Navigation
1
Αυγ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
8 Φεβ 2016

Χωρίς “τσεκούρι” στις συντάξεις δεν επιστρέφουν οι δανειστές

Συντάξεις Χρήμα & Πολίτης

Η ανάγκη για συμφωνία με τους δανειστές φέρνει μια ουσιαστική διαπραγμάτευσης με το Κουαρτέτο, καθώς μετά τις καυτές 5 πρώτες μέρες που πέρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα κατεγράφησαν οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις για τις ελληνικές προτάσεις. Παράλληλα οι δανειστές ζήτησαν το ξήλωμα διοικήσεων ΔΕΚΟ, Αρχών, κρατικών και ημικρατικών εταιρειών του Δημοσίου, επειδή θεωρούν αναγκαία προϋπόθεση την πλήρη αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Το Ασφαλιστικό πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων

Η μεγάλη ήττα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, ήταν η πλήρης αποτυχία του σχέδιου Κατρούγκαλου που θα οδηγήσει σε μια τελείως νέα και διαφορετική προσέγγιση. Οι δανειστές δείχνουν αμετακίνητοι και θέτουν νέους σκληρούς όρους που φέρνουν “τσεκούρωμα” στις υψηλές κύριες συντάξεις, τις πολλαπλές, τις επικουρικές, καθώς και τα εφάπαξ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Στο στόχαστρο μπαίνουν κατά προτεραιότητα όσοι παίρνουν διπλές συντάξεις (δικηγόροι, δικαστικοί, γιατροί, μηχανικοί κ.λπ.), καθώς και οι συνταξιούχοι που συνολικά μαζί με τις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές εισπράττουν μηνιαίως πάνω από 2.000 ευρώ. Η πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις από 3.600 -που είναι σήμερα- να μειωθεί στα 3.000 ευρώ. Οι δανειστές προτείνουν η μείωση να είναι δραστικότερη και το πλαφόν να κατέβει στα 2.000 ευρώ, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι.

Άγριο “ψαλίδι” στις συντάξεις

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι πρέπει να περικοπεί οποιαδήποτε κύρια σύνταξη των ΔΕΚΟ που σήμερα υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά. Σε άλλα Ταμεία, μετά τις μνημονιακές περικοπές, δεν υπάρχουν πλέον συντάξεις ανάλογου ύψους.

Επιπλέον, απαιτούν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, είτε με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είτε με άλλο τρόπο. Μόνο με την περικοπή κατά 6% -μεσοσταθμικά- των επικουρικών, που εισπράττουν 1.200.000 συνταξιούχοι, εξασφαλίζονται 330 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά 15%, 20% και 30% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ, η απόδοση ανέρχεται ετησίως σε 300 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η περικοπή των υψηλών επικουρικών άνω των 400 ευρώ έχει μικρό δημοσιονομικό όφελος μόνο 10 εκατ. ευρώ.

Αναπόφευκτο είναι το κούρεμα και στα εφάπαξ, προκειμένου να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη. Σήμερα 62.000 εφάπαξ από το 2013 έχουν παγώσει, έως ότου οριστικοποιηθεί ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό τους. Οι δανειστές εκτιμούν ότι η μείωση των εφάπαξ που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 25.000 ευρώ πρέπει να υπερβεί το 10% για να συμπληρωθεί το δημοσιονομικό κενό.

 

 

Mείωση συντελεστών και μικρότερη εθνική σύνταξη

Φτωχοποίηση των συνταξιούχων μέσω κουρέματος των συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης κ.ά.

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση, με την κοινωνία στους δρόμους κατά του Ασφαλιστικού, και τους δανειστές να εμφανίζονται ανυποχώρητοι, κοκκινίζοντας το σύνολο του σχεδίου νόμου Κατρούγκαλου.

Η μείωση των νέων συντάξεων 15% κατά μέσο όρο που προβλέπει η ελληνική πρόταση δεν ικανοποιεί το κουαρτέτο, το οποίο αξιώνει φτωχοποίηση των συνταξιούχων, με το βλέμμα στραμμένο στο κούρεμα των καταβαλλόμενων συντάξεων. Τις προθέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα επιβεβαίωσε και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας τη γλώσσα των αριθμών.

Θεωρώντας τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος ως βασική αιτία αύξησης του δημοσίου χρέους, ζητά μείωση της κρατικής δαπάνης για την κάλυψή τους. Οσα ισοδύναμα και αν προταθούν, σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης, αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται μόνο με μείωση των συντάξεων.

Οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να δώσουν συνολικές απαντήσεις για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης όταν επιστρέψουν σε 15 ημέρες, αλλά οι αλλεπάλληλες ενστάσεις που ήδη προέβαλαν στις πρώτες συναντήσεις δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να κατεδαφίσουν το σχέδιο Κατρούγκαλου και να αξιώσουν ασφαλείς μετρήσιμες παρεμβάσεις που δεν είναι άλλες από την περικοπή συντάξεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκαν ενοχλημένοι με τις συνεχείς αναφορές του υπουργού Εργασίας.

Αυτά είναι τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης:

■ Εθνική σύνταξη. Οι δανειστές επιμένουν να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, αντί για 15 που προτείνει το νομοσχέδιο. Θεωρούν, μάλιστα, υψηλό για βάση συζήτησης το ποσό των 384 ευρώ και ζητούν μείωσή του. Μία εναλλακτική πρόταση που παρουσιάστηκε είναι το ποσό της εθνικής σύνταξης να κατέβει στα 330-350 ευρώ για όσους συμπληρώνουν από 15 έως 20 έτη ασφάλισης. Αν θεσπιστεί το καταστροφικό δίπολο εισοδηματικά κριτήρια – 20ετία, χιλιάδες ασφαλισμένοι που διανύουν μεγάλη περίοδο ανεργίας θα ζουν με ένα φιλοδώρημα ύψους 150-250 ευρώ, που αντιστοιχεί στην αναλογική σύνταξη βάσει των ενσήμων τους. Επιπλέον, αν θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια, μέτρο που απορρίπτει η κυβέρνηση, πρόσβαση στην εθνική σύνταξη θα έχουν μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

■ Μείωση συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές 66%-80%, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15-25 έτη ασφάλισης, οι συντάξεις που κυμαίνονται από 475 έως 560 ευρώ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο. Οι δανειστές εξαρχής διαφωνούσαν με την άποψη Κατρούγκαλου περί σχεδίου κοινωνικά μεροληπτικού υπέρ των φτωχότερων και των μεσαίων εισοδημάτων, το οποίο πριμοδοτεί τις συντάξεις των χαμηλών εισοδημάτων έως 30 έτη σε βάρος των υψηλότερων. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι με τους προτεινόμενους συντελεστές οι διαφορές στα ποσά συντάξεων μετά τα 30 έτη ασφάλισης είναι αναντίστοιχες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται (αντιασφαλιστικό κίνητρο), γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού της μαύρης εργασίας.

■ Αύξηση εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης για τρία χρόνια. Οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι θα αμβλύνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ρώτησαν μάλιστα τον υπουργό Εργασίας πώς σκοπεύει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό μετά το πέρας της τριετίας. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι σε τρία χρόνια θα έχουμε επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτρέψουν μεγαλύτερα έσοδα από εισφορές στα Ταμεία λόγω της αύξησης της απασχόλησης. Το κουαρτέτο δεν θεωρεί ασφαλή την εκτίμηση, καθώς έχει πιο συντηρητική εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση της ανεργίας. Μετά την απόρριψη της πρότασης η κυβέρνηση καλείται να καλύψει τη μαύρη τρύπα των 550 εκατ. ευρώ που εξασφάλιζε η αύξηση των εισφορών. Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι δεν θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ, παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας ότι οι δανειστές δεν έχουν θέσει ως τώρα θέμα μείωσης συντάξεων.

■ Προσωπική διαφορά που προκύπτει από των επαναϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων. «Τι θα κάνετε με την προσωπική διαφορά το 2018; Γιατί δεν κάνετε ό,τι έχετε να κάνετε τώρα και περιμένετε έως το 2018;» ρώτησαν οι δανειστές αμφισβητώντας τη χρησιμότητά της, αφού δεν παράγει άμεσο δημοσιονομικό όφελος.

■ Υπέβαλαν ενστάσεις σε σχέση με την απευθείας σύνδεση της ασφαλιστικής εισφοράς με το εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, επισημαίνοντας ότι μόνο η φορολογία συνδέεται απευθείας με το εισόδημα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ