Navigation
18
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
4 Δεκ 2015

Χριστουγεννιάτικο δώρο ο νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

ΕΛΣΤΑΤ Οικονομία

Υψηλή επιστημονική κατάρτιση ζητάει η κυβέρνηση από τον νέο υποψήφιο πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού ο οποίος ξεκίνησε ήδη  και ολοκληρώνεται προπαραμονή Χριστουγέννων

Η θέση χήρευε από τις 2 Ιουλίου, όταν ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης, με την τελευταία απόφαση που υπέγραψε ως υπουργός Οκονομικών, είχε «ξηλώσει» τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κύριο Ανδρέα Γεωργίου. Είχε βγάλει μάλιστα και πάλι προκήρυξη, αλλά δεν «περπάτησε» γιατί επακολούθησαν δημοψήφισμα, κάπιταλ κοντρόλς, αλλαγή φρουράς Βαρουφάκη-Τσκαλώτου, τρίτο Μνημόνιο και εκλογές.

Σε αντίθεση πάντως με την αντίστοιχη πρόσκληση για την επιλογή του «ανεξάρτητου» Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, που υπέγραψε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν μία εβδομάδα, αυτή η προκήρυξη για τον διάδοχο του ​(έντονα αμφιλεγόμενου στη διάρκεια της θητείας του) ​κυρίου Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ, θυμίζει (κάπως) πώς πρέπει να γίνονται τέτοιες διαδικασίες σε τόσο σοβαρές και κρίσιμες περιστάσεις.

Όπως προκύπτει από την προκήρυξη που υπογράφει ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος για τον νέο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ:

– Απαιτείται «υψηλή επιστημονική κατάρτιση ή ακαδημαϊκή εξειδίκευση» στο αντικείμενο, αντί απλώς να έχει εμπειρία, πτυχίο ΑΕΙ και να μιλάει μία ξένη γλώσσα, όπως απαιτεί για Γενικό Γραμματέα Εσόδων.

– Δίνει περιθώριο 21 ημερών για αιτήσεις (3-23/12), αντί …μιας εβδομάδος μόνον για τον ΓΓΔΕ (ξεκίνησαν την Δευτέρα και τελειώνουν την Κυριακή), παρότι η θέση μένει κενό εδώ και μισό χρόνο.

– Ορίζει ονομαστικά και συγκεκριμένα ποιοι θα κρίνουν τις αιτήσεις των υποψηφίων. Ενώ δηλαδή αυτό δεν αναφέρεται στην προκήρυξη για τον ΓΓΔΕ, ​αφήνοντας τελικά το ελεύθερο στον κ.Τσακαλώτο να επιλέξει όποιον θέλει στο τέλος, ​για την ΕΛΣΤΑΤ ορίζεται 5μελής επιτροπή ​αξιολόγησης των αιτήσεων, ​τ​η οποία αποτελείται εκ των:​​

1. Παναγιώτη Λιαργκόβα, εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής των Ελλήνων, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ο ανωτέρω είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στα οικονομικά και έχει πλούσιο διδακτικό και συγγραφικό έργο. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αντικείμενο τα μακροοικονομικά και τα προβλήματα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Από τον Απρίλιο του έτους 2010 μέχρι και σήμερα είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην οικονομική ανάλυση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από το έτος 1998 μέχρι το έτος 1999 απασχολήθηκε ως ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Οικονομικών σε θέματα κρατικού προϋπολογισμού, δημοσίου χρέους και μετάβασης στο ευρώ.

2. Πέτρο Δελλαπόρτα, εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, καθηγητή στατιστικής στο University College of London (UCL). Ο ανωτέρω είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στη στατιστική και έχει πλούσιο διδακτικό έργο στο αντικείμενο της στατιστικής. Από το έτος 1992 μέχρι και το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους δίδαξε στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπροσθέτως, έχει συμμετάσχει ως επικεφαλής ερευνητής σε πληθώρα χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της στατιστικής επιστήμης.

3. Marie Bohata, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης (University of Economics and Management) της Πράγας. Η ανωτέρω είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στη θεωρία συστημάτων. Έχει εργαστεί από το 1971 έως το 1999 σε Ερευνητικά και Οικονομικά Ινστιτούτα. Από το έτος 1999 έως το 2003 διετέλεσε Πρόεδρος της Τσεχικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ από το έτος 2004 έως το 2014 διετέλεσε αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

4. Jean-Michel Charpin, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB). Ο ανωτέρω είναι απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής και έχει εκπαιδευτεί ως στατιστικολόγος και οικονομολόγος. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Στατιστικών και Οικονομικών Σπουδών της Γαλλίας (INSEE) από τον Ιανουάριο του έτους 2003 έως τον Οκτώβριο του έτους 2007. Έχει επίσης διατελέσει μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB) κατά τα έτη 2009 έως 2015. Στην εργασιακή εμπειρία του συμπεριλαμβάνεται η απασχόλησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1980-1981) και στην Εθνική Τράπεζα του Παρισίου (BNP) (1990-1997). Κατά τα έτη 2004-2005 ήταν επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής για την Ευρωπαϊκή Στατιστική

5. Jil Matheson, εκπρόσωπο της Επιτροπής Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ESSC). Η ανωτέρω έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην κοινωνιολογία και της έχουν απονεμηθεί τιμητικοί διδακτορικοί τίτλοι από τα Πανεπιστήμια του Wolverh​​ampton (2012) και Sussex (2014). Από το έτος 2009 μέχρι το έτος 2014 εργάστηκε ως επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ίδιο διάστημα διετέλεσε Πρόεδρος της Στατιστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της Επιτροπής για τη στατιστική και τη στατιστική πολιτική του ΟΟΣΑ. Από το έτος 2003 έως το έτος 2009 εργάστηκε ως Διευθύντρια και εν συνεχεία ως Γενική Διευθύντρια στην Υπηρεσία Εθνικής Στατιστικής (Office for National Statistics) του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict