Navigation
20
Σεπ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
23 Δεκ 2016

«Χτίζει» τη «λαϊκή οργή», σχεδιάζει εκλογικό ματ

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
Οι κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ομολόγων και των μετοχών, οι αναλύσεις των διεθνών οίκων και των πρεσβειών αλλά κυρίως η συμπεριφορά όλων των ξένων επενδυτικών ομίλων προς την Ελλάδα, συγκλίνουν στην ίδια ακριβώς εκτίμηση:
  • Ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε στην καλοστημένη πολιτική παγίδα του Σόιμπλε και προσπαθεί τώρα να περιορίσει τη ζημιά, καταναλώνοντας κρίσιμο πολιτικό χρόνο μέχρι τις αναπόφευκτες πρόωρες εκλογές. 
Ο Αλέξης Τσίπρας «χτίζει» πολιτικό αφήγημα για το δίλημμα των επόμενων εκλογών καλλιεργώντας τη λαϊκή οργή απέναντι στις «παράλογες απαιτήσεις των δανειστών» ενώ ταυτόχρονα επιδίδεται σε άνευ προηγουμένου παροχολογίες και προκλητικές εξυπηρετήσεις «κρίσιμων εκλογικών ομάδων».
 
Το σχέδιο Σόιμπλε θριάμβευσε.  Το σενάριο Grexit δεν αποτελεί πλέον απειλή αλλά ευκαιρία για την περαιτέρω ενοποίηση του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης. Οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Brexit το αποδεικνύουν.
 
Αρχικά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ήθελε απλώς να δυσκολέψει τον Ιταλό Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος παρέτεινε –παρά τις ενστάσεις των Γερμανών- το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης  για 9 μήνες (και όχι 6 μήνες) προκειμένου να προλάβει η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE μέχρι τον Μάρτιο.
 
Ταυτόχρονα ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε ήθελε να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την Έκθεση Βιωσιμότητας (DSA) που θα εξέδιδε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γιατί αυτή προφανώς θα έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του Eurogroup και θα ακύρωνε το σχέδιο του ESM με τα περιορισμένης ισχύος βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του Ελληνικού Χρέους.
 
Χωρίς την Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους από το ΔΝΤ η Ελλάδα δεν μπορεί να βγεις στις αγορές για μια μικρή δοκιμαστική έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων ούτε φυσικά να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Η Γερμανία ήθελε να καθυστερήσει τις εξελίξεις και την β’ αξιολόγηση και ο Αλέξης Τσίπρας προσέφερε στον Σόιμπλε όχι μόνον την αφορμή αλλά και την πραγματική αιτία για μια πλήρη αναστροφή των πολιτικών ισορροπιών στο Eurogroup.
 
Τις θέσεις Σόιμπλε συμμερίζονται πλέον όχι μόνον ο Αυστριακός και ο Φινλανδός Υπουργός Οικονομικών αλλά και ο Σλοβένος και ο Ολλανδός και ο Ισπανός. Τις θέσεις της Γαλλίας και της Κομισιόν, ουδείς πλέον τις λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν μέσα στο Eurogroup.
 
Για πρώτη φορά το θέμα της β’ αξιολόγησης συνδέθηκε απολύτως με τη παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κι αυτό σημαίνει υποχρεωτική προνομοθέτηση σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.
 
Το λάθος του Αλέξη Τσίπρα έδωσε μια καταπληκτική ευκαιρία στη Γερμανία να εμπλακεί και σ’ ένα ακόμη τομέα που μέχρι σήμερα ήταν απούσα: Το Κυπριακό.
 
  • Τα ενεργειακά συμφέροντα της Γερμανίας επιβάλλουν σταδιακή απεξάρτηση από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο και η Κύπρος προσφέρει ιδανική εναλλακτική λύση.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τα ¾ του χρόνου αναλώθηκαν στο Κυπριακό(!) και το Προσφυγικό, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για «πολιτική διαπραγμάτευση» στο θέμα της αξιολόγησης και των μέτρων για το Χρέος.
 
Παγιδευμένος σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, χωρίς πλέον διεθνείς συμμάχους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός στρέφεται αναπόφευκτα στην επιλογή των πρόωρων εκλογών αναζητώντας ένα νέο εκβιαστικό δίλημμα το οποίο θα χρησιμοποιήσει για να περιορίσει το εύρος της ήττας.
 
Η ημερομηνία των εκλογών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αργά μέσα στο 2017, προτού όμως γίνουν αισθητά τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί.
  • Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας δεν θα έχει συνομιλητές. Ολόκληρη η Ευρώπη, μετά την Άνοιξη μπαίνει σ’ έναν τεράστιο εκλογικό κύκλο ενώ η νέα κυβέρνηση Τραμπ θα ασχολείται περισσότερο με την εσωτερική κατάσταση στις Η.Π.Α. και λιγότερο με τη νέα της διεθνή στρατηγική.
 
Η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το Μνημόνιο ΙΙΙ του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος -ως αντιπολίτευση πλέον- θα στηλιτεύει τα σκληρά μέτρα που ο ίδιος υπέγραψε αλλά ουδέποτε εφάρμοσε.
 
Η Ελλάδα μπαίνει σε μια σκοτεινή περίοδο αβεβαιότητας.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας πίστεψε ότι υπάρχει «ρωγμή» στους «θεσμούς» και νόμισε ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την δήθεν κόντρα του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους.
 
Στην πραγματικότητα, ο Σόιμπλε συνεργάστηκε στενά με τον Τόμσεν για να περιορίσουν το ρόλο της Κομισιόν και να ψαλλιδίσουν την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα.
Το 2017, το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη θα είναι εντελώς διαφορετικό. Η Ελλάδα θα είναι απομονωμένη και γυμνή. Με μοναδικό χρηματοδότη την «προληπτική γραμμή πίστωσης» που θα προσφέρει πρόθυμα αλλά υπό σκληρούς όρους και προϋποθέσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict