο Ισραήλ καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό πόλο έλξης για την έρευνα υδρογονανθράκων. Να σημειωθεί ότι οι έρευνες στα ελληνικά ύδατα σε μεγάλα βάθη, παρόμοια ή και μεγαλύτερα από αυτά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ή της Μαύρης Θάλασσας θα αναδείξουν την Ελλάδα σε πρωτοπόρο της τεχνολογίας σε θέματα γεώτρησης, ασφάλειας και παραγωγής».

Η ΕΔΕΥ όμως έχει μείνει ακέφαλη. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Έχουμε αντιδράσεις από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες;

Αυτήν τη στιγμή η ΕΔΕΥ δεν έχει μείνει ακέφαλη διότι το ΥΠΕΝ, παρά τις παραιτήσεις του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου, διατήρησε στις θέσεις τους την τρέχουσα διοίκηση, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις αντικατάστασης της ή μη από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας. Η ΕΔΕΥ ΑΕ σήμερα διαχειρίζεται 12 παραχωρήσεις ερευνητικών περιοχών σε εταιρείες παγκοσμίου κύρους όπως η REPSOL, EXXONMOBIL, HELLENIC PETROLEUM, ENERGEAN, EDISON & TOTAL. Να πούμε ότι, πριν ανακάμψει η τιμή του πετρελαίου, δεν φαίνεται ότι η ΕΔΕΥ ΑΕ θα μπορέσει να προκηρύξει διαγωνισμό παραχωρήσεων για τις αδιάθετες ερευνητικές περιοχές της ΑΟΖ της χώρας μας, εκτός αν υπάρξει κάποια στιγμή ανακάλυψη νέου κοιτάσματος υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της χώρας μας.

Οι τιμές καταρρέουν. Πώς μπορεί να βοηθήσει αυτό τη χώρα μας;

Σε ανακοίνωση του ΟΟΣΑ αναφέρθηκε ότι η οικονομική επίπτωση του κορονοϊού αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια, αλλά δεν προσδιορίζει πόσα χρόνια. Η εντύπωσή μου είναι ότι είναι πιθανό να έχουμε μια σημαντική οικονομική ύφεση με χαμηλές τιμές πετρελαίου για αρκετά μεγάλο διάστημα, εφόσον βεβαίως η πανδημία διαρκέσει πλέον των έξι μηνών. Με δεδομένο ότι η χώρα μας εισάγει σήμερα το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της σε υδρογονάνθρακες, οι χαμηλές τιμές ευνοούν την οικονομία της, αλλά μετά από μία παρατεταμένη κρίση θα πρέπει να δημιουργηθεί νέος εγχώριος πλούτος για να αντιμετωπισθεί η φτώχεια που θα έχει προκύψει στην Ελλάδα. Ο μόνος διαθέσιμος μη εισαγόμενος ενεργειακός πλούτος είναι τα αναμενόμενα πιθανά σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και σε μικρότερο βαθμό η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, μόλις η οικονομία μας ανακάμψει. Σημειώνεται ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια σήμερα είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 75 δολαρίων ανά ισοδύναμο βαρέλι πετρελαίου, τη στιγμή που η τιμή του έχει καταρρεύσει στα 26 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις μας, σε ορίζοντα 35ετίας είναι δυνατόν η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα ακαθάριστο (αξία μέσα στην γη) υποθαλάσσιο πλούτο κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της τάξης του 1 τρισ. ευρώ, που θα συνοδεύονται από τουλάχιστον 300.000 θέσεις περιφερειακές θέσεις εργασίας. Εξ αυτού το συνολικό καθαρό φορολογικό όφελος του Δημοσίου από τις αναμενόμενες εκμεταλλεύσεις θα μπορούσε να φθάσει τα 350 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 35ετίας».

Αμερικανικές πιέσεις

«Η ελάχιστη τιμή πετρελαίου για την επιβίωση της παραγωγής του  σχιστολίθικού αερίου στις ΗΠΑ είναι τα  45 δολάρια  το βαρέλι. Άρα, με τιμές πετρελαίου 25 δολάρια το βαρέλι, η παραγωγή αμερικανικών υδρογονανθράκων κινδυνεύει με κατάρρευση, σε αντίθεση με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, όπου οι τιμές είναι πολύ μικρότερες», εκτιμά ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος: Ως εκ τούτου οι ΗΠΑ θα πιέσουν τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να μειώσουν δραστικά την παγκόσμια παραγωγή και να τα βρουν μεταξύ τους, για να επιβιώσει το σύστημα, από το οποίο θα επωφεληθεί βεβαίως και η Κίνα.

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ