Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
27 Απρ 2020

Χρέη-βουνό βάζουν «φωτιά» σε πολίτες και επιχειρήσεις

χρέη δημόσιο κατασχέσεις Νέα

Διευκολύνσεις αλλά και πολλά «ψιλά γράμματα», τα οποία πρέπει να προσέξουν εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων, της ΔΕΗ και των δήμων, κρύβονται πίσω από τα μέτρα προστασίας λόγω κορονοϊού, ενώ έως το τέλος του έτους θα παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον για το 70% των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», από κορυφαία κυβερνητική πηγή, «όσοι πλήττονται ξεκάθαρα θα πάρουν αναστολή από κάθε διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού είτε για οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία είτε προς τις τράπεζες». Μάλιστα, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να δώσει και νέες παρατάσεις στην πληρωμή των οφειλών «και για όσο χρειαστεί», κάτι που μπορεί να συνδέεται και με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στο καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου, για ανανέωση της λαϊκής εντολής και με δεδομένη την ανάγκη εφαρμογής δύσκολων μέτρων στο πλαίσιο της «δίκαιης κατανομής των βαρών της κρίσης», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το «μασάζ» προς τους δανειστές, οι οποίοι μέχρι τώρα επιμένουν στην ανάγκη απελευθέρωσής τους από την ερχόμενη Παρασκευή (ουσιαστικά από τις 4 Μαΐου)! Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτήν τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται σε συζητήσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου μέσα από μια συνολική λύση που θα αφορά και άλλες χώρες, να παρασχεθούν όλες οι απαραίτητες κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες, έτσι ώστε να παραπεμφθούν στις καλένδες οι περιπτώσεις «μη αναστρέψιμων πλειστηριασμών», λόγω αδυναμίας πληρωμής από τους δανειολήπτες.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες προσφέρουν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή αναστολή της καταβολής δόσεων κεφαλαίου έως τον Σεπτέμβριο, όχι όμως και των τόκων. Για όσους δανειολήπτες πλήττονται, παρέχεται γενική διευκόλυνση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ή δάνεια μικρών επιχειρήσεων με τρίμηνη αναστολή στις πληρωμές, δηλαδή για κεφάλαιο και τόκους. Ήδη, χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι οι οποίοι δουλεύουν με το μοντέλο της τηλεργασίας έχουν ενημερώσει τους πελάτες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θέλουν καμία διευκόλυνση και ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους!

Πληρωμή δανείων από «έχοντες και κατέχοντες»

Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, καθώς και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν ανήκουν στους πληττόμενους της κρίσης του κορονοϊού, οφείλουν να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους.

Οι φάκελοι των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών τίθενται κατά προτεραιότητα σε έλεγχο από τις τράπεζες και, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ένα συνολικό πλέγμα προστασίας, οι δανειολήπτες οφείλουν να ενημερώσουν σχετικά με τη μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν έχουν λάβει ακόμη κρατικές εγγυήσεις από την κυβέρνηση, εξετάζουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Για να μη θεωρηθεί ότι ένας δανειολήπτης αθετεί τις πληρωμές του, είναι υποχρεωμένος να επικοινωνήσει με την τράπεζα, να εξηγήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει (π.χ.: κλειστή επιχείρηση, πληττόμενη επιχείρηση, νοικοκυριό με απότομη μείωση εισοδήματος) και να εγκριθεί από την τράπεζα το προβλεπόμενο κατά περίπτωση μέτρο ελάφρυνσης. Θεωρητικά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η τράπεζα, εάν κρίνει ότι ο δανειολήπτης μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του κανονικά, να αρνηθεί την παροχή διευκόλυνσης, αν και στην πράξη οι τράπεζες επιδεικνύουν ελαστική μεταχείριση λόγω της συγκυρίας.

Επιπλέον, όλα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι, ειδικά για τις επιχειρήσεις, δεν τίθεται θέμα πλήρους αναστολής στις πληρωμές δόσεων, καθώς το κράτος δεν έχει εξασφαλίσει προς το παρόν τους πόρους που χρειάζονται για να επιδοτήσει τις πληρωμές των τόκων. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν γίνει δεκτό το αίτημα μιας επιχείρησης για προσωρινή απαλλαγή πληρωμής χρεολυσίων, αυτή θα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει κανονικά τους τόκους. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει προς τις τράπεζες ότι οι ευρωπαϊκοί εποπτικοί και λογιστικοί κανόνες έχουν χαλαρώσει λόγω του κορονοϊού και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι ελληνικές τράπεζες δεν ευνοούνται ιδιαίτερα από τη χαλάρωση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας και την αναστολή των τεστ κοπώσεως, αλλά ούτε έχουν και απεριόριστα περιθώρια ευελιξίας στα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία βρίσκονται στο υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όμως, μπορούν άτυπα να σχηματίσουν έκτακτες προβλέψεις για τα δάνεια που «κοκκινίζουν» λόγω του κορονοϊού.

Συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που εξακολουθούν να εργάζονται και ανοικτές επιχειρήσεις που είναι εκτός των μέτρων προστασίας της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά, εκτός από τους φόρους, τις εισφορές και τις δόσεις των δανείων, όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Σε αυτές εντάσσονται οι λογαριασμοί ρεύματος, τα πρόστιμα αυθαιρέτων, οι κλήσεις και άλλα.

Παράταση για καταβολή φόρων και εισφορών

Η διαφαινόμενη κατάρρευση χιλιάδων επιχειρήσεων και η αναμενόμενη θεαματική αύξηση του αριθμού των ανέργων θα θέσουν σε εφαρμογή το επόμενο μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης, που είναι η μετάθεση πληρωμών για επιπλέον χρονικό διάστημα, αλλά και η ρύθμιση των νέων χρεών σε πολλές δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που σήμερα έχουν ενταχθεί στην ομπρέλα προστασίας θα μπορούν να πληρώσουν αργότερα και σε κάθε περίπτωση όταν θα έχουν περιοριστεί οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής ισχύουν τα εξής:

1. Οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά παίρνουν παράταση προθεσμίας έως τον Ιούλιο για την καταβολή των φόρων που είχαν βεβαιωθεί έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ αναστέλλεται για τον ίδιο μήνα η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ (καταβολή φόρου). Σημειώνεται ότι, κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

2. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν προθεσμία καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή στα Ελεγκτικά Κέντρα έως το τέλος Ιουλίου. Το ίδιο ισχύει και για τις προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Τα σχετικά ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις.

3. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν πάρει παράταση της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έως το τέλος Ιουνίου. Το ίδιο ισχύει και για τα ποσά που αφορούν την καταβολή δόσεων ρυθμίσεων ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής εισφορών για τους απασχολούμενους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα σχετικά ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

Σημειώνεται ότι, λόγω και της έκπτωσης 25%, παρατηρήθηκε την τελευταία περίοδο μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν το σχετικό… δώρο, εξοφλώντας τις υποχρεώσεις τους.

Ο χάρτης όσων προστατεύονται

Εκτός των παραπάνω, οι προστατευμένες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν αναβολή για μεγάλο χρονικό διάστημα για την πληρωμή των οφειλών από λογαριασμούς της ΔΕΗ, κλήσεις και άλλες σχετικές επιβαρύνσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αναστολή λειτουργίας βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, στη μεγάλη «ομπρέλα» προστασίας έχουν ενταχθεί περίπου 206.000 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν 1.064.000 εργαζόμενοι.

Η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή είναι το Νότιο Αιγαίο, με 34,4%, και αυτή με το μικρότερο η Πελοπόννησος με, 10,7%. Η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολουμένων είναι το Νότιο Αιγαίο, με 56,7%, και η αντίστοιχη με το μικρότερο η Αττική, με 20,7%. Όσον αφορά τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που βρίσκονται υπό αναστολή, στην πρώτη θέση είναι τα Καταλύματα με 87,1% και ακολουθούν η Εστίαση με 80,9%, η Εκπαίδευση με 88,8%, οι Αθλητικές Δραστηριότητες και η Διασκέδαση-Ψυχαγωγία με 86,7%. Αντίστοιχα, τα ποσοστά απασχολούμενων ατόμων που μπήκαν σε καθεστώς προστασίας προέρχονται από τα Καταλύματα με 94,2%, την Εστίαση με 89,6%, την Εκπαίδευση με 89,9% και τις Αθλητικές Δραστηριότητες, Διασκέδαση-Ψυχαγωγία με 90,2%.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict