Navigation
21
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αραιή συννεφιά
20 Απρ 2015

Χρεοκοπία εντός ευρωζώνης

Κουτσομύτης Απόψεις | Πρόσωπα

Του Γιάννη Κουτσομύτη

Δραματικές οι συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών

Εντείνονται τα σενάρια τις τελευταίες ημέρες ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στη χρεοκοπία. Παρά όλες τις επίσημες διαψεύσεις, τα ερωτήματα παραμένουν για το αν το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του πέραν του Απριλίου, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για, μερική έστω, εκταμίευση από το Eurogroup.

Οι υποχρεώσεις του Μαΐου πλησιάζουν το 1,5 δισ., ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ειδοποιήσει από τις αρχές του μηνός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου τελειώνουν στις 15 Μαΐου.

Σενάρια χρεοκοπίας

Τι θα σημάνει,όμως, η ενδεχόμενη στάση πληρωμών και επακόλουθη χρεοκοπία για την ελληνική οικονομία;

Σε περίπτωση στάσης πληρωμών προς το ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει τυπικά έναν μήνα περιθώριο να συμμορφωθεί με τις πληρωμές. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το ΔΣ του Ταμείου, το οποίο θα ανακοινώσει ότι η χώρα είναι ασυνεπής με τις υποχρεώσεις της. Αν συμβεί αυτό, τότε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μπορεί να κηρύξει την κατάπτωση όλων των δανείων προς την Ελλάδα και των ομολόγων που έχει παράσχει προς τις ελληνικές τράπεζες, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε άμεση χρεοκοπία και το ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ θα ήταν αναγκασμένη να διακόψει άμεσα τον ELA και να κάνει άμεσα απαιτητά τα 72 δισ. που έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος. Ως άμεσο αποτέλεσμα, οι τράπεζες θα έκλειναν για άγνωστο διάστημα. Αντίστοιχα, οι οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης θα κατέτασσαν την Ελλάδα στην κατηγορία «D» (default), εξέλιξη που θα απέκοπτε πρακτικά όλη την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές και το διεθνές εμπόριο.

Σε περίπτωση μη αποπληρωμής των ομολόγων, ύψους 6,7 δισ. ευρώ που διακατέχει η ΕΚΤ και λήγουν τον ερχόμενο Ιούλιο και τον Αύγουστο, το ελληνικό Δημόσιο θα κηρυχθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας από τον παγκόσμιο οργανισμό ISDA, με αποτέλεσμα την κατάπτωση όλων των ελληνικών ομολόγων και την έναρξη πτωχευτικής διαδικασίας από ιδιώτες πιστωτές σε αγγλικά δικαστήρια και την επακόλουθη λήψη προσωρινών μέτρων αναγκαστικής κατάσχεσης από τους επισπεύδοντες πιστωτές.

«Κλειδί» οι πληρωμές προς το ΔΝΤ και η στάση του HFSF

Για τους επόμενους τρεις μήνες, ο βασικός κίνδυνος για χρεοκοπία εδράζεται στις πληρωμές προς το ΔΝΤ, οι οποίες ξεπερνούν τα 2,3 δισεκατομμύρια. Υπάρχουν πληροφορίες και δημοσιεύματα («Financial Times») που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ανεπίσημα την αναβολή της καταβολής των πληρωμών προς το ΔΝΤ και ότι το Ταμείο ήταν κάθετα αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν πληρώσει, τελικά, το ΔΝΤ τον Μάιο ή/και τον Ιούνιο, οι εξελίξεις από εκεί και πέρα θα κρέμονται από το αν θα ενεργοποιήσει την κατάπτωση των δανείων το EFSF και αν θα διακόψει την παροχή του ELA η ΕΚΤ. Σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» αναφερόταν ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν ρυθμίσεις από την ΕΚΤ, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να διατηρηθούν στη ζωή ακόμη και αν το ελληνικό Δημόσιο χρεοκοπήσει.

Χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα, η ρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν να αποδέχεται η ΕΚΤ από τις τράπεζες ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, ακόμη και αν έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση «D», κάτι που αυτήν τη στιγμή δεν προβλέπεται.

Ενδεχόμενο καθεστώς χρεοκοπίας θα είχε οδυνηρές επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία.
Πρώτα μεγάλα θύματα αναμένεται να είναι οι μεγάλες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), που έχουν πιστώσεις είτε με εγγύηση του Δημοσίου είτε με ομόλογα του Δημοσίου. Θα αντιμετώπιζαν, δηλαδή, άμεσα και αυτές το φάσμα της χρεοκοπίας.

Οι ιδιωτικές εταιρείες που συναλλάσσονται με το Δημόσιο και χρηματοδοτούνται με εγγυήσεις του Δημοσίου θα αντιμετώπιζαν και αυτές τεράστιο πρόβλημα με τη χρηματοδότησή τους.
Όλα τα μεγάλα έργα στα οποία συμμετέχει το Δημόσιο (δημόσια έργα, συγχρηματοδοτούμενα, ΕΣΠΑ) θα αντιμετώπιζαν επίσης μεγάλο πρόβλημα.

Άγνωστο είναι πώς θα αντιμετώπιζαν την κατάσταση οι μεγάλοι πιστωτικοί όμιλοι του εξωτερικού και ιδίως οργανισμοί όπως η Visa και η Mastercard. Το πιθανότερο είναι ότι θα λάμβαναν συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης.
Σε περίπτωση, λοιπόν, χρεοκοπίας του ελληνικού Δημοσίου, ακόμη και αν η ΕΚΤ διατηρήσει τις τράπεζες σε λειτουργία, οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες και για την πραγματική οικονομία. Το ενδεχόμενο, δε, χρεοκοπίας και των τραπεζών μαζί με το Δημόσιο θα είναι ο απόλυτος εφιάλτης.

*Άρθρο από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 18 Απριλίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ