Navigation
27
Μαΐ
location
Αθήνα
17oC
Ασθενής Βροχή
8 Ιούλ 2019

Χρησμοί Στουρνάρα στη νέα κυβέρνηση, για να μην… μπλέξουμε

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ Οικονομία

Δημοσιονομικές αποκλίσεις, χαμηλότερη ανάπτυξη και κίνδυνο να χαθεί ακόμη μία χρονιά στην οικονομία εντοπίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, θέτοντας το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί εκτροχιασμός της χώρας.

Στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5%, ενώ η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,9%. Ο συνδυασμός των δύο αυτών δεδομένων δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ουσιαστική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον νέων συζητήσεων και απαιτήσεων από τους δανειστές, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε η απερχόμενη για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Οι συμβουλές-χρησμοί του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα προς την επόμενη κυβέρνηση συνοψίζονται στα εξής:

1. Οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη εκτροχιασμό την οικονομία, τινάζοντας στον αέρα όλα τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή της συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

2. Το «πάγωμα» των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων από την απερχόμενη κυβέρνηση εγκυμονεί κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια.

3. Το υψηλό δημόσιο χρέος και η δημογραφική «βόμβα» απειλούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων, ενώ υπάρχει ανοικτή η εκκρεμότητα της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» για 1.400.000 συνταξιούχους.

4. Η πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων δεν είναι η επιθυμητή και αν δεν υλοποιηθούν πλήρως οι 100.000 πλειστηριασμοί, που έχει υπογράψει η απερχόμενη κυβέρνηση έως το 2021, τότε οι ισολογισμοί των τραπεζών θα επιβαρυνθούν περαιτέρω, με δεδομένο το στοιχείο ότι η κερδοφορία τους παραμένει ακόμη αδύναμη.

5. Η ανάπτυξη κατά 2,1% το 2020 και 2,2% το 2021 θεωρείται εξαιρετικά αναιμική, διατηρώντας την οικονομία σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας και επενδυτικού βαλτώματος.

6. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και μάλιστα θα πρέπει να προωθηθούν με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ιδίως στον ενεργειακό τομέα, όπου υπάρχει και το πρόβλημα της πιθανής κατάρρευσης της ΔΕΗ.

7. Οι παροχές της απερχόμενης κυβέρνησης προκαλούν κυρίως μεσοπρόθεσμο κόστος στην οικονομία και η νέα διακυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα. Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι οι παροχές αυτές ματαίωσαν μια νέα «καθαρή» και δυναμική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές,  διατηρώντας το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου πάνω από το 3%.

8. Οι ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία δημιουργούν προσδοκίες για νέο ευνοϊκότερο πλαίσιο στο μέλλον, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υστέρηση των εσόδων από τη συγκεκριμένη πηγή και, ως εκ τούτου, σε εκτροχιασμό από τους δημοσιονομικούς στόχους.

9. Η μη μείωση του αφορολογήτου ορίου το 2020 θα ασκήσει σοβαρές δημοσιονομικές πιέσεις τη διετία 2020-2021 και είναι εξαιρετικά πιθανό να απομακρύνει την Ελλάδα από τους στόχους.

10. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και κυρίως τους Ευρωπαίους, ώστε να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να συνοδευτεί από μείωση των φορολογικών συντελεστών.

11. Οι κίνδυνοι στο διεθνές περιβάλλον έχουν αυξηθεί λόγω του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με τις άλλες μεγάλες οικονομικές ζώνες του πλανήτη και, ως εκ τούτου, αν λάβουν χώρα αρνητικές εξελίξεις, τότε θα υπάρξει εκτροχιασμός της οικονομίας από τους στόχους.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress