Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
25 Οκτ 2018

Χρεοκοπημένοι, φτωχοποιημένοι, εξαθλιωμένοι, εξευτελισμένοι

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Καθαρός και υγιής νους με στοιχειώδες IQ και ελάχιστη επαφή με το περιβάλλον, δεν γίνεται να μην διαπιστώνει καθημερινά τα χάλια στα οποία βρίσκεται η χώρα. Μιλάμε για τους σημερινούς κυβερνώντες που θα… έσκιζαν τα μνημόνια αλλά μας “φόρτωσαν” το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο με ζημιά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων έως το 2060 και με εποπτεία μέχρι τότε. Υπέγραψαν την εκχώρηση στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων της απαξιωμένης δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια ως εγγύηση έναντι των δανειστών.

Η παρουσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία δεν συνδέεται μόνο με οικονομική ζημία. Είναι το γεγονός ότι η χώρα δεν μπορεί να δει… θεού πρόσωπο με ρυθμούς ανάπτυξης πέριξ του 2%, η νεολαία και οι επιστήμονες δεν μπορούν να δουν θετικές προοπτικές με μισθούς έως 500 ευρώ και χωρίς νέες επενδύσεις. Μέσα σε όλα αυτά συρρικνώνεται το κοινωνικό κράτος, δοκιμάζονται ευαίσθητες ισορροπίες στην Παιδεία και οι πολίτες νιώθουν την ανασφάλεια στο έπακρο.

Χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, το οποίο προειδοποιεί για τη στασιμοχρεοκοπία στην οποία βρίσκεται η οικονομία, λόγω αδυναμίας επίτευξης ρυθμών ανάπτυξης άνω του 3%. Και να φανταστεί κανείς ότι είχαμε αυτήν την ευκαιρία από το 2015 με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη σημαντική αύξηση του τουρισμού λόγω θετικής οικονομικής συγκυρίας σε διεθνές επίπεδο. Για την ακρίβεια χάσαμε την καλύτερη τετραετία της καλύτερης δεκαετίας του πλανήτη με υπαιτιότητα της σημερινής αχαρακτήριστης κυβέρνησης.

Το ΙΟΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές της οικονομίας και βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης στο 2% φέτος και στο 2,4% το 2019. Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που το διεθνές περιβάλλον μπάζει… νερά λόγω πολιτικού ρίσκου, γεωπολιτικών ανησυχιών και φόβου από τους επενδυτές για “σκάσιμο” μιας ακόμη “φούσκας”. Όπως επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νικόλαος Βέττας “το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την πορεία που θα έχει μεσοπρόθεσμα η οικονομία”. Στοιχείο προβληματισμού αποτελεί το γεγονός ότι η ακραία προσαρμογή έγινε σε συνθήκες ύφεσης, κάτι που αποτελεί έγκλημα και για τους δανειστές οι οποίοι ανέχθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση το ακατάλληλο μείγμα πολιτικής που εφήρμοσε με τη συνεχή υπερφορολόγηση των πάντων.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι επενδύσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 5%, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών παραμένει στα ίδια επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε φυσικά ότι αυτή τη στιγμή 6.000.000 πολίτες είναι ληξιπρόθεσμοι έναντι Δημοσίου (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία), τραπεζών, ΔΕΗ, Δήμων κλπ., ευρισκόμενοι σε άμεσο κίνδυνο να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν! Η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια χώρα που δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και γι αυτό την αποκλειστική ευθύνη φέρει η σημερινή συγκυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των επιχειρήσεων που βγαίνουν από τον χάρτη, ενώ φτωχοποιούνται ολοένα και περισσότεροι πολίτες. Η μεσαία τάξη βρίσκεται υπό διωγμό και κάποιοι… αξιολύπητοι εμφανίζονται ευχαριστημένοι με τα επιδόματα που αποτελούν προϊόν της υπερφορολόγησης.

Η μείωση της ανεργίας κοντά στο 19,3% (θα υποχωρήσει στο 18,1% το 2019) είναι σχετική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 55% των εργαζομένων έχει μηνιαίες αποδοχές έως 500 ευρώ, κάτι που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Και φυσικά ένα σημαντικό μέρος της μείωσης της ανεργίας οφείλεται στους διορισμούς που κάνει σωρηδόν η σημερινή κυβέρνηση κόντρα σε κάθε έννοια στοιχειώδους σεβασμού στο δημόσιο χρήμα. Ουσιαστικά μιλάμε για λεηλασία και αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού το κονδύλι των μισθών και των εισφορών στον δημόσιο τομέα έχει αυξηθεί κατά 1,9 δισ. ευρώ από το 2016! Διορίζουν διασπαθίζοντας επί της ουσίας το δημόσιο χρήμα. Χωρίς αιδώ και τσίπα…

Αν οι σημερινοί κυβερνώντες ενδιαφέρονταν για την αύξηση της απασχόλησης στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα θα επιδοτούσαν τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων έτσι ώστε οι τελευταίοι να είναι παραγωγικοί. Τους θέλουν όμως ως παράσιτα σε διάφορες υπαρκτές ή… ανύπαρκτες υπηρεσίες του Κράτους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δώσουμε τα… συγχαρητήρια μας στους εταίρους-δανειστές που ανέχονται τέτοιες αθλιότητες. Επιπλέον, έχοντας περικόψει 923 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δείχνουν καθαρά τον προσανατολισμό που έχουν για την πορεία της ανάπτυξης. Το… ΠΔΕ δεν ψηφίζει, παρά μόνο οι διορισμένοι στο Δημόσιο.

Η εικόνα της οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και την ίδια στιγμή τα πράγματα στην κοινωνία εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο. Με δημόσιο χρέος στο 188% φέτος και ανάπτυξη 2% είμαστε de facto σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας. Με 6.000.000 πολίτες να είναι έτοιμοι για… εκτελεστικό απόσπασμα λόγω χρεών βρισκόμαστε στα πρόθυρα κοινωνικού κραχ και απόλυτης εξαθλίωσης. Με τους πενιχρούς μισθούς και τους υπερ-φόρους, όσοι απομείνουν… ζωντανοί, απλά θα φτωχοποιηθούν. Λαμβάνοντας υπόψιν τη συνεχή απαξίωση των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους (Υγεία, Παιδεία, Δημόσια Τάξη) είμαστε σε έναν δρόμο που είναι κατηφορικός και ολισθηρός. Αν μέσα σε όλα αυτά βάλουμε και την εικόνα που περνάμε στο εξωτερικό με τους Ρουβίκωνες, τη θεσμική και αξιακή απαξίωση αλλά και την… κωμωδία στα εθνικά θέματα, τότε έχουμε φτάσει στον απόπατο της παρακμής. Είμαστε χρεοκοπημένοι, εξαθλιωμένοι και εξευτελισμένοι. Αυτά είναι τα κατορθώματα της κομμουνιστικής αριστεράς. Αυτά επιδιώκει και από αυτά τρέφεται. Είμαστε άξιοι της… ψήφου μας!

Λουκάς Γεωργιάδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ